ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΕΔΕΚ ΓΙΑ ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ ΕΘΝΑΡΧΗ ΜΑΚΑΡΙΟΥ

Σαράντα χρόνια μετά το θάνατο του Εθνάρχη Μακάριου η ανάμνησή του προκαλεί σκιρτήματα συγκίνησης και περηφάνιας, αποδεικνύοντας πως εξακολουθεί να ζει στις καρδιές και τη συνείδηση του λαού μας.
Η πολιτική και βιολογική του απουσία μας λείπει όσο ποτέ. Παραμένει όμως ζωντανή και ανεξίτηλη στο χρόνο η ηγετική του φυσιογνωμία και η παρακαταθήκη του με τα διαχρονικά και πάντα επίκαιρα μηνύματα. Σήμερα καλούμαστε μέσα σε δύσκολες συνθήκες που διαμόρφωσαν τα δεδομένα της συνεχιζόμενης κατοχής και της προκλητικής επεκτατικής πολιτικής της Τουρκίας, αλλά και τα λάθη και οι παραλείψεις της δικής μας πλευράς, να δώσουμε λύση στο πρόβλημά μας.
Ως πολιτική ηγεσία οφείλουμε να ακούσουμε και να αφομοιώσουμε τη δραματική έκκληση που ο Αρχ. Μακάριος είχε απευθύνει με την τελευταία ιστορική του ομιλία, από την πλατεία Ελευθερίας στις 20 Ιουλίου 1977, ότι δηλ.:
«ο διακοινοτικός διάλογος με τη μορφή που διεξήχθη διέδραμε ήδη τη χρησιμότητά του, η Τουρκία τον αξιοποιεί ως άλλοθι για να εδραιώσει τα επεκτατικά της σχέδια. Ως εκ τούτου όσοι ενδιαφέρονται για πραγματική λύση θα πρέπει να ασκήσουν πιέσεις προς την Τουρκία».
Οφείλουμε να ακολουθήσουμε με σθένος την «πρόσκληση» του Μακαρίου για έναν μακροχρόνιο αγώνα, κατάληξη του οποίου θα είναι ο τερματισμός της κατοχής και η εξεύρεση δίκαιης και βιώσιμης λύσης, όπου όλοι οι κάτοικοί της Κύπρου θα απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα.
Στη βάση των πιο πάνω αρχών είναι μεν δύσκολη η ανατροπή των αρνητικών δεδομένων, είναι όμως εφικτή. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε να κυριαρχήσει το άδικο και να είμαστε η τελευταία γενιά Ελλήνων στην Κύπρο.
 
Αυτό πρέπει να αποτελεί το συμβόλαιο ενός λαού με την ιστορία και το έθνος.
 
Αυτό θα είναι και το καλύτερο μνημόσυνο για τον Μακάριο. Και μόνο όταν η πατρίδα μας θα είναι και πάλι ελεύθερη και δημοκρατική, όπως ο ίδιος την οραματίσθηκε, ο αιώνιος ύπνος του θα γίνει γαλήνιος.

You may also like