ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

“Όλα όσα σας αποκρύβουν για τις συνομιλίες” – Ομιλία Λεύκιου Δοράτη

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΛΕΥΚΙΟΥ ΔΟΡΑΤΗ ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΜΕ ΤΙΤΛΟ “ΟΛΑ ΟΣΑ ΣΑΣ ΑΠΟΚΡΥΒΟΥΝ ΓΙΑ ΤΙΣ ΣΥΝΟΜΙΛΙΕΣ” ΠΟΥ ΕΓΙΝΕ ΣΤΙΣ 4 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2016

Εκλεκτοί προσκεκλημένοι,
Φίλες και Φίλοι,
Συναγωνίστριες και Συναγωνιστές,

Η σημερινή συγκέντρωση έχει ένα και μόνο σκοπό, να ρίξει όσο άπλετο φως μπορεί στις σκοτεινές κακοτοπιές των συμφωνηθέντων που θα συμπεριληφθούν στην πρόταση λύσης του Κυπριακού που προτίθεται η γνωστή κουστωδία του 2004 να φέρει στον Κυπριακό λαό διατυμπανίζοντας ότι έχει βρει το ελιξίριο της αιώνιας Ειρήνης.

Δυστυχώς όμως οι πραγματικότητες του Κυπριακού Προβλήματος είναι ωμές, σκληρές, άδικες και επώδυνες. Η Τουρκία έχει εισβάλει στην Κύπρο, εκτόπισε με το φόβο και τη βία τον πληθυσμό της κατεχόμενης περιοχής που κατέβαλε προβαίνοντας σε θηριωδίες επίτηδες για να τραπεί σε άτακτη φυγή ο πληθυσμός, φρόντισε να μετακινήσει τους Τουρκοκύπριους από τις ελεύθερες περιοχές στο κατακτημένο κομμάτι για να δημιουργήσει συμπαγείς πληθυσμούς, πράξη που θα νομιμοποιούσε το αίτημα για ανεξάρτητο Κράτος, όπως και ανακήρυξε το 1983, και από τότε, εμπαίζοντας το Διεθνές Δίκαιο και τις Κυβερνήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας, ασκεί κυνικά ρεαλιστική πολιτική με τη δύναμη της ισχύος.

Μέσα από την πορεία των χρόνων και την εκφυλιστική διαδικασία των αλλεπάλληλων συνομιλιών, έχει μηδενιστεί η πιο σημαντική πτυχή του Κυπριακού προβλήματος που είναι η πρόταξη του Δικαίου. Μέσα από τις συνομιλίες δεν αρθρώνεται ούτε εκδηλώνεται σε καμία περίπτωση το απλό αίτημα για αποκατάσταση του δικαίου, έχουμε φτάσει σε παρανοϊκή διαχείριση του προβλήματος, θεωρούμε ότι το πρόβλημα δημιουργήθηκε χωρίς να υπάρχουν υπαίτιοι και θύματα, και προσπαθούμε με τεχνοκρατικό τρόπο και σύσταση τεχνικών επιτροπών να βρούμε μαθηματικούς τύπους που θα εφαρμόζονται στην πιθανή λύση. Έτσι, έχουν εφεύρει για παράδειγμα τον όρο «χρήστης της περιουσίας», ο οποίος στις πλείστες των περιπτώσεων και κόντρα σε κάθε αρχή του αυτονόητου δικαιώματος της ιδιοκτησίας, θα απολαμβάνει νόμιμα πια την περιουσία του νόμιμου ιδιοκτήτη, έχουν εφεύρει ευφάνταστα πολιτειακά μοντέλα όπως την «εκ περιτροπής Προεδρία», την ποσόστωση της πληθυσμιακής αναλογίας εγκατάστασης και επιστροφής, την αποζημίωση με υποσχετικά ομόλογα χωρίς αντίκρισμα.

Επειδή ακριβώς δεν προτάσσει πια κανένας την αποκατάσταση του Δικαίου, το οποίο έχει μέσα στους αιώνες διαμορφωθεί με επαναστάσεις, πολιτικές ζυμώσεις, νομοθετήματα, Ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, διεθνείς συμβάσεις και το οποίο Δίκαιο αποτελεί τη μόνη εγγυημένη συνταγή για Ειρήνη, λόγω και της αφετηριακής παθογένειας των συνομιλιών όπως εκδηλώνονται σήμερα, το Σχέδιο Λύσης που ετοιμάζεται θα είναι τόσο εκτρωματικό και τερατογενές που δεν θα μπορεί να παρουσιαστεί στο Λαό. Για αυτό και η σημερινή Κυβέρνηση αποφάσισε αυτό το δαιδαλώδες και αγκαθώδες πρόβλημα που κληρονόμησε με την εκλογή της, να μην το αγγίξει στην ουσία του διαμορφώνοντας το με βάση την εφαρμογή του Δικαίου, αλλά όπως φαίνεται, αποφάσισε να το διαχειριστεί μόνο επικοινωνιακά: Διαφημίζει την πρόοδο και το καλό κλίμα στις συνομιλίες χωρίς να αποκαλύπτει τις οδυνηρές υποχωρήσεις μας, οργάνωσε ομάδες πολιτών να μιλούν για Ειρήνη στο Νησί ενώ διαφαίνεται ότι η ειρήνη θα είναι εύθραυστη όσο ποτέ προηγουμένως, πλέκει συχνά πυκνά το εγκώμιο του Ακιντζί, ενώ προσπαθεί να αποσιωπήσει τις αδιάλλακτές του μονομέρειες, προσπαθεί να ενοχοποιήσει όσους έχουν βάσιμες υποψίες για τη διαμόρφωση ενός απαράδεκτου σχεδίου αγνοώντας ετσιθελικά τον πραγματικό ένοχο του προβλήματος, την Τουρκία και συσκοτίζει όλες τις πτυχές στις οποίες έχει υπαναχωρήσει, ψάχνοντας άλλοθι επικαλούμενη διαρροές εγγράφων και πρακτικών. Έγινε τις μέρες αυτές πολύς ντόρος για τη διαρροή του εγγράφου που κατέθεσε στο Γενικό Γραμματέα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Η Κυβέρνηση επιτηδευμένα διαφήμισε ότι την ενόχλησε η διαρροή του εγγράφου αλλά η ψύχραιμη λογική προσκρούσει σε τούτο: Γιατί ενοχλεί η αποκάλυψη στους Ελληνοκύπριους του περιεχομένου ενός εγγράφου που γνώριζε ήδη η αντίθετη πλευρά; Σήμερα μόλις αποκαλύφθηκε ότι ο μερίδα του Τουρκικού Τύπου κατείχε το «απόρρητο» έγγραφο από την περίοδο του Νταβός. Ποια η λογική να ξέρει υποτίθεται ο αντίπαλος σου τα πάντα αλλά οι δικοί σου να πρέπει να κρατούνται σε βαθύ ύπνο;

