ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. ΒΑΣΙΛΕΙΑΔΟΥ: Μέτρα αντιπαροχής για την υπερφορολόγηση των καυσίμων

Παρά την κατρακύλα των τιμών του πετρελαίου διεθνώς και παρά τις μειώσεις που προγραμματίζουν οι κυπριακές εταιρείες, η πραγματικότητα είναι ότι οι τιμές των καυσίμων στην Κύπρο παραμένουν απαράδεκτα ψηλές.

Ο Κύπριος πολίτης χρυσοπληρώνει κάθε λίτρο βενζίνης και πετρελαίου μέχρι 58-60% επί της τιμής και ο λόγος είναι η υπερβολική φορολογία που επιβάλλει η κυβέρνηση.

Το κράτος έχει τεράστια έσοδα από την υπερφορολόγηση των καυσίμων και δεδομένου ότι η κυπριακή οικονομία βελτιώνεται μετά τις αιματηρές θυσίες των πολιτών, αντί η κυβέρνηση να πανηγυρίζει για τους δείκτες οφείλει να προχωρήσει σταδιακά σε ανταποδοτικά οφέλη και μέτρα αντιπαροχής προς τους πολίτες για καταπολέμηση της ανεργίας και δημιουργίας συνθηκών πραγματικής ανάπτυξης στην κυπριακή οικονομία.

Ως πρώτο τέτοιο μέτρο η ΕΔΕΚ προτείνει τη μείωση του ΦΠΑ σε είδη πρώτης ανάγκης και τη σταδιακή ελάφρυνση της φορολογίας των τιμών καυσίμων.

Η ΕΔΕΚ αναμένει ότι μετά από τη μελέτη που έγινε από συμβούλους για το Υπ. Ενέργειας πρέπει να εξετάζεται εξονυχιστικά το κοστολόγιο της κάθε εταιρείας εισαγωγής καυσίμων προς αποφυγή υπερτιμολόγησης.