ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ετήσιο μνημόσυνο Θεόφιλου Γεωργιάδη

Θεόφιλος Γεωργιάδης. Ένας σύγχρονος ήρωας της κυπριακής ιστορίας, λαμπρό παράδειγμα πατριωτισμού και απαράμιλλης δράσης υπέρ των δικαιωμάτων των λαών-θυμάτων του ατέρμονου τουρκικού επεκτατισμού. 23 χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από την άναδρη δολοφονία του. Χθες το πρωί τελέστηκε στον ιερό ναό Απ.Ανδρέα στην Αγλαντζιά το ετήσιο μνημόσυνο.

Ο Θεόφιλος αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα υπέρ της απελευθέρωσης της νήσου μας και πρωτοστάτησε στους αγώνες για διεθνοποίηση του κουρδικού αγώνα. Γεννήθηκε στις 9 Σεπτεμβρίου του 1957 στην Ευρύχου. Αποφοίτησε από το Παγκυπριο Γυμνάσιο και κατατάχθηκε στην Ε.Φ υπηρετώντας στην 32η μοίρα καταδρομών ως έφεδρος ανθυπολοχαγός. Παρακολούθησε μαθήματα από το 1977 έως το 1981 και αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών του Πάντειου Πανεπιστημίου Αθηνών. Ήταν άριστος γνώστης της Τουρκικής γλώσσας και ιστορίας και ειδικευμένος Τουρκολόγος, με μεταπτυχιακές σπουδές στη Γαλλία και τη Γερμανία. Με την επιστροφή του στην Κύπρο προσλήφθηκε την κυπριακή αστυνομία, αρχικά με ειδικότητα στα τουρκικά θέματα, ενώ το 1986 ανέλαβε τη θέση του υπεύθυνου Τύπου στο Τμήμα Τουρκικών Θεμάτων του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αποστολή του ήταν η μελέτη του τουρκικού τύπου και η σύνταξη εκθέσεων και εισηγήσεων προς το Κυπριακό κράτος.

Στις 20 Μαρτίου 1994 Πράκτορες των τουρκικών μυστικών υπηρεσιών τον πυροβολούν και τον σκοτώνουν εν ψυχρώ έξω από το σπιτι του. Πρόκειται για την πρώτη δολοφονική δράση της ΤΜΤ εντός της Κυπριακής Δημοκρατίας μετά το 1974.

Θεόφιλος Γεωργιάδης… ο ορισμός της ανδρείας και του ανυπότακτου πατριωτισμού. Άραγε πόσοι θυμούνται σήμερα ; ή μάλλον πόσοι ηθελημένα λησμονούν…