ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ Κ.Σ. ΕΔΕΚ

43 χρόνια από τη δολοφονία του Δώρου Λοΐζου

Πριν από ακριβώς 43 χρόνια, στις 30 Αυγούστου 1974, καθώς ο Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΕΝ, Δώρος Λοΐζου, συνόδευε τον Βάσο Λυσσαρίδη κατά τη μετάβασή του στα γραφεία της ΕΔΕΚ στο κέντρο της Λευκωσίας, δέχτηκαν τα πυρά οπλοφόρων της ΕΟΚΑ Β΄ την ώρα που το αυτοκίνητό τους διέρχετο από τη γέφυρα της οδού Κάννιγκος (σήμερα οδός Δώρου Λοΐζου). Τα πυρά των δολοφόνων δεν βρήκαν τον Βάσο Λυσσαρίδη, που ήταν ο κύριος τους στόχος, αλλά τραυμάτισαν θανάσιμα τον Δώρο Λοΐζου.

Τα αδελφικά χέρια που σκόρπισαν τον θάνατο και ήταν υποκινούμενα από ξένους κύκλους και συμφέροντα, επιχείρησαν να ολοκληρώσουν το έργο της προδοσίας, να σιγήσουν ακόμα μια φωνή πατριωτικής και δημοκρατικής ευθύνης, μια φωνή εθνικής αφύπνισης, τη φωνή του Β. Λυσσαρίδη, τη φωνή της ΕΔΕΚ.

Αν και είναι γνωστοί οι δολοφόνοι του Δώρου Λοΐζου, αυτοί όχι μόνο δεν οδηγήθηκαν στην φυλακή, αλλά ούτε κλήθηκαν για ανάκριση. Αντίθετα καταβλήθηκε κάθε δυνατή προσπάθεια καταστροφής ενοχοποιητικών στοιχειών και προστασία τους.

43 χρόνια μετά, όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, η ΕΔΕΚ αποτίει φόρο τιμής και ευγνωμοσύνης στον ήρωα-ποιητή Δώρο Λοΐζου, στον αγωνιστή της Δημοκρατίας, τον κορυφαίο μάρτυρα της δημοκρατικής αντίστασης .

Η θυσία του Δώρου Λοΐζου, ενδυναμώνει την πίστη πως μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τους νέους κινδύνους που ελλοχεύουν για την πατρίδα μας, ανεξάρτητα από το τίμημα που θα κληθούμε να καταβάλουμε είτε σε προσωπικό, είτε σε κομματικό επίπεδο. Είμαστε έτοιμοι να συνεχίσουμε τον αγώνα ως φύλακες άγγελοι της προάσπισης της δημοκρατίας, της αξιοπρέπειας και της εθνικής επιβίωσης του λαού μας.

Η ΕΔΕΚ πιστή στον αγώνα του αθάνατου συναγωνιστή μας Δώρου Λοΐζου θα συνεχίσει να πορεύεται στα μονοπάτια του.

Αύριο Τετάρτη 30 Αυγούστου, στις 9 π.μ. θα γίνει κατάθεση στεφάνων στην προτομή του ήρωα – ποιητή Δώρου Λοΐζου από την οικογένεια του ήρωα, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ, τη Νεολαία ΕΔΕΚ και τις μαζικές οργανώσεις του Κ.Σ ΕΔΕΚ. Το βράδυ, στις 7.30 μ.μ. η τοπική Επιτροπή ΕΔΕΚ Γερίου και ο Δήμος Γερίου διοργανώνουν εκδήλωση μνήμης και απότισης Φόρου Τιμής στον ήρωα και ποιητή Δώρο Λοΐζου στο Πάρκο Δώρου Λοΐζου (Λεωφ. Επιστροφή, Γέρι). Στην εκδήλωση θα απευθύνουν χαιρετισμό ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας και ο Χρήστος Βαλιαντής, Πρόεδρος της Νεολαίας ΕΔΕΚ. Ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Μαρίνος Σιζόπουλος. Στην εκδήλωση θα προβληθεί φιλμάκι για τον ήρωα και ποιητή Δώρο Λοΐζου.

Την Κυριακή 3 Σεπτεμβρίου θα τελεστεί το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα-ποιητή Δώρου Λοΐζου και του Χρυσήλιου Μαυρομμάτη στον Ιερό Ναό Αγίου Προκοπίου (Μετόχι Κύκκου). Επιμνημόσυνο λόγο θα εκφωνήσει ο Νικόλας Παπαδόπουλος, Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Τέλος, την Τετάρτη 13 Σεπτεμβρίου, στο Βυζαντινό Εκκλησάκι Αγίου Δομετίου η Νεολαία ΕΔΕΚ διοργανώνει εκδήλωση μνήμης και τιμής για τον Δώρο Λοΐζου με τίτλο «Που’ναι η πατρίδα , που’ ναι οι ήρωες’».

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 29 Αυγούστου 2017

You may also like