ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Αναπλ. Προέδρου ΕΔΕΚ, Μ. Βασιλειάδου

ΕΔΕΚ, Βαιλειάδου Αναπληρωτής Πρόεδρος

Η αποτυχημένη τακτική των τελευταίων δέκα χρόνων έφερε την Τουρκία ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της κατοχής και άρα της διχοτόμησης

Εάν θέλουμε να κρατήσουμε σε ένα υψηλό επίπεδο την πολιτική, η οποιαδήποτε αντιπαράθεση θα πρέπει να στηρίζεται στη βάση επιχειρημάτων και όχι χαρακτηρισμών.

Οι χαρακτηρισμοί είναι ένδειξη απουσίας επιχειρημάτων και τεκμηριωμένων θέσεων. Η ουσία παραμένει και είναι μία:

  1. Η τακτική που ακολούθησε τόσο ο προηγούμενος πρόεδρος όσο και ο σημερινός, ήταν η ίδια και οδήγησε σε αδιέξοδο χωρίς η Τουρκία να έχει υποστεί οποιεσδήποτε επιπτώσεις για τη στάση της και χωρίς να έχει κάνει οποιαδήποτε παραχώρηση.
  2. Οδήγησε σε μία πενταμερή διάσκεψη με τους σοβαρούς κινδύνους που προκύπτουν από αυτή την εξέλιξη.
  3. Την τελευταία δεκαετία παρατηρείται σημαντική αναβάθμιση του ψευδοκράτους ενώ την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη η διαδικασία υποβάθμισης της Κυπριακής Δημοκρατίας (π.χ. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής συναντά τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος με πρωτόκολλο αρχηγού κράτους. Διεξάγεται αλληλογραφία με την ευρωπαϊκή επιτροπή σε επιστολόχαρτα του ψευδοκράτους. Η τελευταία επιστολή του κ. Γιούνκερ που απευθύνεται στον κ. Αναστασιάδη ως εκπρόσωπο της Ελληνοκυπριακής κοινότητας και όχι ως πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας).
  4. Αυτή τη δεκαετία η προσάρτηση των κατεχομένων προχώρησε ακόμη περισσότερο σημειώνουμε το θέμα της έλευσης του νερού, του ηλεκτρικού ρεύματος, την προσαρμογή της διοίκησης του ψευδοκράτους στο μοντέλο διοίκησης της Τουρκίας ακόμα και στο θέμα της ώρας και την περαιτέρω ισλαμοποίηση των κατεχομένων εδαφών.

Αυτό που πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο αγώνας και η προσπάθειά μας πρέπει να είναι η κατοχύρωση της πολιτικής ισότητας των πολιτών μέσω της κατοχύρωσης των πολιτικών και ανθρωπίνων δικαιωμάτων τους ανεξάρτητα από θρησκευτική ή εθνοτική προσέλευση. Και όχι η πολιτική ισότητα συνιστώντων τμημάτων που στην ουσία οδηγεί σε συνομοσπονδία και ενδεχομένως στο μέλλον θα οδηγήσει με μαθηματική ακρίβεια σε απόσχιση.

Είναι λοιπόν φρονιμότερο ο απολογισμός των υποστηρικτών της αποτυχημένης διαδικασίας να στηριζόταν στο ποια και αν υπάρχουν, θετικά που προέκυψαν σε αυτά τα δέκα χρόνια. Με βάση τα πιο πάνω που αναφέρθηκαν, το μόνο ασφαλές συμπέρασμα είναι ότι η Τουρκία βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά στη νομιμοποίηση και μονιμοποίηση της κατοχής και άρα της διχοτόμησης.

Λευκωσία, 18 Σεπτεμβρίου 2017

You may also like