ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Από το ψεσινό διάγγελμα επιβεβαιώνεται ότι ο ΠτΔ δεν έχει εναλλακτική πρόταση

Πρόεδρος Διάγγελμα Αναστασιάδης Κρανς Μοντάνα

Αναμφίβολα η κατάρρευση των συνομιλιών ήταν αποτέλεσμα της συμπεριφοράς της Τουρκίας και του κ. Ακιντζί.

Η στάση και η συμπεριφορά τους στο Κραν Μοντάνα ήταν προβλέψιμη και αποσκοπούσε είτε στην άσκηση πίεσης στην πλευρά μας για πρόσθετες παραχωρήσεις στα θέματα της εσωτερικής πτυχής και κύρια της διακυβέρνησης, χωρίς οι ίδιοι να προβούν σε παραχωρήσεις και απεμπόληση «δικαιωμάτων», ή εάν αυτό δεν ήτα δυνατόν, σε κατάρρευση της διαδικασίας και επίρριψη ευθυνών στην πλευρά μας για να συνεχίσει η προσπάθεια αναβάθμισης του ψευδοκράτους.

Στο ψεσινό διάγγελμά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας παρουσιάζοντας τα γεγονότα που έλαβαν χώρα, επιχείρησε να ωραιοποιήσει την κατάσταση αφού αποδεδειγμένα δεν εκτίμησε σωστά και δεν αντιμετώπισε με επάρκεια την Τουρκική τακτική.

Η πενταμερής διάσκεψη ήταν δεδομένη καθώς επίσης και σειρά αδικαιολόγητων υποχωρήσεων οι οποίες υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να παραμείνουν τελικά στο τραπέζι ως κεκτημένο της Τουρκικής πλευράς. Συγκεκριμένα:

  • η αντικατάσταση και όχι η πλήρης κατάργηση των συνθηκών εγγύησής και συμμαχίας
  • η παραμονή Τουρκικών στρατευμάτων και μετά την εφαρμογή της λύσης,
    το ότι δεν ξεκαθαρίζεται αν η παραμονή τους έχει καταληκτική ημερομηνία η αναθεώρηση
  • η εκ περιτροπής προεδρία και οι θητείες 2:1,
  • η περαιτέρω αριθμητική εξίσωση στην διακυβέρνηση των Τουρκοκυπρίων και η θετική ψήφος όπου αυτό δεν θα ισχύσει,
  • η νομιμοποίηση του πρώτου λόγου των παράνομων εποίκων σφετεριστών των ελληνοκυπριακών περιουσιών στις περιοχές που θα παραμείνουν υπό Τουρκοκυπριακή διοίκηση αλλά και η αναγνώριση ότι αυτό θα ισχύσει σε κάποιο ποσοστό και επί περιουσιών που θα βρίσκονται στις υπό επιστροφή περιοχές,
  • η αποδοχή συζήτησης των 4 βασικών ελευθεριών σε Τούρκους υπηκόους και η εξίσωσή τους με τους Έλληνες υπηκόους, πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε αναλογία που δεν έχει ακόμα συμφωνηθεί,
  • η παρουσία Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη.

Το αποτέλεσμα των συνομιλιών στο Κραν Μοντάνα στην ουσία επιβεβαίωσε την πλήρη αποτυχία της τακτικής που ακολούθησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και όλων όσων την έχουν υποστηρίξει.

Την ίδια στιγμή θα έπρεπε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι υποστηρικτές αυτής της γραμμής να προχωρήσουν και σε αυτοκριτική για τις επιλογές τους και επιτέλους να απαντήσουν εάν εξακολουθούν να μοιράζονται τα ίδια οράματα με τον κ. Ακιντζί, τον εκπρόσωπο του κατοχικού καθεστώτος, με στόχο την επίτευξη δημοκρατικής και βιώσιμής λύσης στο κυπριακό.

Από στο ψεσινό διάγγελμα επιβεβαιώνεται ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει εναλλακτική πρόταση.

Τώρα είναι η ώρα που η δική μας πλευρά θα πρέπει να προχωρήσει στην εφαρμογή μίας νέας στρατηγικής και τακτικής όσον αφορά τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού όπως η ΕΔΕΚ εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα εισηγείται.

 

Λευκωσία, 11 Ιουλίου 2017

You may also like