ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απροθυμία του ΠτΔ να επισκεφθεί τους νεφροπαθείς είναι ένδειξη της απροθυμίας και αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του τομέα της υγείας

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ ΚΥΠΡΟΣ

Η απροθυμία του Προέδρου της Δημοκρατίας να επισκεφθεί τους νεφροπαθείς του νοσοκομείου Αμμοχώστου είναι ένδειξη της απροθυμίας και της αδυναμίας της κυβέρνησης να αντιμετωπίσει τα σοβαρά προβλήματα του τομέα της υγείας.

Εξάλλου, τα πρόσφατα γεγονότα που είδαν το φως της δημοσιότητας αναφορικά με τον τομέα της υγείας επιβεβαιώνουν τις προβλέψεις μας πως αυτή η κυβέρνηση αδυνατεί να εφαρμόσει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας, με την πολυπλοκότητα που το χαρακτηρίζει, ώστε να μπορεί να προσφέρει υψηλού επιπέδου περίθαλψη στους πολίτες.

Στον μακρύ κατάλογο των λόγων που επιβεβαιώνουν το πιο πάνω και τον οποίο δημοσιεύσαμε κατ’ επανάληψη, έρχονται, ανάμεσα σε άλλα, να προστεθούν και τα πιο κάτω:

  1. Εδώ και 4,5 χρόνια και παρά τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της υγείας, η κυβέρνηση δεν κατόρθωσε να καλύψει τις κενές θέσεις σε ιατρικό προσωπικό. Αντίθετα παρατηρήθηκε μαζική φυγή γιατρών και πολλαπλασιάστηκαν οι κενές θέσεις. Ειδικότερα, αναφέρουμε το χθεσινό παράδειγμα του τμήματος Αιμοκάθαρσης του Νοσοκομείου Αμμοχώστου το οποίο αντί η κυβέρνηση να το ενισχύσει, αυτή τη στιγμή τείνει να το κλείσει αφού δεν υπάρχει νεφρολόγος να το καλύψει.
  2. Αυτή η κυβέρνηση δεν φρόντισε να υπάρχει δεύτερη νευροχειρουργική κλινική για να σταματήσει την ταλαιπωρία των ασθενών.
  3. Το πρόσφατο παράδειγμα της πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Κυπερούντας η ίδρυση της οποίας έχει ανασταλεί.
  4. Το τμήμα της επεμβατικής καρδιολογίας του νοσοκομείου Λεμεσού το οποίο εργάζεται χωρίς την κάλυψη καρδιοχειρουργικής κλινικής.
  5. Προτιμά να δίνει εκατομμύρια στον ιδιωτικό τομέα για να καλύπτουν ανάγκες του δημόσιου τομέα σε μαγνητική τομογραφία, αλλά δεν αγοράζει ένα δεύτερο μαγνητικό τομογράφο αξίας 1,2 εκατομμυρίων.
    Γενικά οι συνθήκες στα νοσοκομεία είναι υποβαθμισμένες. Το ότι μέχρι στιγμής διατηρείται εν ζωή ο δημόσιος τομέας οφείλεται στις υπεράνθρωπες προσπάθειες του ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού των νοσοκομείων.

Με αυτά τα δεδομένα είναι δυνατόν αυτή η κυβέρνηση να εφαρμόσει ΓΕΣΥ; Είναι πολύ πιο εύκολο για αυτήν να διαλύει τον δημόσιο τομέα υγείας παρά να τον ανασυγκροτήσει.

Λευκωσία, 12 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like