ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δηλώσεις Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου, και Δημάρχου Μόρφου, Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, μετά από τη σημερινή τους συνάντηση

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΔΗΜΟΣ ΜΟΡΦΟΥ

«Έχει σημασία […] οι πρόσφυγες να στηριχθούν […] να νιώσουν ότι υπάρχουν κάποιοι που υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματά τους»

Μετά από τη συνάντηση που είχαν σήμερα ο Προέδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος, με τον Δήμαρχο Μόρφου και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, προέβησαν στις πιο κάτω δηλώσεις:

Ο Δήμαρχος Μόρφου δήλωσε: «Σήμερα είχαμε την ευκαιρία να εκφράσουμε τις ανησυχίες μας για την έκβαση των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά και τις εξελίξεις στο Κυπριακό. Είχαμε μια παραγωγική συζήτηση με τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ και είμαστε έτοιμοι να βοηθήσουμε με όποιο τρόπο μας ζητηθεί για την πορεία του Κυπριακού».

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ δήλωσε: «Δικαιολογημένη η ανησυχία, όχι μόνο των Μορφιτών αλλά και όλων των προσφύγων για την πορεία του Κυπριακού, την κατάληξη στο ελβετικό θέρετρο Κραν Μοντάνα και οπωσδήποτε επειδή ο προσφυγικός κόσμος σήμερα βρίσκεται σε απόγνωση λόγω ακριβώς της πολιτικής και οικονομικής δυσκολίας που υπάρχει. Από πλευράς ΕΔΕΚ θέσαμε τις σκέψεις και τις απόψεις μας για το πώς πρέπει να συνεχίσει η διαδικασία των συνομιλιών και οι διεκδικήσεις μας στη βάση μιας δημοκρατικής και λειτουργική λύσης με κατοχυρωμένα τα πολιτικά και ανθρώπινά δικαιώματα όλων των πολιτών ανεξάρτητα από τη θρησκευτική και εθνοτική τους προέλευση. Την ίδια στιγμή ενημερώσαμε για προθέσεις που υπάρχουν για ανάληψη πρωτοβουλιών με κύριο στόχο να στηριχθεί ο προσφυγικός κόσμος. Έχει σημασία σε αυτή την κρίσιμη περίοδο οι πρόσφυγες να στηριχθούν, να νιώσουν ότι δεν είναι μόνοι και εγκαταλελειμμένοι, να νιώσουν ότι υπάρχουν κάποιοι που υπερασπίζονται τα δίκαια αιτήματά τους για να μπορέσουμε με αυτό τον τρόπο να συνεχίσουμε τις προσπάθειες κάτω από δύσκολες ομολογουμένως συνθήκες για την επίλυση του Κυπριακού».

Σε ερώτηση δημοσιογράφου του ΚΥΠΕ εάν ο δήμος Μόρφου είναι ικανοποιημένος από τη σημερινή συνάντηση και από τα όσα έχει ακούσει, ο Δήμαρχος Μόρφου απάντησε «Υπάρχουν σημεία με τα οποία συμφωνούμε με τις θέσεις της ΕΔΕΚ και υπάρχουν και θέματα με τα οποία διαφωνούμε. Στα προσφυγικά θέματα συμφωνούμε απόλυτα. Θεωρούμε όμως πως μετά από 43 χρόνια ακόμα αναζητούμε την πορεία του κυπριακού. Ως εκ τούτου η διαφωνία μας δεν είναι με την ΕΔΕΚ αλλά με το σύνολο των κομμάτων.

Το πιο πάνω σχολίασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ λέγοντας: «θα πρέπει να τονίσουμε ότι έχει απόλυτο δίκαιο ο Δήμαρχος από το γεγονός ότι 43 χρόνια μετά το 1974 οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο δεν κατόρθωσαν να έχουν μια κοινή γραμμή αντιμετώπισης του κυπριακού, παρά τις κατ’ επανάληψη εκκλήσεις και προτροπές της ΕΔΕΚ και παρά την κατ΄ επανάληψη κατάθεση εγγράφων στο Εθνικό Συμβούλιο. Όπως ο καθένας μπορεί να αντιληφθεί, ενώ είχαμε μία αποτυχημένη κατάληξη των συνομιλιών στο Κραν Μοντανά, την ίδια στιγμή διαπιστώνουμε να υπάρχει μια ενεργοποίηση προκλητικών συμπεριφορών και αναβαθμισμένων ενεργειών της Τουρκίας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίκειται η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ένα σημαντικό πολιτικό γεγονός και όμως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλο αυτό το διάστημα δεν έχει συγκαλέσει το Εθνικό Συμβούλιο. Δεν έχει προχωρήσει σε διαβουλεύσεις με τα κόμματα για ανταλλαγή απόψεων. Αυτό που διαπιστώνουμε είναι ότι ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του βρίσκονται σε αμηχανία και αδυναμία να διαμορφώσουν γραμμή αντιμετώπισης των Τουρκικών προκλήσεων. Είναι προφανές πως για να μπορέσει να διαμορφωθεί μια ενιαία και κοινή στρατηγική αντιμετώπισης του τουρκικού επεκτατισμού, αν όχι το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων Ελλάδας και Κύπρου, τουλάχιστον το σύνολο των πολιτικών δυνάμεων στην Κύπρο οφείλουν να την διαμορφώσουν. Αλλά τη βασική ευθύνη την έχει ο εκάστοτε Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας ο οποίος πρέπει να αναλάβει τη συγκεκριμένη ευθύνη. Διαφορετικά τα κόμματα από μόνα μας δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε αυτή την πολιτική όταν η κυβέρνηση, ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του είναι αυτοί που καλούνται να την υλοποιήσουν και να την προωθήσουν».

Λευκωσία, 11 Σεπτεμβρίου 2017