ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η απόφαση του ΕΔΑΔ κρίνει ως αναποτελεσματική την «επιτροπή» όχι επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής αλλά επειδή δεν λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς

ΕΔΑΔ

Παρακολουθούμε με προβληματισμό την απόφαση του ΕΔΑΔ για την υπόθεση της Ανδρειανής Ιωάννου. Η εν λόγω απόφαση κρίνει ως αναποτελεσματική την «επιτροπή αποζημιώσεων των κατεχομένων» όχι επειδή είναι προϊόν εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής αλλά επειδή δεν λειτουργεί με ταχείς ρυθμούς.

Εξακολουθεί το ΕΔΑΔ να θεωρεί και να αναγνωρίζει την εν λόγω «επιτροπή» ως εσωτερικό ένδικο μέσο. Με βάση την απόφαση αυτή θα πρέπει οι πρόσφυγες, θύματα της τουρκικής εισβολής και της συνεχιζόμενης κατοχής, να συνεχίσουν να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή» και έπειτα, εάν και εφόσον χρειαστεί, να προσφύγουν στο ΕΔΑΔ.

Επιτέλους ως πολιτεία πρέπει να μας απασχολήσει ότι το μέγα εθνικό και πολιτικό ζήτημα της Κύπρου δεν μπορεί να μετατρέπεται κατά βούληση και χωρίς προγραμματισμό και κοινή δράση ως νομικό.

Τα πιο πάνω επιβάλλουν η Κυπριακή κυβέρνηση να προσφύγει επιτέλους σε διεθνή καταγγελία για τη λειτουργία της εν λόγω «επιτροπής» η οποία τίθεται παρανόμως υπεράνω του διεθνούς δικαίου και του καταστατικού χάρτη του ΟΗΕ.

Να υποθέσουμε πως ο λόγος για τον οποίο τόσο η προηγουμένη όσο και η σημερινή κυβέρνηση δεν έχουν αντιδράσει είναι επειδή θεωρούν πως μέσα από αυτή τη διαδικασία υπάρχει ενδεχόμενο μερικής ή ολικής επίλυσης του ακανθώδους θέματος του περιουσιακού;

Τα πιο πάνω αποτελούν έναν πρόσθετο λόγο ώστε να ληφθούν άμεσα μέτρα για να αποτρέπονται οι πρόσφυγες από το να προσφεύγουν στην εν λόγω «επιτροπή».

Είναι για αυτούς όλους τους λόγους που στις 15 Νοεμβρίου 2017 ο Νικόλας Παπαδόπουλος και οι Δυνάμεις της Αλλαγής κατέθεσαν ολοκληρωμένη πρόταση για στήριξη του Προσφυγικού κόσμου η οποία, ανάμεσα σε άλλα, περιλαμβάνει τη δημιουργία Ταμείου Στήριξης Ιδιοκτητών Κατεχόμενων Περιουσιών με τη δυνατότητα ετήσιας στήριξης, ως μέρος της οφειλόμενης αποζημίωσης για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

Η πρόταση αποσκοπεί στη στήριξη των ιδιοκτητών της κατεχόμενης γης μας, ούτως ώστε, αντί της προσφυγής στην παράνομη επιτροπή περιουσιών των κατεχομένων ή της εκποίησης της ακίνητης τους περιουσίας, να προσφεύγουν στο «Ταμείο Στήριξης», το οποίο και θα τους στηρίζει οικονομικά ως μέρος της οφειλόμενης αποζημιώσεως για την απώλεια χρήσης, κάρπωσης ή εκμετάλλευσης της γης τους.

 

Λευκωσία, 13 Δεκεμβρίου 2017

You may also like