ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

43 χρόνια από τη δεύτερη φάση της τουρκικής εισβολής

ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΟΙ ΕΙΣΒΟΛΗ

Στις 14 Αυγούστου συμπληρώνονται 43 χρόνια από την έναρξη της δεύτερης φάσης της τουρκικής εισβολής στην Κύπρο. Μια νέα τουρκική προέλαση, εν μέσω εκεχειρίας που είχε κηρύξει ο ΟΗΕ με τη σύμφωνο γνώμη της Τουρκίας, η οποία είχε ως αποτέλεσμα την ολοκλήρωση του τουρκικού εγκλήματος με την κατάληψη της Αμμοχώστου, της Μόρφου και της Καρπασίας.

43 ολόκληρα χρόνια μετά, η παρανομία συνεχίζεται και η Τουρκία επιλέγει να αγνοεί επιδεικτικά τα ψηφίσματα του ΟΗΕ που προνοούν επιστροφή της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της, κατά προτεραιότητα, ανεξάρτητα από την πορεία και την εξέλιξη των συνομιλιών. Αυτή τη θέση δυστυχώς ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνηση την έχουν εγκαταλείψει και ενέταξαν την επιστροφή της Αμμοχώστου ως μέρος της λύσης.

Τις μέρες αυτές η σκέψη μας είναι στα κατεχόμενα εδάφη μας. Συμπάσχουμε μαζί με τους πρόσφυγες, τους εγκλωβισμένους και τους συγγενείς των αγνοουμένων μας που συνεχίζουν να βιώνουν τα αποτελέσματα του τουρκικού εγκλήματος. Τιμούμε τους ηρωικούς νεκρούς που αντιστάθηκαν στις ορδές του Αττίλα και ζητούμε άμεση απόδοση δικαιοσύνης.

Καλούμε τον κυπριακό λαό να αγωνιστεί για δικαίωση και να αντισταθεί μη αποδεχόμενος τα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή. Η πολιτική ηγεσία θα πρέπει με όπλο τα ψηφίσματα του ΟΗΕ να απαιτήσει εφαρμογή τους. Η επιστροφή των κατεχόμενων εδαφών στους νόμιμους κατοίκους τους είναι μη διαπραγματεύσιμη και θα πρέπει η αρχή να γίνει από την πόλη της Αμμοχώστου.

Μόνο με αυτό τον τρόπο η Τουρκία θα δείξει την θέλησή της για λύση και τον σεβασμό της στα ψηφίσματά του ΟΗΕ, έναν οργανισμό τον οποίο επικαλείται μόνο όποτε και όταν την συμφέρει.

Η ΕΔΕΚ θα συνεχίσει να αγωνίζεται για τα αυτονόητα που διέπουν κάθε σύγχρονο – ελεύθερο κράτος: τις δημοκρατικές αξίες, την ισότητα και τη δικαιοσύνη, απορρίπτοντας κάθε άδικη ρατσιστική λύση η οποία θα νομιμοποιεί την αδικία και θα θέτει υπό αμφισβήτηση την κυριαρχία της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Λευκωσία, 13 Αυγούστου 2017

You may also like