ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για ποιο λόγο το Εθνικό Συμβούλιο δεν ενημερώθηκε για τη συμφωνία παραχώρησης των 5/6 των εσόδων από το Φυσικό Αέριο στους Τ/Κους

ΥΠΕΞ, Υπουργός Εξωτερικών, Κασουλίδης

Χθες στη δημόσια τοποθέτησή του στη δημοσιογράφο Νατάσα Ιωάννου, ο ΥΠΕΞ, κ. Ι. Κασουλίδης, για ακόμα μια φορά απεκάλυψε χωρίς καμία συνειδητοποίηση των σοβαρών συνεπειών των όσων έλεγε, πως σε ενδεχόμενη λύση του Κυπριακού έχει συμφωνηθεί πως τα έσοδα από το Φυσικό Αέριο θα πηγαίνουν κατά τα 5/6 στους Τουρκοκύπριους και κατά το 1/6 στους Ελληνοκύπριους.

Με αφορμή τα πιο πάνω ζητούμε από την κυβέρνηση να δηλώσει κατά τρόπο σαφή εάν η πιο πάνω συμφωνία ισχύει και να μας εξηγηθεί:

 • Για ποιους λόγους δεν έτυχε οποιασδήποτε ενημέρωσης το Εθνικό Συμβούλιο;
 • Μεταξύ ποιων έγινε η εν λόγω συμφωνία;
 • Στη βάση ποιων δεδομένων προβλέπει τα 5/6 των εσόδων από το Φυσικό Αέριο να πηγαίνουν στους Τουρκοκύπριους και το 1/6 στους Ελληνοκυπρίους;

Θυμίζουμε πως τα πιο πάνω έρχονται να προστεθούν σε σωρεία υποχωρήσεων που έχει ήδη κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης με τη ψευδαίσθηση ότι θα κάμψει την Τουρκική αδιαλλαξία και θα προχωρήσει σε λύση στο κυπριακό:

 1. Παραμονή τουρκικών στρατευμάτων και μετά τη λύση σε χρόνο και σε αριθμό που δεν έχει προσδιοριστεί
 2. Εκ περιτροπής προεδρία
 3. Νομιμοποίηση αριθμού εποίκων μεγαλύτερου από τον αριθμό των Τουρκοκυπρίων
 4. Αριθμητική εξίσωση σε πλείστα θεσμικά όργανα του κράτους
 5. Θετική ψήφος των Τουρκοκυπρίων σε θεσμικά όργανα του κράτους εκεί και όπου δεν υπάρχει αριθμητική εξίσωση
 6. Πιθανή μετατροπή των Ελληνοκυπρίων σε μειοψηφία στους μηχανισμούς επίλυσης αδιεξόδων
 7. Νομιμοποίηση του πρώτου λόγου των παράνομων εποίκων σφετεριστών των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά και η αναγνώριση ότι αυτό θα ισχύσει σε κάποιο ποσοστό και επί περιουσιών που θα βρίσκονται στις υπό επιστροφή περιοχές.
 8. Παραχώρηση των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και η εξίσωσή τους με τους Έλληνες υπηκόους, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
 9. Παρουσία Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη.

Λευκωσία, 30 Ιουλίου 2017

You may also like