ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η Κίνα και η Κύπρος

Στην αίθουσα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, Κίνα και Κύπρος κάθονται δίπλα δίπλα. Ένας γίγας του 1,5 δισεκατομμυρίων ανθρώπων με ένα νάνο του 1 εκατομμυρίου.

Ο γίγας και ο νάνος είχαν ανέκαθεν φιλικές σχέσεις. Ο νάνος υποστήριξε τη θέση για μια Κίνα και ο Γίγας υποστήριξε το νάνο στο Συμβούλιο Ασφαλείας διαχρονικά. Οι σχέσεις αυτές εσχάτως έχουν αρχίσει να εξελίσσονται.

Ο Πρόεδρος της Κύπρου επισκέφθηκε την Κίνα και είχε συνομιλίες με την ηγεσία της μεγάλης χώρας. Στήριξε την πρόταση της Κίνας για την οδό του μεταξιού και για την Ασιατική Τράπεζα και προσφέρθηκε να συμμετάσχει ενεργά στις προσπάθειες αυτές.

Πολύ πρόσφατα ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας επισκέφθηκε την Κύπρο και είχε συνομιλίες τόσο με τον ΥΠΕΞ όσο και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Σ’ αυτές τις συναντήσεις δε μίλησαν γενικά και αόριστα για τις καλές σχέσεις αλλά μπήκαν και στα πρακτικά.

Η Κίνα στα πλαίσια του δρόμου του μεταξιού προσπαθεί να κτίσει και να διασφαλίσει μια θαλάσσια οδό ασφαλούς εμπορίου από τον ειρηνικό, στον Ινδικό Ωκεανό, στην Ερυθρά θάλασσα, στη Μεσόγειο.
Θέλει ν’ αποκτήσει λιμάνια για την καλύτερη διεξαγωγή του εμπορίου της. Ήδη έχει πάρει τον Πειραιά. Ενδιαφέρεται όπως δήλωσε ο ίδιος ο Κινέζος ΥΠΕΞ και για το λιμάνι της Λεμεσού. Το οποίο ήδη προωθεί η κυβέρνηση μας για ιδιωτικοποίηση.

Τι σημαίνει για μας να πάρει το λιμάνι της Λεμεσού η Κίνα; Το σκεφτήκαμε καμιά φορά; Η Κίνα ως μεγάλη δύναμη και μεγάλη χώρα ασφαλώς και θα περιφρουρήσει την ασφάλεια του δρόμου του μεταξιού. Δε θα αφήσει το εμπόριο της εκτεθειμένο σε πειρατές και σε αυθαιρεσίες άλλων χωρών. Δηλαδή ο πολεμικός στόλος της Κίνας θα απλωθεί από τον ειρηνικό μέχρι και τη Μεσόγειο για προστασία του εμπορίου της.

Να λοιπόν και πάλιν τα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Να ακόμα μια σπουδαία ευκαιρία που μας προσφέρεται να θωρακιστούμε.

Το λιμάνι της Λεμεσού δεν πρέπει να δοθεί σε επενδυτή μόνο με οικονομικούς όρους.

Πρέπει να δοθεί και με όρους εθνικού συμφέροντος. Και το εθνικό μας συμφέρον συνηγορεί και επιβάλλει να δοθεί το λιμάνι της Λεμεσού στους Κινέζους.