ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διαφορετική παράθεση των γεγονότων από τους διαπραγματευτές επιβεβαιώνουν την λανθασμένη τακτική του ΠτΔ να μην διεκδικήσει την ύπαρξη επίσημων πρακτικών

Μαυρογιάννης & Ναμί

Οι συνεντεύξεις των δύο διαπραγματευτών αποκαλύπτουν πολλά και ενδιαφέροντα στοιχεία μεταξύ των οποίων και τα πιο κάτω:

  1. Η παραδοχή από πλευράς κ. Μαυρογιάννη ότι οι στρατηγικοί στόχοι τη Τουρκίας παραμένουν αμετάβλητοι από τη δεκαετία του 1950. Όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι σύμβουλοι του ουδέν έπραξαν για να αντιμετωπίσουν αυτό το ενδεχόμενο. Αντίθετα τόσο με την τακτική που ακολούθησαν όσο και με τις προτάσεις που υπέβαλαν ή αποδέχθηκαν έφεραν την Τουρκιά ένα βήμα πιο κοντά στην υλοποίηση αυτών των στόχων.
  2. Μέσα από τη διαφορετική παράθεση των γεγονότων στο Κραν Μοντανά επιβεβαιώνεται η λανθασμένη τακτική του Προέδρου να μην διεκδικήσει να υπάρχουν επίσημα πρακτικά της συνάντησης με αποτέλεσμα ο κάθε ένας να τα παρουσιάζει με τον δικό του τρόπο.
  3. Η παραδοχή ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αποδέχθηκε την παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά την εφαρμογή της λύσης, εξέλιξη ιδιαίτερα επικίνδυνη λόγω της συμπεριφοράς της Τουρκίας αλλά και του γεγονότος ότι η παρουσία στρατευμάτων συνιστά στην ουσία άμεση ή έμμεση διατήρηση των εγγυήσεων και κατ’ επέκταση του επεμβατικού δικαιώματος.
  4. Η διαπίστωση και παραδοχή της λανθασμένης ταύτισης της αποτελεσματικής συμμετοχής με την εκ περιτροπής προεδρία, που αποδέχτηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και της αριθμητικής αξίωσης, πώς δικαιολογείται; Γιατί αντί να ανατραπεί αυτή η αντίληψη την ενισχύσαμε ακόμα περισσότερο;
  5. Πόσο λειτουργικό μπορεί να καταστεί ένα κράτος όταν ο μηχανισμός επίλυσης αδιεξόδων στο ανώτατο επίπεδο της εκτελεστικής εξουσίας στο Υπουργικό Συμβούλιο, θα γίνεται με κλήρωση όπου ενδεχομένως η μειοψηφία του 18% να μετατρέπεται σε πλειοψηφία στη λήψη αποφάσεων; Αυτό δεν είναι σύγχρονο, ευρωπαϊκό και λειτουργικό κράτος αλλά στην ουσία είναι τουρκικό προτεκτοράτο.

Φυσικά ο κατάλογος των αντιφάσεων και των λανθασμένων επιλογών του Προέδρου της Δημοκρατίας και των συνεργατών του δεν περιορίζεται μόνο στα πιο πάνω. Αυτά παρατίθενται μόνο ενδεικτικά.

Την ίδια στιγμή όμως, δυστυχώς, όσον φορά τόσο τις προβλέψεις όσο και τις εισηγήσεις της ΕΔΕΚ, αυτές επιβεβαιώνονται για την ορθότητα τους. Είναι για αυτόν ακριβώς τον λόγο που ο λαός οφείλει να θέσει τέρμα σε αυτή την τακτική ενισχύοντας τις δυνάμεις της αλλαγής που μπορούν ακριβώς να προτείνουν και να εφαρμόσουν μια νέα τακτική που να δυσκολεύει και όχι να διευκολύνει την εφαρμογή των τουρκικών στρατηγικών στόχων.

Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2017

You may also like

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ

Προκόπης Παυλόπουλος

ΚΥΠΡΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑ

ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΣΗΜΑΙΑ