ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η έκθεση της ΕΕ δίνει ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα στην πλευρά μας

Η τελευταία έκθεση προόδου Τουρκίας-Ευρωπαϊκής Ένωσης περιλαμβάνει σημαντικά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αξιοποιηθούν από την κυβέρνηση ως ισχυρά διαπραγματευτικά όπλα.

Συγκεκριμένα:

1. Το γεγονός ότι καταγράφεται η σημαντική απόκλιση το τελευταίο χρονικό διάστημα από τη δημοκρατική αρχή λειτουργίας του κράτους και τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό της Τουρκίας, δίνει πρόσθετο όπλο στην Κυπριακή Δημοκρατία να ενισχύσει τις διεκδικήσεις της για αποφυγή εγγυήσεων  ή οποιονδήποτε άλλων παρεμβατικών δικαιωμάτων προς την Τουρκία.

2. Το γεγονός ότι καταγράφεται πως μέχρι στιγμής η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, κάτι που δημιουργεί προβλήματα στην παραπέρα πορεία της. Ότι εάν και εφόσον ήθελε η πορεία αυτή να συνεχιστεί θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση αυτών των κυπρογενών υποχρεώσεων,  δίνει τη δυνατότητα στην κυπριακή κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα και να διεκδικήσει :

Α. Την απόσυρση από την Ευρωπαϊκή Ένωση του απαράδεκτου εγγράφου του Ιουνίου του 2014 περί εκλιπούσας Κυπριακής Δημοκρατίας.

Β. Να προχωρήσει άμεσα στην αποκατάσταση  διπλωματικών σχέσεων Τουρκίας-Κυπριακής Δημοκρατίας.

Γ. Στην αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας και στο άνοιγμα των λιμανιών της για τα υπό Κυπριακή σημαία πλοία.

Τέλος, η κυπριακή κυβέρνηση οφείλει να αξιοποιήσει την έκκληση της κ. Μογκερίνι και να υποβάλει τις θέσεις και τις απόψεις της, το συντομότερο δυνατό, επ’ αυτών των ζητημάτων.

Δυστυχώς με λύπη διαπιστώνουμε ότι η σημερινή κυβέρνηση και η ηγεσία του ΔΗΣΥ, ενώ για χρόνια ολόκληρα πρόβαλλαν την δικαιολογία ότι η ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση θα ενισχύσει την κρατική μας υπόσταση και θα μας δώσει διαπραγματευτικά όπλα όσον αφορά τη λύση του Κυπριακού, σήμερα διαπιστώνουμε ότι αυτές οι δυνατότητες όχι μόνο δεν αξιοποιούνται αλλά με τη στάση και την τακτική που ακολουθούν, ενταφιάζονται.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 10 Νοεμβρίου 2016

You may also like