ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει να απορρίψει σύγκληση πενταμερούς διάσκεψης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας οφείλει κατά τρόπο σαφή και ξεκάθαρο να απορρίψει κάθε σκέψη σύγκλησης με οποιαδήποτε μορφή, άμεση ή έμμεση, πενταμερούς διάσκεψης για το Κυπριακό καθότι κάτι τέτοιο ουσιαστικά οδηγεί στη διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας και μετατρέπει είτε την Κυπριακή δημοκρατία σε κοινότητα ή τα κατεχόμενα σε κράτος.

Όπως κατ’ επανάληψη η ΕΔΕΚ είχε ζητήσει με αφορμή και τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, ο Πρόεδρος πρέπει να καταθέσει αίτημα για σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό, με τη σωστή σύνθεση, η οποία να ασχοληθεί με:

  • τη διεθνή πτυχή του Κυπριακού,
  • την αποχώρηση τουρκικών στρατευμάτων και εποίκων,
  • την κατάργηση των αναχρονιστικών εγγυήσεων και τον καθορισμό πλαισίου ασφάλειας της Κυπριακής Δημοκρατίας και προστασίας της από την επεκτατική πολιτική της Τουρκίας.

Την ίδια στιγμή θα πρέπει να ζητήσει και τη διενέργεια ανεξάρτητης απογραφής πληθυσμού στην Κύπρο υπό την εποπτεία του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να καταγραφεί ο πραγματικός αριθμός Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

Τέλος, όσον αφορά το θέμα της τριμερούς διάσκεψης, δεν αμφισβητούμε μια ενδεχόμενη χρησιμότητα που μπορεί να έχει η συνάντηση των δύο με τον Γενικό Γραμματέα. Όμως αυτή η συνάντηση μπορεί να γίνει σε χρόνο και σε χώρο που συνειρμικά να μην οδηγεί σε εξίσωση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον εκπρόσωπο των Τουρκοκυπρίων.

You may also like