ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο ΘΟΚ, ο Οδυσσέας και ο Πολίτης

Και ξαφνικά, στα καλά του καθουμένου, μας προέκυψε ΔΣ ημικρατικού οργανισμού σε ρόλο Τσε Γκεβάρα! Το όνομα αυτού: ΘΟΚ. Ο οποίος ΘΟΚ αποφάσισε ότι οι νόμοι που διέπουν αυτή την Πολιτεία μπορούν να εφαρμόζονται α λα καρτ και κατά το δοκούν, αν και όποτε μας αρέσει, γιατί πολύ απλά είναι μάγκας και σ’ όποιον αρέσει!

Είναι πολύ καλά γνωστή σε όλους η διαμάχη που ξέσπασε ανάμεσα στο Γενικό Ελεγκτή, Οδυσσέα Μιχαηλίδη και στο ΔΣ του ΘΟΚ, με αφορμή το αίτημα του πρώτου να προβεί σε έλεγχο στα λογιστικά του δευτέρου σε σχέση με την περιβόητη παράσταση της “Αντιγόνης” στην κατεχόμενη Σαλαμίνα. Ανεξαρτήτως της πολιτικής σκοπιμότητας ή μη της συγκεκριμένης παράστασης, ανεξαρτήτως του αν ο Γενικός Ελεγκτής μπορεί να επέδειξε υπερβάλλοντα ίσως ζήλο για ένα ελάσσονος σημασίας ζήτημα, ανεξαρτήτως αν η ανάγκη για έλεγχο προέκυψε μετά από ερώτημα/προτροπή ενός πολιτικού προσώπου (του Προέδρου του ΔΗΚΟ), ανεξαρτήτως λοιπόν όλων των πιο πάνω, η στάση του ΔΣ του ΘΟΚ να αρνηθεί να δώσει στοιχεία εύλογα δημιουργεί τα εξής ερωτήματα:

  1. Αν δεν έχει τίποτα να κρύψει ο ΘΟΚ, τότε προς τι όλος αυτός ο θόρυβος κι η άρνηση; Καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται, λένε. Ή μήπως δεν είναι τόσο καθαρός τελικά;
  2. Πέρσι για πανομοιότυπη δραστηριότητα (Ιππόλυτος) στον ίδιο χώρο, το ίδιο ΔΣ του ίδιου Οργανισμού δεν είχε καμία ένσταση να δώσει στον ίδιο Γενικό Ελεγκτή όλα τα στοιχεία για έλεγχο. Φέτος τι άλλαξε;
  3. Κατηγορεί ο ΘΟΚ το Γενικό Ελεγκτή ότι ενεπλάκη σε ένα εξόχως πολιτικό ζήτημα, τονίζοντας ότι δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητές του. Έστω ότι έχει δίκιο. Ο ίδιος ο ΘΟΚ δεν ενεπλάκη δηλαδή; Από πότε ο αρμόδιος ημικρατικός οργανισμός για την προαγωγή …της τέχνης του θεάτρου χρήζεται αρμόδιος να εμπλακεί στο μείζον πολιτικό ζήτημα που λέγεται Κυπριακό; Από πότε ο ΘΟΚ έγινε ΥΠΕΞ;

Προφανέστατα, η επανάσταση του κ. Τουμαζή και των υπολοίπων Μελών του ΔΣ του ΘΟΚ δεν κράτησε παρά μόνο ελάχιστα 24ωρα κι αυτό γιατί η ξεκάθαρη υπόδειξη του Γενικού Ελεγκτή ότι τυχόν εμμονή σε άρνηση να δώσουν στοιχεία θα ισοδυναμούσε με ποινικό αδίκημα, έφερε την άρον-άρον αναδίπλωση. Το αστείο δε της υπόθεσης είναι ότι ακόμη και μετά που ο ΘΟΚ ανέκρουσεν πρύμναν, δεν αρκέστηκε στην αρμόζουσα σιωπή αλλά εξέδωσε και ανακοίνωση που λέει ότι δεν υπαναχωρούμε από τις θέσεις μας. Εδώ γελάμε!

Στην όλη ιστορία, πέραν της πρωτοφανούς απόπειρας αμφισβήτησης των αρμοδιοτήτων ενός ανεξάρτητου θεσμού, όπως ο Γενικός Ελεγκτής, υπήρξε άλλη μια φαιδρή εκδοχή. Κλασικά και κινούμενη αμιγώς από πολιτικά κίνητρα, η εφημερίδα Πολίτης ανέλαβε το ρόλο της κίτρινης ενημέρωσης (ως συνήθως). Είναι τοις πάσι γνωστή η πολιτική “γραμμή” που ακολουθεί η συγκεκριμένη εφημερίδα· δικαίωμά της άλλωστε. Δικαίωμά της και να βρίζει, να κατηγορεί, να ειρωνεύεται, να χλευάζει ή να λιβελλογραφεί καθημερινά μέσα από τις στήλες της εναντίον οποιουδήποτε διαφωνεί με τη γραμμή της.

Εξαίρεση φυσικά δεν θα μπορούσε να αποτελεί ούτε ο πολυμήχανος Οδυσσέας! Και ενώ ολόκληρος ο δημοσιογραφικός και πολιτικός κόσμος είτε ηχηρά, είτε σιωπηρά αναγνωρίζουν ότι ο ΘΟΚ τα έκανε μούσκεμα με το να αρνηθεί να δώσει στοιχεία και μετά να κάνει κωλοτούμπα, η μοναδική εφημερίδα με διαφορετική άποψη ήταν ο Πολίτης. Ο οποίος “είδε” ότι ο Γενικός Ελεγκτής οδήγησε τα πράγματα σε (φαρσο)κωμωδία! Τα συμπεράσματα ως προς την αντικειμενικότητα και αμεροληψία της εν λόγω εφημερίδας, δικά σας..

You may also like