ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Για την πορεία των συνομιλιών

Σε ότι αφορά τη μέχρι σήμερα πορεία των συνομιλιών διαφαίνεται πως:
  • Για ακόμα μια φορά οι διεκδικήσεις του κ. Ακιντζί και της Τουρκοκυπριακής πλευράς επιβεβαιώνουν ότι βασικός στόχος των επιδιώξεων τους είναι η συνομοσπονδιακή μορφή λύσης.
  • Κατά παράβαση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ ο ΠτΔ εξακολουθεί να αποδέχεται και να συζητά προτάσεις οι οποίες αφορούν την αριθμητική εξίσωση και όχι την αποτελεσματική συμμετοχή των Τουρκοκυπρίων στα διάφορα θεσμικά όργανα λειτουργίας του κράτους, με κίνδυνο αποδοχής συγκαλυμμένου βέτο από  τους εκπροσώπους των Τουρκοκυπρίων.
Επαναλαμβάνουμε ότι οποιεσδήποτε μεμονωμένες πρωτοβουλίες του διεθνούς παράγοντα και κυρίως των 5 μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, δεν μπορούν να αποδώσουν θετικά αποτελέσματα από τη στιγμή που είναι εμφανής η πρόθεση και η προσπάθεια του Αμερικανο-βρετανικού παράγοντα στη μορφή λύσης του Κυπριακού.

Γι’ αυτό κατά την άποψή μας επιβάλλεται άμεση κατάθεση αιτήματος στο Συμβούλιο Ασφαλείας για τη πραγματοποίηση διεθνούς διάσκεψης για το Κυπριακό με την παρουσία και των 5  μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας ώστε να συζητηθεί σε βάθος και λεπτομερώς η διεθνής πτυχή του Κυπριακού.

Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να υποχρεωθεί η Τουρκία να προσέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να διαφανούν οι πραγματικές και όχι οι φραστικές της προθέσεις για η λύση του Κυπριακού.

Γραφείο Τύπου
Λευκωσία, 15 Οκτωβρίου 2016

You may also like