ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΤΙΜΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ

ΚΟΚΚΙΝΟΣΚΟΥΦΗΔΕΣ

“Δεν έχω διαφυγή. Με κυνηγά ο αιχμάλωτος Πενταδάκτυλος”

Διοργανώθηκε την Τρίτη 12/12, στο Ίδρυμα Βάσου Λυσσαρίδη εκδήλωση τιμής στους κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου (1963-1964). Μια εκδήλωση αφιερωμένη στον λόχο ορεινών καταδρομών του Βάσου Λυσσαρίδη. Κράτησαν οι εθελοντές του Πενταδακτύλου τον Πενταδάκτυλο λεύτερο γιατί αγωνίστηκαν με ψυχή, με πείσμα, με πειθαρχία, πιστοί στις οδηγίες του στρατιωτικού τους ηγέτη Δώρου Ηλία και εμπνευσμένοι από την φλόγα του πολιτικού τους ηγέτη Βάσου Λυσσαρίδη.

Με το κόκκινο σκουφί να ξεχωρίζει ακόμη στο κακοτράχαλο, στο αγαπημένο στο πονεμένο το βουνό μας. Το κόκκινο μπερέ που τους δόθηκε από το Γιατρό και πάνω στο οποίο ο καθένας από τους αγωνιστές της λευτεριάς κέντησε με περηφάνια το εθνόσημο.

Η πράξη των κοκκινοσκούφηδων ενέπνευσε έναν ολόκληρο λαό. Αποτέλεσε αναμφισβήτητα πράξη αντίστασης και αγώνα αιματηρό για την ελευθερία. Ο Δρ Άθως Ερωτοκρίτου, κλινικός ψυχολόγος και ψυχοθεραπευτής, με σεμνότητα και σεβασμό, ενδιέτριψε στο τι και στο πως της εποχής και για πρώτη φορά κατέγραψε και παρουσίασε στην εκδήλωση την ιστορία και το ψυχογράφημα των αγωνιστών με το κόκκινο μπερέ που τόλμησαν και μας άνοιξαν τον δρόμο.

Δηλώσαμε όλοι οι παρόντες με δυνατή φωνή, με θάρρος και παληκαριά πως δεν ξεχάσαμε το αίμα που χύθηκε, τους αγώνες που δόθηκαν αλλά και όλους εκείνους τους αγώνες που εκκρεμούν.

Η ΕΔΕΚ τίμησε δια του προέδρου της, Μαρίνου Σιζόπουλου, τους κοκκινοσκούφηδες του Πενταδακτύλου και δεσμεύτηκε να συνεχίσει τους αγώνες της για ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη. Δεσμεύτηκε να συνεχίσει τους αγώνες της με τον άνθρωπο, για τον άνθρωπο.

Τίμησε τους 46 επιζώντες κοκκινοσκούφηδες που κατάφερε να εντοπίσει, απέτισε φόρο τιμής στους αποβιώσαντες κοκκινοσκούφηδες, έδωσε τιμητικές πλακέτες και ξαναφόρεσε το κόκκινο μπερέ στον Βάσο Λυσσαρίδη και στον Δώρο Ηλία οι οποίοι συγκινημένοι ανανέωσαν από το βήμα τη δέσμευσή τους για αγώνα μέχρι να ξαναπερπατήσουν λεύτεροι στον σκλαβωμένο Πενταδάκτυλο.

Η εκδήλωση τιμής έκλεισε με καλλιτεχνικό πρόγραμμα από τον Χρίστο Στασή και τον Πέτρο Βάκχο.

Περισσότερες φωτογραφίες από την εκδήλωση εδώ: http://ow.ly/WhVQ30hdTrD

Λευκωσία, 14 Δεκεμβρίου 2017

You may also like