ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΗΛΩΣΗ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΕΔΕΚ Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΥ

Μαρίνος Σιζόπουλος

 

Ο Ν. Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του σε καμία περίπτωση δεν θέλησαν να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία ή και να προετοιμαστούν για να βρεθεί η καταλληλότερη λύση για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται μια συστηματική προσπάθεια από τον Νίκο Αναστασιάδη και τους συνεργάτες του για να αποποιηθούν τις ευθύνες που έχουν για το κούρεμα των καταθέσεων την επίμαχη περίοδο του Μαρτίου του 2013. Όμως την ίδια στιγμή αποφεύγουν να αναφερθούν σε συγκεκριμένα γεγονότα:

  1. Η Βουλή δεν είχε κανένα δικαίωμα να συζητήσει και να ψηφίσει οποιαδήποτε νομοθεσία για κούρεμα εάν δεν υπήρχε το συγκεκριμένο νομοσχέδιο από την πλευρά της κυβέρνησης.
  2. Ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του γνώριζαν πολύ καλά ότι οι καταθέσεις κάτω των 100 χιλιάδων ήταν προστατευμένες με απόφαση της κυπριακής Βουλής στη βάση εναρμόνισης με συγκεκριμένη ευρωπαϊκή οδηγία που είχε γίνει προηγουμένως.
  3. Κατά την επίμαχη έκτακτη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου αμέσως μετά την επιστροφή του Προέδρου από το Eurogroup, η ΕΔΕΚ είχε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση: αντί για κούρεμα ή επιβολή τέλους, που το τέλος είναι κούρεμα στην ουσία, να υπάρξει δανεισμός του συγκεκριμένου ποσού από τους καταθέτες έναντι δεκαετούς κρατικού ομολόγου το οποίο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απέρριψε.
  4. Δεν δόθηκαν οι συγκεκριμένες απαντήσεις γιατί θα έπρεπε η υπό κατάρρευση Λαϊκή Τράπεζα να μεταφερθεί με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις στην Τράπεζα Κύπρου. Σε ποια άλλη περίπτωση όταν καταρρέει μια ιδιωτική εταιρεία μεταφέρονται οι οποιεσδήποτε ζημίες η προβλήματά της σε άλλη ομοειδή ιδιωτική εταιρεία;
  5. Δεν δόθηκε καμία αξιόπιστη μέχρι στιγμής απάντηση γιατί παραχωρήθηκαν τα υποκαταστήματα των κυπριακών τραπεζών στην Ελλάδα, ακόμα και αυτών των τραπεζικών ιδρυμάτων που δεν είχαν οποιοδήποτε πρόβλημα, με αποτέλεσμα να συσσωρευτούν πρόσθετα οικονομικά βάρη για τον κύπριο φορολογούμενο πολίτη.

Όμως τα στοιχεία είναι αρκούντως ενδεικτικά για να καταδείξουν τις ευθύνες του Προέδρου της Δημοκρατίας μέσα από επίσημες δηλώσεις οργάνων της Ε.Ε.:

Συγκεκριμένα, μια δήλωση η οποία έγινε από το Eurogroup στις 4 Μαρτίου 2013 η οποία επιβεβαιώνει ότι υπήρχε συμφωνία ανάμεσα στην Κυπριακή Κυβέρνηση και το Eurogroup για το πώς θα έπρεπε να λυθούν τα προβλήματα της οικονομικής κρίσης και την ίδια στιγμή αποδεχόταν την διαδικασία να υπάρξει ένας έλεγχος για το ξέπλυμα χρήματος από τα κυπριακά τραπεζικά ιδρύματα. Αυτό επιβεβαιώνει ότι ήδη από τις 4 Μαρτίου υπήρχε η καταρχήν συμφωνία για το κούρεμα των καταθέσεων.

Γι’ αυτό και δεν είναι τυχαίο που μετά τις 4 Μαρτίου υπήρξαν συστηματικά και συνέχεις δημόσιες τοποθετήσεις τόσο του Προέδρου της Δημοκρατίας όσο και του τότε Υπουργών Οικονομικών και Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι δεν πρόκειται να υπάρξει κούρεμα καταθέσεων.

Επίσης, ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 20 Μαρτίου του 2013 επιβεβαιώνει ακριβώς ότι από την πλευρά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είχε γίνει ξεκάθαρο πριν από τη ψήφιση στην Κυπριακή Βουλή ότι μία εναλλακτική λύση θα έπρεπε να γίνει αποδεκτή από τη στιγμή που θα συγκεντρωνόταν το ποσό για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, χωρίς να γίνει κούρεμα των καταθέσεων κάτω από τις 100 χιλιάδες . Δυστυχώς οι κυπριακές αρχές λέει η ανακοίνωση, αρνήθηκαν να συζητήσουν τέτοιο εναλλακτικό σενάριο.

Επιπρόσθετα τον Σεπτέμβρη του 2015 υπάρχει επίσης επιστολή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που τονίζει ξεκάθαρα πως η συγκεκριμένη απόφαση για το κούρεμα ήταν απόφαση που λήφθηκε από τις εθνικές αρχές της Κύπρου δηλαδή την Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο.

Το ίδιο επιβεβαιώνεται και από αντίστοιχη ανακοίνωση – επιστολή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας επίσης τον Σεπτέμβριο του 2015.

Και τέλος, ακόμα ένα πολύ σημαντικό γεγονός είναι το νομοσχέδιο το οποίο ετοίμασε η Κυπριακή Κυβέρνηση για να κατατεθεί στη Βουλή στις 16 Μαρτίου 2013 στο οποίο αναφέρεται πως με βάση τα πιο πάνω το Υπουργείο Οικονομικών ετοίμασε νομοσχέδιο για επιβολή τέλους επί των καταθέσεων με βάση τις πρόνοιες του οποίου τα έσοδα τα οποία θα προέλθουν θα ανέρχονται στα 5,8 δις. ευρώ. Όμως την ίδια στιγμή κανένας από πλευράς της κυβέρνησης δεν έδωσε την εξήγηση γιατί το κούρεμα δεν ήταν 5.8 δις όπως ήταν η αρχική πρόταση, αλλά τελικά 9,4 δις, στην ουσία υιοθετώντας το ακραίο σενάριο της PIMCO, όπου σε αυτό το ποσό συμπεριλήφθηκαν και 3,6 δις που αφορούσαν τους εγγυητές. Αλλά οι εγγυητές στην ουσία δεν έχουν αποδεσμευτεί αυτό τις εγγυήσεις στα δάνεια τα οποία είχαν στη Λαϊκή και στην τράπεζα Κύπρου.

Αυτή είναι η πραγματική αλήθεια και όσο και αν ο Νίκος Αναστασιάδης και οι συνεργάτες του προσπαθούν να παραποιήσουν τα γεγονότα και να συγκαλύψουν τις ευθύνες τους, οι ευθύνες τους είναι τεράστιες.

Ναι μεν υπήρξε μια κακή οικονομική κατάσταση, ναι μεν υπήρξαν τεράστια προβλήματα όμως σε καμία περίπτωση δεν θέλησαν να συζητήσουν με την πολιτική ηγεσία είτε να προετοιμαστούν κατάλληλα και να βρεθεί υπό τις περιστάσεις η καταλληλότερη δυνατή λύση ώστε και τα θέματα της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών να κατοχυρώνονται και από την άλλη οι πολίτες να μην πλήττονται από το ισοπεδωτικό κούρεμα που έγινε. Τα έγραφα είναι στη διάθεση σας.

Λευκωσία, 18 Δεκεμβρίου 2017

You may also like