ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Η πρόταση της ΕΔΕΚ για ΓΕΣΥ χωρίς νέες φορολογίες και αύξηση δαπανών

ΓΕΣΥ

Ο κύριος λόγος για τον οποίο το Γενικό Σχέδιο Υγείας εδώ και 15 χρόνια δεν εφαρμόζεται ήταν και είναι οι σκοπιμότητες που οι διάφορες κυβερνήσεις επιχείρησαν να εξυπηρετήσουν.

Η προηγούμενη κυβέρνηση με το να αναστείλει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ και η σημερινή που αφήνει τα κρατικά νοσηλευτήρια να κατρακυλήσουν ουσιαστικά σε επιστημονική χρεοκοπία.

Είναι η σημερινή κυβέρνηση που καθυστέρησε την πλήρη εφαρμογή του ΓΕΣΥ για να εξυπηρετήσει τα συμφέροντα των ασφαλιστικών εταιρειών και να επιβάλλει σταδιακά το μοντέλο ιδιωτικοποίησης της Υγείας μέσα από τη μη βιώσιμη αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Σε ένα κράτος όπου οι πολίτες είναι από τους πλέον βαριά φορολογούμενους η προσθήκη επιπρόσθετου φόρου για την εφαρμογή ενός «μίνι-ΓΕΣΥ» είναι προοπτική προς λάθος κατεύθυνση.

Η μόνη ρεαλιστική πρόταση είναι η πρόταση της ΕΔΕΚ η οποία μπορεί να δρομολογήσει την εφαρμογή του ΓΕΣΥ χωρίς φορολογίες και χωρίς αύξηση δαπανών για την υγεία, αλλά με μείωση δαπανών και με βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών.

Η πρόταση της ΕΔΕΚ προνοεί τη σταδιακή εφαρμογή του ΓΕΣΥ στο πλαίσιο συγκεκριμένου χρονοδιαγράμματος αρχίζοντας από την πρωτοβάθμια περίθαλψη η οποία θα πρέπει να ανατεθεί και στον ιδιωτικό τομέα με ελεύθερη επιλογή γιατρού και νοσηλευτηρίου και με δαπάνη όσα σήμερα ξοδεύει το κράτος για την πρωτοβάθμια περίθαλψη.

Με την πρόταση της ΕΔΕΚ διασφαλίζεται:

• η άμεση αποσυμφόρηση των νοσοκομείων
• η αναβάθμιση της προσφερόμενης περίθαλψης στους ασθενείς
• η ενίσχυση της προληπτικής ιατρικής
• η σταδιακή βελτίωση της λειτουργίας των νοσοκομείων για να μπορέσει να ολοκληρωθεί σωστά η αυτονόμηση τους σε επιστημονικό, διοικητικό και οικονομικό επίπεδο
• η αξιοποίηση στο μεγαλύτερο δυνατό βαθμό του συνόλου του ιατρικού προσωπικού από το δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα προς όφελος των ασθενών.

Η ΕΔΕΚ ανεξάρτητα εάν βρίσκεται στην αντιπολίτευση, ως το πρώτο κόμμα που από το 1968 απαίτησε την εισαγωγή και εφαρμογή του Σχεδίου Υγείας και είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαμόρφωση του νόμου – πλαίσιο του 2001 είναι έτοιμη με εντιμότητα και με εποικοδομητικό τρόπο να βοηθήσει στην προώθηση και στην εφαρμογή αυτού του σχεδιασμού.