ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΕΔΕΚ για την επέτειο ανακήρυξης του ψευδοκράτους

ΕΔΕΚ

Πριν από 34 χρόνια, η Τουρκία, δίνοντας συνέχεια στο έγκλημα εισβολής και κατοχής του 1974, προχώρησε στην ανακήρυξη του ψευδοκράτους με προφανή στόχο τη σταδιακή νομιμοποίηση των τετελεσμένων του 1974.

Για μια ακόμη χρονιά καταδικάζουμε την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους και την εδώ και χρόνια προσπάθεια της Τουρκίας να ελέγξει την Κύπρο μέσω μίας συνομοσπονδιακής λύσης.

Με την ανακήρυξη η Τουρκία έθεσε σε παράλληλη πορεία και την δεύτερη της επιλογή, τη δημιουργία προϋποθέσεων για την ανακήρυξη τουρκικού κράτους στην Κύπρο σε περίπτωση αποτυχίας της πρώτης της επιλογής, που είναι μια τουρκικών προδιαγραφών λύση που να της επιτρέπει να ελέγχει ολόκληρη την κυπριακή επικράτεια, πολιτικά και στρατιωτικά, μετατρέποντας ουσιαστικά την Κύπρο σε ένα τουρκικό προτεκτοράτο.

Δυστυχώς η απουσία ολοκληρωμένης στρατηγικής από αυτούς που κατά καιρούς διαχειρίστηκαν το κυπριακό, το ότι δεν αξιοποιήθηκαν τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών αλλά αντίθετα με λανθασμένες επιλογές, ανοχή και ανεκτικότητα, σταδιακά δημιουργήθηκαν προϋποθέσεις αναβάθμισης του ψευδοκράτους και εξίσωσής του με τη νόμιμη Κυπριακή κυβέρνηση και δημοκρατία. Δυστυχώς ένα από αυτά τα παραδείγματα ήταν και η Πενταμερής Διάσκεψη που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιανουάριο στη Γενεύη και τον Ιούνιο-Ιούλιο στο Κραν Μοντανά.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να καταδικάζει κάθε ενέργεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους και θα παραμείνει πιστή στον αγώνα για δίκαιη, δημοκρατική και βιώσιμη λύση του κυπριακού.

Λευκωσία, 15 Νοεμβρίου 2017

You may also like