ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ερώτηση Παπαδάκη προς Κομισιόν για κίνδυνο σύγκρουσης αεροπλάνων στο FIR της Κύπρου λόγω Ercan

Ο Ευρωβουλευτής Δημήτρης Παπαδάκης (ΕΔΕΚ,S&D) με αφορμή την έκθεση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Ασφαλείας της Αεροπορίας (EASA) του 2015 σχετικά με το μεγάλο κίνδυνο σύγκρουσης αεροπλάνων στον εναέριο χώρο της Λευκωσίας, απέστειλε γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Συγκεκριμένα ο κ. Παπαδάκης τονίζει ότι  οι μόνοι αρμόδιοι στο να εκδίδουν οδηγίες πτήσης σε αεροσκάφη που διέρχονται από το FIR Λευκωσίας είναι οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας στο διεθνώς αναγνωρισμένο κέντρο ελέγχου, παρ’όλα αυτά, οι ελεγκτές στο μη αναγνωρισμένο αεροδρόμιο Ercan στα κατεχόμενα δίνουν ταυτόχρονα οδηγίες στα αεροσκάφη που πετούν στο βόρειο τμήμα του FIR Λευκωσίας.

Επίσης, αναφέρει ότι στο νησί λειτουργούν δύο κέντρα ελέγχου της εναέριας κυκλοφορίας: ένα στις ελεύθερες περιοχές και ένα στα κατεχόμενα με αποτέλεσμα να δημιουργείται τεράστια σύγχυση στους πιλότους, γεγονός που υποβαθμίζει τα όρια της ασφάλειας δίνοντας συγκεχυμένες πληροφορίες για την απόσταση ανάμεσα σε δύο αεροσκάφη.

Ο Ευρωβουλευτής σημειώνει το μεγάλο κίνδυνο που υπάρχει  από το γεγονός ότι η Τουρκία δεν ειδοποιεί τις Κυπριακές αρχές για πτήσεις με αεροπλάνα, καθώς δεν αναγνωρίζει την κρατική υπόσταση του νησιού.

Τέλος, ο κ. Παπαδάκης ρωτάει την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ποια μέτρα ασφαλείας προτίθεται να λάβει έτσι ώστε να αποτραπούν ενέργειες που θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των επιβατών.