ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μαρία Παναγιώτου: Πρώτο βήμα η εισαγωγή της πρωτοβάθμιας

To σημαντικό από τη χθεσινή συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τα κοινοβουλευτικά κόμματα είναι το γεγονός ότι η κυβέρνηση τελικά εγκατέλειψε τα άστοχα εγχειρήματα τα οποία επιχείρησε να προωθήσει στον τομέα της Υγείας όπως το πολυασφαλιστικό σύστημα και το «μίνι-ΓεΣΥ».

Ευχόμαστε ότι το ίδιο πνεύμα συναίνεσης που υπήρξε στη χθεσινή σύσκεψη θα παρατηρηθεί και στη συνέχεια όταν θα συζητηθεί η πρακτική εφαρμογή και υλοποίηση των βασικών αρχών του ΓεΣΥ που συμφωνήθηκαν χθες.

Δεν πρέπει όμως να χαθεί άλλος χρόνος. Μπορούμε να αξιοποιήσουμε το χρονικό διάστημα που θα χρειαστεί για να εγκατασταθεί και να λειτουργήσει το λογισμικό σύστημα ώστε να γίνει η κατάλληλη προετοιμασία για την ανασυγκρότηση και αναδιοργάνωση των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Προτείναμε και συνεχίζουμε να προτείνουμε ότι η αναδιοργάνωση πρέπει να ξεκινήσει με τη μεταφορά μέρους της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στον ιδιωτικό τομέα ώστε να υπάρξει άμεσα αποσυμφόρηση των Πρώτων Βοηθειών και των Εξωτερικών Ιατρειών, η συνεργασία δημόσιου και ιδιωτικού τομέα αλλά κυρίως η άμεση εξυπηρέτηση των ασθενών και η προσφορά λύσης στα προβλήματα υγείας που αντιμετωπίζουν.

Αυτό που θα πρέπει να γίνει κατανοητό είναι ότι ο βασικός κορμός της εφαρμογής ενός ολοκληρωμένου ΓεΣΥ είναι τα αυτονομημένα δημόσια νοσηλευτήρια τα οποία πρέπει να διαθέτουν επιστημονική επάρκεια και να διασφαλίζεται η οικονομική τους βιωσιμότητα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον που θα προκύψει χωρίς την ανάγκη κρατικής οικονομικής στήριξης.

Για την ΕΔΕΚ, Γενικό Σχέδιο Υγείας σημαίνει την προσφορά υψηλού επιπέδου ιατρικής περίθαλψης ΚΥΡΙΩΣ σε εκείνες τις ομάδες του πληθυσμού που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα να την εξασφαλίσουν με άλλους τρόπους.

You may also like