ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΙΑΤΙ Η ΕΔΕΚ ΚΑΤΑΨΗΣΙΣΕ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΦΠΑ ΣΤΑ ΟΙΚΟΠΕΔΑ

ΕΔΕΚ

του Μαρίνου Σιζόπουλου, Προέδρου και Βουλευτή ΕΔΕΚ Λεμεσού

Η κατοικία είναι το πλέον βαριά φορολογούμενο τεκμήριο στην Κύπρο. Ο ιδιοκτήτης κατοικίας είναι υποχρεωμένος να καταβάλει για την απόκτηση και διατήρησή-της:

 • Μεταβιβαστικά τέλη
 • Φ.Π.Α
 • Δημοτικά τέλη
 • Τέλη αποχετευτικού ακόμα και εάν δεν είναι συνδεδεμένη με το σύστημα
 • Φόρο Ακίνητης Περιουσίας στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης και μέχρι το 2016 και στο κράτος
 • Φόρο Εισοδήματος για τη δικαιολόγηση της αγοράς, ή/και επιτόκια για το τυχόν δάνειο που θα συναφθεί για την αγορά-της, και τέλος,
 • Φόρο κεφαλαιουχικών κερδών σε περίπτωση πώλησης.

  Οι περισσότεροι από τους φόρους καθορίζονται όχι στη βάση της τιμής αγοράς αλλά στην αξία που θα καθορίζει είτε από το Κτηματολόγιο, είτε άλλη αρχή και η οποία σε τακτά διαστήματα θα αναθεωρείται προς τα άνω. Πρόσφατα υπήρξε η περίπτωση συνταξιούχου ο οποίος το 2016 πλήρωσε 66 ευρώ τέλη αποχετευτικού και το 2017 του ζητήθηκαν 1512 ευρώ λόγω αλλαγής της εκτιμημένης αξίας της κατοικίας.
  Η πρόσθετη επιβολή ΦΠΑ 19% στα οικόπεδα θα αυξήσει ακόμα περισσότερο τις ήδη αυξημένες τιμές για την απόκτηση κατοικίας, με αποτέλεσμα για τους περισσότερους συμπατριώτες-μας να αποτελεί άπιαστο όνειρο. Η κατάσταση θα επιδεινωθεί ακόμα περισσότερο με την επιβολή του ίδιου συντελεστή ΦΠΑ και στα ενοίκια.
  Ο Κύπριος μικρομεσαίος οικογενειάρχης δεν θα μπορεί να αποκτήσει ιδιόκτητη κατοικία, αλλά και ούτε να ενοικιάσει, ειδικά με τους σημερινούς μισθούς κύρια στον ιδιωτικό τομέα.
  Αναγνωρίζουμε ότι η επιβολή του ΦΠΑ στα οικόπεδα είναι ευρωπαϊκή υποχρέωση. Όμως, όταν κατά τη διάρκεια των ενταξιακών διαπραγματεύσεων οι αρμόδιοι δεν φρόντισαν να διεκδικήσουν απαλλαγή, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι μια ημικατεχόμενη πατρίδα και το 40% του πληθυσμού-της απώλεσε τις περιουσίες-του, η κυβέρνηση όφειλε να καταθέσει ταυτόχρονα και πακέτο στοχευμένων μέτρων προς όφελος των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, που είτε να εκμηδενίζει την επιβάρυνση, είτε να ελαχιστοποιεί τις οικονομικές επιπτώσεις στην απόκτηση πρώτης κατοικίας.
  Η ΕΔΕΚ ήταν διατεθειμένη να ψηφίσει το νομοσχέδιο εάν συνοδευόταν και με το πακέτο αντισταθμιστικών μέτρων όπως υποσχέθηκε η κυβέρνηση αλλά δεν έπραξε.
  Θα υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ με στοχευμένες προσπάθειες συνέβαλε καθοριστικά

 • Στην μείωση της έκτακτης Φορολογίας Ακίνητης Περιουσίας που είχε επιβληθεί το 2013, στο 25% το 2016 και στην κατάργησή-της από το 2017, και
 • Στον εξορθολογισμό στην επιβολή του Φ.Π.Α. στην απόκτηση κατοικίας στο 5% για τα πρώτα 250 τ.μ. και στο υπόλοιπο ποσό άνω των 250 τ.μ. στο 19%. Προηγούμενα στις κατοικίες που υπερέβαιναν τα 250 τ.μ., επιβαλλόταν Φ.Π.Α 19% στο σύνολο των τ.μ. της κατοικίας
  Τέλος η ΕΔΕΚ με στόχο την υποβοήθηση των οικονομικά ασθενέστερων συμπατριωτών-μας, έχει καταθέσει στη Βουλή προτάσεις ώστε
 • Τα τέλη Αποχετευτικού να καθορίζονται στη βάση της ποσότητας του νερού που καταναλώνει το κάθε νοικοκυριό και όχι με βάση την καθοριζόμενη αξία της κατοικίας,
 • Ο Φόρος Ακίνητης Περιουσίας που θα καταβάλλεται στις Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να καθορίζεται με βάση τα τ. μ. και το είδος της κατοικίας καθώς και ανάλογα με την περιοχή στην οποία έχει οικοδομηθεί (π.χ. αστική, ύπαιθρος, ημιορεινές και ορεινές ή ακριτικές περιοχές)

Η κατοικία είναι σημαντικό στοιχείο της διαβίωσης του Κύπριου. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο όπου στην αρχαία Ελλάδα υπήρχε η θεά της Εστίας.

Η ΕΔΕΚ με υπευθυνότητα θα συνεχίσει να προωθεί μέτρα στήριξης των πολιτών για την απόκτηση της δικής-τους κατοικίας, καθώς και στον εξορθολογισμό των φόρων που επιβάλλονται σε αυτή.

You may also like