ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Δήλωση Πρ. ΕΔΕΚ, Μ. Σιζόπουλου: Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το προεδρικό είναι αυτό που διαρρέει έγγραφα του Εθ/κού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος

Επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το προεδρικό είναι αυτό που διαρρέει έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μη αντέχοντας την κριτική που του ασκείται για την τακτική αλλά και τη στάση που τήρησε στο Κραν Μοντανά κατά τη διάρκεια των τελευταίων συνομιλιών για το Κυπριακό, προχώρησε στην αποστολή των πρακτικών που τήρησε η δική μας πλευρά στις συνομιλίες στην εφημερίδα «Πολίτης», για να δικαιολογήσει τη στάση και συμπεριφορά του, παρά το γεγονός ότι έχει χαρακτηρίσει ως απόρρητο το εν λόγω έγγραφο.

Είμαστε υποχρεωμένοι να σημειώσουμε τη στάση και συμπεριφορά του Προέδρου δεδομένου ότι παλαιότερα, όταν ως Πρόεδρος της ΕΔΕΚ υποχρεώθηκα να αναγνώσω αποσπάσματα των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου για να αποκαταστήσω και να αντιμετωπίσω τις επιθέσεις που δεχόμουν από το προεδρικό περιβάλλον με ανοίκειους και υποτιμητικούς χαρακτηρισμούς, όπως «άλλα διαβάζω και άλλα λέω», ότι «παραποιώ τα δεδομένα και τα γεγονότα», μάλιστα μου συνέστησαν να μάθω να διαβάζω καλύτερα, υπονοώντας στην ουσία ότι είμαι αγγράμματος.

Να υπενθυμίσω ότι ο Πρόεδρος με πρόσχημα αυτή μου τη στάση με επέκρινε δημόσια και προχώρησε να αναλάβει δημόσια πρωτοβουλίες για να αποτρέψει την εκλογή μου στην προεδρία της βουλής.

Σήμερα, πραγματικά, τί έχει να πει ο Πρόεδρος για τη δική του στάση και συμπεριφορά και μάλιστα την επιλεκτική διαρροή του συγκεκριμένου εγγράφου;

Την ίδια στιγμή επιβεβαιώνεται για ακόμα μια φορά ότι το προεδρικό είναι αυτό που διαρρέει έγγραφα του Εθνικού Συμβουλίου:

 • είτε για να αποφύγει να δώσει στις πολιτικές δυνάμεις τις θέσεις τις οποίες κατέθεσε στο τραπέζι των συνομιλιών,
 • είτε άλλα έγγραφα για ενημέρωση της πολιτικής ηγεσίας,
 • είτε για να δικαιολογήσει σε αρκετές περιπτώσεις τη μη έγκαιρη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου και την ολοκληρωμένη ενημέρωσή του.

  Παρόλα αυτά όμως η ουσία είναι άλλη:

  1. Ο Πρόεδρος και οι συνεργάτες του διέπραξαν σοβαρό πολιτικό ολίσθημα όταν δεν φρόντισαν να τηρηθούν επίσημα πρακτικά στις συνομιλίες στην Ελβετία, με αποτέλεσμα η κάθε πλευρά να παρουσιάζει όπως θέλει τα γεγονότα δικαιολογώντας τη δική της τη θέση.
  2. Ουσιαστικά η διαδικασία που ακολούθησε ο Πρόεδρος απέτυχε. Μας παρέμεινε η Πενταμερής αλλά δεν εκτέθηκε η τουρκική πλευρά για την αδιαλλαξία της.
  3. Έχει καταστεί πια σαφές ότι ο Πρόεδρος τα έδωσε όλα ή σχεδόν όλα, διεκδίκησε ελάχιστα και, όμως, λύση δεν κατόρθωσε να πετύχει.

  Τι άλλο θα πρέπει, ο Πρόεδρος και όσοι υποστηρίζουν αυτή την τακτική, να παραδώσουμε στην Τουρκία για να πετύχουμε λύση; Μήπως να παραδώσουμε την Κύπρο ολόκληρη ή να παραδώσουμε στην Τουρκία τη δυνατότητα ελέγχου ολόκληρης της Κυπριακής επικράτειας διαμέσου της λύσης που επιχειρείται;

Λευκωσία, 28 Αυγούστου 2017

You may also like