Είναι άξιον απορίας το πού προσβλέπει η σημερινή Ηγεσία της Κυβερνήσεως σε σχέση με τη λύση του Κυπριακού. Ελπίζουμε να μην ποντάρουν στο να καταφέρουν να ξεγελάσουν το λαό αποκρύβοντας του την αλήθεια ή μη παρέχοντάς του εύλογο χρονικό περιθώριο για να ενημερωθεί επαρκώς για όλες τις πτυχές της πιθανής λύσης. Εάν το πολιτικό τους αισθητήριο ή οι πολιτικοί τους σχεδιασμοί φτάνουν σε αυτό το κοντόφθαλμο σημείο, να γνωρίζουν ότι η απάντηση του λαού μας, όπως και στο Σχέδιο Ανάν θα είναι ένα νέο βροντερό ΟΧΙ.

Φίλες και Φίλοι,

Ως ΕΔΕΚ είμαστε δυνητικά η μόνη σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη που δεν χαρίζεται στις πολιτικές αλχημείες, τις υστερόβουλες πολιτικές, τις αντιλαϊκές αποφάσεις σε βάρος του καταπονημένου λαού μας. Είμαστε μέσα στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας και μέσα στο πολύ εχθρικό πολιτικό κλίμα που συντηρείται σε βάρος μας πάντοτε η υπεύθυνη αντιπολίτευση εφόσον αυτοί που θα έπρεπε να είναι αντιπολίτευση συμπλέουν άνευ όρων με τις νεοφιλελεύθερες και αμοραλιστικές πολιτικές της σημερινής Κυβέρνησης και κυρίως συμφωνούν σε όλες τις υποχωρήσεις στο Κυπριακό.
Το αίσθημα ευθύνης μας έναντι στο λαό μας που είναι το ένα και μοναδικό θύμα της Τουρκίας είναι μεγάλο, για αυτό και προγραμματίσαμε, αρχής γενομένης από απόψε, σειρά ενημερωτικών εκδηλώσεων στις οποίες ο Πρόεδρός μας Μαρίνος Σιζόπουλος θα αποκαλύπτει τις τραγικές υποχωρήσεις της πλευράς μας και τις οποίες έχουν βαφτίσει ως “συγκλίσεις”.

Ο ρόλος μας αυτός πρέπει να ενισχυθεί από τη δική σας υποστήριξη, στις επικείμενες Βουλευτικές Εκλογές θα καταθέσουμε με νέα πρόσωπα, αξιόλογα, πολιτική πρόταση που θα αποτελεί τη μοναδική ελπίδα για δικαίωση του λαού μας, για επανασχεδιασμό του Κράτους αλλά και της ξοφλημένης στρατηγικής επίλυσης του Κυπριακού. Καταδικάστε με τη ψήφο σας όλα αυτά που σας ενόχλησαν αυτά τα χρόνια, καταδικάστε τα δύο μεγάλα Κομματικά μορφώματα που ευθύνονται για τη μιζέρια στην οποία μας έριξαν ως λαό τα τελευταία χρόνια. Δεν είναι όλοι οι πολιτικοί οι ίδιοι, και ΝΑΙ, υπάρχει ελπίδα.

Η αποχή είναι πρόκριση των όσων αντιπαθείτε, αλλάξετέ τους, δώστε δύναμη και φωνή στην ΕΔΕΚ αλλά και στη νέα γενιά που εξαναγκάζεται δυστυχώς να μεταναστεύει από τον τόπο που αγαπά, τιμωρείστε με τη ψήφο σας. Για χρόνια και χρόνια μας βομβαρδίζουν με το ξύλινο λόγο τους και τις ανίερες πράξεις τους, ο λαός έχει πολύ λίγες ευκαιρίες να απαντά, τις εκλογές, άρα μην αποποιηθείτε αυτή την ευκαιρία με την αποχή.

Προσέλθετε στην κάλπη και καταδικάστε τους σε πολιτική ανυποληψία.