ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Οι εξ Ελλάδος επισκέπτες κι ο εκ Λεμεσού υποκριτής!

“Θα ήθελα να παρακαλέσω όσους επισκέπτονται εξ Ελλάδος την Κύπρο, να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι το δικό τους χωριό, η δική τους κωμόπολη, η δική τους περιοχή που είναι υπό κατοχή”. Τάδε έφη Νίκος Αναστασιάδης στο Sigma στις 12/12/16.

Στην πολιτική, όπως πολύ καλά γνωρίζεις κ. Πρόεδρε, ακόμα και η τελευταία λέξη, ακόμα και το τελευταίο σημείο στίξης, έχουν τεράστια σημασία. Θα μπορούσες να επιτεθείς απευθείας σ’ αυτόν στον οποίο θεωρητικά στόχευες (αν και το πιθανότερο είναι ο στόχος σου να ήταν ο Έλληνας ΥΠΕΞ, Ν. Κοτζιάς, παρά ο Καθηγητής Συρίγος). Θα μπορούσες, αν δεν ήθελες να το προσωποποιήσεις, να αναφερθείς γενικά σε “κάποιους ακαδημαϊκούς”. Θα μπορούσες, ακόμη καλύτερα, να αναφερθείς σε όσους υποστηρίζουν την τάδε άποψη, με την οποία διαφωνείς. Και θα ήταν απόλυτα σεβαστό.

Όμως όχι. Εσύ επέλεξες μια υπερ-γενικευμένη θέση με το “οι εξ Ελλάδος επισκέπτες“, τσουβαλιάζοντας έναν ολόκληρο λαό. Όταν την ίδια ακριβώς φρασεολογία χρησιμοποιούσε ο προκάτοχός σου, μόνο την κεφαλή του επί πίνακι έμεινε να ζητήσεις. Μήπως ξέχασες πόσα (ορθώς, τότε) του καταλόγισες όταν εκστόμισε την ανάλογου εκτοπίσματος πολιτική κοτσάνα ότι στην Κύπρο εισέβαλαν ΚΑΙ ΟΙ ΔΥΟ Μητέρες Πατρίδες; Να σου φρεσκάρουμε λίγο τη μνήμη;

Ανακοίνωση του ΔΗΣΥ, το Σεπτέμβριο του 2010: “Είναι ένα πράγμα να αντικρίζουμε την ιστορία με αυτοκριτική διάθεση και να καταδικάζουμε ασφαλώς το προδοτικό πραξικόπημα και είναι εντελώς διαφορετικό, ο ίδιος ο Πρόεδρος, να προβαίνει σε μια τέτοια ανήκουστη και ανιστόρητη ενέργεια που προκαλεί τα αισθήματα όχι μόνο των Ελληνοκυπρίων, αλλά και του ελληνικού λαού και προσβάλει όλους εκείνους τους Ελλαδίτες, που έδωσαν τη ζωή τους υπερασπιζόμενοι τα κυπριακά εδάφη”.

Φυσικά, για όσους γνωρίζουν τον πρότερο βίο και πολιτεία σας κ. Πρόεδρε, η ατάκα για τους “εξ Ελλάδος επισκέπτες” ΔΕΝ ήταν κεραυνός εν αιθρία. Θυμόμαστε κάποιοι πολύ καλά και τι λέτε και πότε το λέτε. Δυστυχώς για σας, η μνήμη χρυσόψαρου δεν ισχύει για όλους μας. Αλήθεια, δεν ήταν πέρσι τον Ιούνιο που μας υποδεικνύατε με το γνωστό πομπώδες ύφος σας ότι “χείριστο ρόλο διαδραμάτισαν οι μητέρες πατρίδες και ότι θα πρέπει να επιτευχθεί και η αποκοπή του ομφάλιου λώρου“; Κάτι παρόμοιο δεν είχε δηλώσει και το πρωτοπαλίκαρο σας, ο έντιμος κ. ΥΠΟΙΚ Χάρης Γεωργιάδης, όταν έλεγε ότι “υπάρχουν πολιτιστικοί δεσμοί (σ.σ. με την Ελλάδα) αλλά αυτό είναι όλο“;

Μήπως δεν ήσασταν εσείς που δηλώνατε το 2005 μετά από συνάντησή σας με τον Οικουμενικό Πατριάρχη στην Κωνσταντινούπολη (στα πλαίσια επίσκεψής σας στην Τουρκία ως προσκεκλημένος του Σουλτάνου Ερντογάν) τα εξής; “Πόσο υπέφερε ο Ελληνισμός της Κωνσταντινουπόλεως, οσάκις, αντί της σωφρόνου συμπεριφοράς, επιλέγαμε ως πατριωτικήν πράξιν τα συνθήματα. Δεν θέλομε να επαναλάβωμεν την ιδίαν πορείαν. Δεν θέλομε να διαπράξωμεν τα ίδια λάθη“. Λέγατε δηλαδή ότι η ΕΟΚΑ δεν ήταν πατριωτική πράξη, αλλά συνθήματα!

Είναι τουλάχιστον όμως προκλητικό η δική σας παράταξη, ενώ τηρεί όλες τις πιο πάνω δουλοπρεπείς προδιαγραφές, ταυτόχρονα να πουλά πνεύμα εθνικοφροσύνης και αστείρευτης δήθεν αγάπης προς την Ελλάδα, για σκοπούς κομματικού μαντρίσματος.

Μήπως δεν ήταν άραγε ο Πρόεδρος του κόμματός σας, αξιότιμος κ.κ. Αβέρωφ, ο οποίος με ύφος χιλίων καρδιναλίων μας δήλωνε πέρσι το Φεβράρη ότι “τόσο προσωπικά, όσο και ως παράταξη, εμείς δεν είμαστε απλώς ελληνόφωνοι, είμαστε πρωτίστως ελληνόφρονες και είμαστε πάντα δίπλα από την Ελλάδα ανεξάρτητα Κυβερνήσεων και θεωρούμε σημαντικές τις άρρηκτες σχέσεις μεταξύ Αθηνών και Λευκωσίας“; Σχεδόν συγκινηθήκαμε από την τόση εθνικοφροσύνη της παράταξής σας. Για να μη θυμηθούμε την απέραντη γαλάζια λαοθάλασσα που πλημύρισε το Ελευθερία στην ανακήρυξή σας το Φεβράρη του 2013.

Πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσετε όμως τι είστε και τι θέλετε κ. Πρόεδρε. Κι εσείς και η παράταξή σας. Βγείτε ευθέως, πηγαίνετε στα εθνικόφρωνα σωματεία σας ανά το παγκύπριο και δηλώστε ξεκάθαρα στον κόσμο σας ότι εσείς πλέον δεν είστε Έλληνες, ότι είστε σκέτο Κύπριοι, ότι δεν σας συνδέει τίποτα με την Ελλάδα και ότι όλα όσα ..κοκκαλοβγαλμένα πουλούσατε τόσες δεκαετίες ήταν όλα μια ψευτιά. Κάντε το και θα σας βγάλω το καπέλο εγώ πρώτος. Αν όχι όμως, δεν είστε τίποτε άλλο από ένα μάτσο υποκριτές του χειρίστου είδους. Να θυμάστε μόνο το εξής: όταν αύριο θα τα κάνετε μαντάρα στο κυπριακό και όταν αύριο ο Σουλτάνος θα αρχίσει να μουγκρίζει για να μας πάρει και την άλλη μισή, είναι τους “εξ Ελλάδος επισκέπτες” που θα ψάχνετε για να μας σώσουν..