ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι δηλώσεις Ζακχαίου επιβεβαιώνουν τις λανθασμένες επιλογές που ακολούθησε η κυβέρνηση και το ανυπόστατο των επιχειρημάτων που προβάλλει

ΜΕΔ

Οι δηλώσεις του κ. Σώτου Ζακχαίου, Εκτελεστικού Διευθυντή της RCB Bank, στο περιοδικό Capital Today, επαναφέρουν στην επικαιρότητα το θέμα του κουρέματος των καταθέσεων τον Μάρτιο του 2013.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Ζακχαίος ανέφερε πως 39 τράπεζες είχαν προειδοποιήσει ότι αν αποδεχόμασταν το πρώτο κούρεμα θα έφευγαν από την Κύπρο.

Οι δηλώσεις αυτές ουσιαστικά επιβεβαιώνουν τις λανθασμένες επιλογές που ακολούθησε η κυβέρνηση καθώς επίσης και το ανυπόστατο των επιχειρημάτων που προβάλλει για να δικαιολογήσει τη συγκεκριμένη επιλογή της, τόσο για την πρώτη πρόταση που απορρίφθηκε όσο και για τη δεύτερη.

Από τις επίσημες δηλώσεις τόσο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής όσο και του Γερμανού Υπουργού Οικονομικών, επιβεβαιώνεται ότι η απόφαση για το κούρεμα των καταθέσεων ήταν επιλογή της κυπριακής κυβέρνησης.

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται ότι η πρόταση την οποία κατέθεσε στη σύσκεψη του Εθνικού Συμβουλίου στις 16 Μαρτίου 2013 ο σημερινός Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, ήταν η καλύτερη η οποία θα μπορούσε να υιοθετηθεί.

Η πρόταση περιλάμβανε το συγκεκριμένο ποσό να συγκεντρωθεί όχι με κούρεμα καταθέσεων αλλά υπό μορφή δανείου προς την κυβέρνηση από τους καταθέτες, με αντάλλαγμα κρατικά ομόλογα δεκαετούς διάρκειας.

Η πρόταση δυστυχώς απερρίφθη από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Αποτέλεσμα των πιο πάνω η οικονομική κρίση να οδηγήσει σε κλείσιμο και σε πτώχευση σημαντικό αριθμό μεγάλων και μικρομεσαίων επιχειρήσεων αλλά και νοικοκυριών.

Απότοκο των πιο πάνω, τέσσερα χρόνια μετά το κούρεμα και ενάμιση χρόνο μετά από τη δήθεν «έξοδο από το μνημόνιο», η Κύπρος να έχει στην Ευρωζώνη την πρωτιά στα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια μεγάλων και μεσαίων επιχειρήσεων και νοικοκυριών, με την κυβέρνηση να παρακολουθεί παθητικά.

Λευκωσία, 25 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like