ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Σιζόπουλος: Ωρολογιακή βόμβα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια

Παρά τους πανηγυρισμούς της κυβέρνησης για τη δήθεν έξοδο από το μνημόνιο, η μη επίλυση του θέματος των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων αποτελεί στην ουσία μια ωρολογιακή βόμβα στα θεμέλια της οικονομίας και της κοινωνίας.

Ούτε οι εκποιήσεις, αλλά ούτε και η πακετοποίηση και πώληση δανείων σε ξένα ταμεία που ψήφισε η πλειοψηφία των κομμάτων στην απερχόμενη Βουλή (η ΕΔΕΚ καταψήφισε) μπορούν να είναι οι λύσεις για αντιμετώπιση αυτού του πολύ σημαντικού προβλήματος το οποίο επηρεάζει δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις και υποσκάπτει οποιαδήποτε προοπτική ανάκαμψης.

Στη νέα Βουλή η ΕΔΕΚ θα επανακαταθέσει τις προτάσεις της για:

· Τον καθορισμό μιας και μόνο αντικειμενική αξίας του ακινήτου (είτε για σκοπούς αναδιάρθρωσης, είτε για σκοπούς εκποιήσεων, αλλά και για σκοπούς φορολογίας) προκειμένου να προστατευτούν ουσιαστικά όλοι οι πολίτες από τον κίνδυνο υποτίμησης της αξίας του ακινήτου τους από τις τράπεζες.
· Την ισόποση κατανομή του οφειλόμενου ποσού στους εγγυητές και όχι η τράπεζα να επιλέγει ποιους εγγυητές θα «κυνηγήσει» για την είσπραξη της οφειλής όπως γίνεται σήμερα

Επίσης η ΕΔΕΚ στη νέα Βουλή επεξεργάζεται πρόταση νόμου για ανακούφιση και στήριξη όσων αντικειμενικά πλήγηκαν από την κρίση χάνοντας το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους χωρίς οι ίδιοι να ευθύνονται και δεν μπορούν πλέον να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους ώστε να αναστέλλονται οι οφειλές και οι αναγκαστικές πωλήσεις για συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Στόχος είναι να δώσουμε χώρο και χρόνο σε αυτούς τους ανθρώπους να βελτιώσουν την οικονομική τους κατάσταση, βοηθώντας ταυτόχρονα και πρακτικά στην εξυγίανση του χρηματοπιστωτικού συστήματος.