ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Είτε δεν έχουν σχέδιο για τη δημόσια Υγεία, είτε συνειδητά την οδηγούν σε πλήρη κατάρρευση

Οι εξηγήσεις που δόθηκαν από το Προεδρικό για τη διαρροή της επιστολής του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Υπουργό Υγείας αλλά και οι δηλώσεις του Προέδρου ότι παραπλανήθηκε δεν πείθουν κανένα.

  • Πρώτον, επιβεβαιώνεται ποιοι είναι εκείνοι που διαρρέουν έγγραφα. Όταν μια επιστολή του Προέδρου προς ένα Υπουργό της κυβέρνησης του διαρρέει στα μέσα ενημέρωσης τίθεται θέμα εμπιστευτικότητας για τον Πρόεδρο και τους συνεργάτες του αλλά και ενδεχόμενης σκοπιμότητας.
  • Δεύτερο, η δήλωση του Προέδρου ότι τάχατες παραπλανήθηκε για θέματα υγείας είναι τουλάχιστον ατυχής. Μας προκαλεί εντύπωση ότι για ένα τόσο σοβαρό ζήτημα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν έχει προσωπική άποψη.
  • Τρίτο, για τη σημερινή κατάσταση στον τομέα της Υγείας ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και η κυβέρνησή του έχουν τεράστιες ευθύνες καθ’ ότι, τίποτα δεν έπραξαν για να βελτιωθεί η κατάσταση. Αντίθετα, μέσα από συνεχείς παλινδρομήσεις επιχείρησαν να εισαγάγουν το πολυασφαλιστικό σύστημα για να εξυπηρετήσουν ασφαλιστικές εταιρείες και άλλα συμφέροντα καθώς επίσης και την προετοιμασία της διαδικασίας ξεπουλήματος των νοσοκομείων σε ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ έγκαιρα είχαμε επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους που ελλοχεύουν από αυτή την κατάσταση αλλά δεν υπήρξε καμιά αντίδραση. Συγκεκριμένα αποστείλαμε επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2015 με την οποία τον καλούσαμε να προχωρήσει σε σύγκλιση της σύσκεψης αρχηγών κομμάτων για να ληφθούν οι πολιτικές αποφάσεις άμεσης εφαρμογής του ΓεΣΥ, αλλά δεν υπήρξε απάντηση. Επαναλήφθηκε η αποστολή επιστολής τον περασμένο Ιανουάριο και μετά από απάντηση του Προέδρου καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για το πώς μπορεί να αρχίσει άμεσα η εφαρμογή του ΓεΣΥ χωρίς οποιοδήποτε πρόσθετο οικονομικό κόστος για το κράτος. Ακόμα αναμένουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να καθορίσει ημερομηνία για τη συγκεκριμένη σύσκεψη.

Δεν υπάρχει καμιά πια αμφιβολία ότι ο Πρόεδρος και η κυβέρνηση είτε δεν έχουν σχέδιο για τον τομέα της Υγείας είτε συνειδητά τον οδηγούν στην κατάρρευση για να δικαιολογηθεί στη συνέχεια ενδεχόμενα το ξεπούλημα του σε ιδιωτικά οικονομικά συμφέροντα.

Η ΕΔΕΚ ως το κόμμα που από την ίδρυση της αγωνίστηκε για την εισαγωγή του Γενικού Σχεδίου Υγείας και τη βελτίωση της προσφερόμενης περίθαλψης στους πολίτες -κυρίως σε αυτούς που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους- θα συνεχίσει να έχει στις προτεραιότητες των πολιτικών της επιλογών και δράσεων τον τομέα της Υγείας και ιδιαίτερα τους πολίτες που υποφέρουν από τη σημερινή κατάσταση.