ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Μ. ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Εκτεθειμένοι οι συκοφάντες του Βάσου Λυσσαρίδη

Το τελευταίο χρονικό διάστημα καταβάλλεται μια προσπάθεια για να πληγεί η αξιοπιστία και αξιοπρέπεια ενός ιστορικού πολιτικού προσώπου της πατρίδας μας, του ιδρυτή και επίτιμου Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη. Διαπιστώνουμε ότι επιχειρείται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης μια συκοφάντηση του Βάσου Λυσσαρίδη. Με έλλειψη σεβασμού απέναντι σε ένα πολιτικό πρόσωπο το οποίο πρόσφερε για περισσότερο από μισό αιώνα τις υπηρεσίες του στην πατρίδα μας για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, την απελευθέρωση, την ενίσχυση της κρατικής υπόστασης της Κύπρου, αλλά και στους αγώνες άλλων λαών για Δημοκρατία και για εθνική απελευθέρωση.

Τα όσα ελεεινά και τρισάθλια παρουσιάζονται από τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έχουν ένα και μόνο σκοπό. Να πλήξουν μια προσωπικότητα που διαχρονικά δικαιώθηκε για τις πολιτικές του προβλέψεις και η οποία εξακολουθεί να ασκεί μια ισχυρή επιρροή στον κυπριακό λαό ενόψει των απαράδεκτων συγκλίσεων που επιχειρούν κάποιοι να προκαλέσουν στις συνομιλίες και ενδεχομένως μιας κακής λύσης που κάποιοι κύκλοι μεθοδεύουν να φέρουν ενώπιον του κυπριακού ελληνισμού.

Για αυτό είμαστε υποχρεωμένοι να δώσουμε συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία να αποκαθιστούν την αλήθεια και να αφήνουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένους τους συκοφάντες. Είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε τη συγγνώμη τους ή να ακούσουμε ποιο μερίδιο ευθύνης αναλογεί σε αυτούς. Από την πλευρά της ΕΔΕΚ θα προστατεύσουμε με κάθε τρόπο την αλήθεια και για αυτό μελετούμε σοβαρό το ενδεχόμενο προσφυγής στη Δικαιοσύνη εναντίον όλων των συκοφαντών.

Έχουν τεθεί δύο ζητήματα σε βάρος του Βάσου Λυσσαρίδη.

Το πρώτο είναι ότι λαμβάνει πολλαπλές συντάξεις και μάλιστα ύψους 18000 ευρώ το μήνα. Ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν έχει πολλαπλές συντάξεις γιατί πέραν από βουλευτής και Πρόεδρος της Βουλής δεν έχει διατελέσει σε άλλη θέση πολιτειακός αξιωματούχος. Έχω ενώπιον μου το εκκαθαριστικό των απολαβών του Βάσου Λυσσαρίδη για το Δεκέμβριο του 2015 από το Γενικό Λογιστήριο της Δημοκρατίας. Η ακαθάριστη σύνταξη του ανέρχεται στις 4572 ευρώ. Σε αυτό το ποσό προστίθεται το επίδομα ιδιαιτέρας γραμματέας όπως παραχωρείται σε όλους τους πρώην Προέδρους της Δημοκρατίας και πρώην Προέδρους της Βουλής. Μετά τις αποκοπές που αφορούν φόρο εισοδήματος, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, έκτακτη εισφορά για την οικονομία και μείωση των απολαβών των συντάξεων, το τελικό καθαρό ποσό συμπεριλαμβανόμενου και του επιδόματος γραμματέως ανέρχεται στις 4110 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η σύνταξη του Βάσου Λυσσαρίδη κυμαίνεται γύρω στις 3000 ευρώ το μήνα.

Το δεύτερο στοιχείο με το οποίο επιχειρείται συκοφάντηση του Βάσου Λυσσαρίδη είναι ότι παραμένει σε κυβερνητική κατοικία και δεν πληρώνει ενοίκιο. Από τα στοιχεία προκύπτει ότι ο Βάσος Λυσσαρίδης καταβάλλει το ποσό των 450 ευρώ το μήνα ως ενοίκιο για την κυβερνητική κατοικία. Όμως υπάρχει και μια ιστορία που δεν θα πρέπει να την αγνοούμε.

Ο Βάσος Λυσσαρίδης δεν είναι τυχαία που το 1971 εγκατέλειψε το διαμέρισμα που είχε στην πολυκατοικία του στην οδό Κωνσταντίνου Παλαιολόγου για να μετακινηθεί στο κυβερνητικό υποστατικό. Ήταν ακριβώς στο πλαίσιο της προστασίας του Αρχ. Μακαρίου και του Προεδρικού κατά την περίοδο έκρυθμης παρανομίας που υπήρχε στη Κύπρο και είναι πολύ καλά γνωστό ότι εκείνο το σπίτι απετέλεσε χώρο συγκέντρωσης εθελοντών όπου τις νύκτες παρείχαν συμπληρωματική προστασία στο Προεδρικό Μέγαρο εναντίον οποιασδήποτε παράνομης επιθετικής ενέργειας.

Αυτός ήταν ο λόγος που ο Βάσος Λυσσαρίδης μετακόμισε σε αυτό το σπίτι και παρέμεινε μέχρι σήμερα ως θέσμιος ενοικιαστής δεδομένου ότι δεν υπήρχαν οι οποιοιδήποτε άλλοι για να το διεκδικήσουν.
Γιατί όμως όλος αυτός ο πανικός; Γιατί όλη αυτή η επιχειρούμενη εκστρατεία συκοφάντησής του; Μήπως για τις υπόλοιπες κυβερνητικές κατοικίες οι οποίες συντηρούνται με χρήματα του Δημοσίου και παραχωρούνται σε ανώτερους κρατικούς αξιωματούχους ή οποιουσδήποτε άλλους (είτε για σκοπούς παραθερισμού, είτε για σκοπούς κατοικίας) καταβάλλεται μεγαλύτερο ενοίκιο από αυτό που καταβάλλει ο Βάσος Λυσσαρίδης; Ο Βάσος Λυσσαρίδης τυγχάνει ακριβώς της ίδιας μεταχείρισης που τυγχάνουν όλοι οι υπόλοιποι. Γιατί λοιπόν αυτή η επιλεκτική επίθεση εναντίον του;

Με τα όσα έχω αναφέρει οι συκοφάντες παραμένουν ανεπανόρθωτα εκτεθειμένοι. Αναμένουμε την απολογία τους και από την πλευρά μας θα μελετήσουμε ενδεχομένως πρόσθετα μέτρα για να προστατεύσουμε και την υπόσταση και την υπόληψη του Βάσου Λυσσαρίδη και την αξιοπρέπεια του αλλά κυρίως την αξιοπρέπεια και την πολιτική την οποία η ΕΔΕΚ υποστηρίζει.

Κλείνοντας θα ήθελα να υπενθυμίσω ότι η ΕΔΕΚ είναι το μόνο κόμμα που μέχρι στιγμής έχει δημόσια τοποθετηθεί και έχει ζητήσει να υπάρξει μείωση των συντάξεων του ανώτατου μισθού σε κρατικούς και πολιτειακούς συνταξιούχους και την ίδια στιγμή από το πλεόνασμα που θα προκύψει να ενισχυθούν τα επιδόματα προς τους άπορους συμπατριώτες μας και να ενισχυθούν οι κατώτατες συντάξεις. Εύχομαι και ελπίζω ότι αυτό το δρόμο θα τον ακολουθήσουν και άλλοι.