ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Εκάμαμεν τζι εμείς πολλά!

Η ιστορία είναι γνωστή. Την αρχή, αν δεν απατώμαι, την είχε κάνει ο Χριστόφιας με το περιβόητο “Εκάμαμεν τζι εμείς πολλά“, τη συνέχισε ο ίδιος με το “The 2 motherlands in fact invaded both“, ακολούθησε απτόητος ο νυν Πρόεδρός μας όταν πριν 1 χρόνο αναφέρθηκε σε “σε λάθη που διεπράχθησαν σαν αποτέλεσμα παρεμβάσεων τρίτων, αλλά και των σφαλμάτων τόσο της μιας όσο και άλλης κοινότητας” και την ενίσχυσε εσχάτως η πρώην ΥΠΕΞ κ. Ε. Μαρκουλλή με τη “Δημόσια συγγνώμη προς τους Τ/Κ για τα εγκλήματα της πλευράς μας“. Και φυσικά, δεν είναι οι μόνοι, για να είμαστε δίκαιοι. Είναι αρκετοί ελληνόφωνες που έχουν εντρυφήσει, ειδικά την τελευταία 8ετία, στη λογική του “σφάξε με αγά μου ν’ αγιάσω”.

Χάρη συζήτησης, προσωπικά αποδέχομαι και προσυπογράφω όλα όσα καταλογίζει στην πλευρά μας η επιχειρηματολογία Μαρκουλλή. Και δηλώνω απερίφραστα ότι δέχομαι ότι μια μέρα έτσι ξαφνικά στα καλά του καθουμένου οι αιμοσταγείς Έλληνες της Κύπρου αποφάσισαν να προβούν σε εθνοκάθαρση, γιατί ..απλά ξύπνησε ο Αδόλφος μέσα τους. Έστω ότι αύριο το πρωί, βγαίνουμε ΟΛΟΙ οι Ελληνοκύπριοι, μικροί μεγάλοι, νέοι γέροι, ένοχοι αθώοι, γυναίκες άντρες, παιδιά γατιά σκυλιά κλπ και ζητάμε ΔΗΜΟΣΙΑ συγγνώμη από τους Τουρκοκύπριους για ΟΛΑ τα εγκλήματα που μας προσάπτονται, ανεξαρτήτως αν έγιναν ή αν έγιναν έτσι όπως τα περιγράφουν ή όχι κλπ. Έστω ρε παιδί μου ότι ξυπνά το πνεύμα συλλογικής ενοχής και αποφασίζουμε αύριο ως καλοί σαμαρείτες να πούμε ένα μεγάλο συγγνώμη για όλα όσα κάναμε ή δεν κάναμε.

Τι ακριβώς θα κερδίσουμε;

 • Θα γίνουν πιο διαλλακτικοί οι Τούρκοι στις συνομιλίες;
 • Θα αποσυρθεί ο τουρκικός στρατός ή οι έποικοι;
 • Θα απεκδυθούν του αιτήματός τους για εγγυήσεις;
 • Θα μας επιστρέψουν την Αμμόχωστο εις ένδειξη καλής θέλησης;
 • Θα μας υποδείξουν τους τάφους των υπολοίπων αγνοουμένων;
 • Θα αναγνωρίσουν την Κυπριακή Δημοκρατία; Ή έστω θα αποσύρουν το έγγραφο περί “εκλιπούσας” ΚΔ;
 • Θα μας παραδώσουν τους δολοφόνους του Ισαάκ και του Σολωμού;
 • Θα τηρήσουν έστω τα ΜΟΕ που συμφώνησαν με το νυν ΠτΔ μας για διάνοιγμα άλλων οδοφραγμάτων;
 • Ή μήπως θα ζητήσουν αυτοί συγγνώμη για τα δικά τους (δυσάναλογα, απείρως μεγαλύτερα και σαφώς οργανωμένα) εγκλήματα;

Τι από πιο πάνω θα συμβεί αν πούμε αύριο το μεγάλο mea culpa; Ακόμη κι ένα 5χρονο παιδάκι με στοιχειώδη κρίση, θα απαντούσε αποστομωτικά “απολύτως τίποτα”.  Αντιθέτως, μήπως κατά τύχη μπορεί να υποψιαστεί κάποιος ότι μια τυχόν συλλογική ελληνοκυπριακή συγγνώμη ενδεχομένως:

 • Θα ενίσχυε την τουρκική επιχειρηματολογία για την αναγκαιότητα της επέμβασής της το 1974;
 • Θα ενίσχυε την προπαγάνδα τους ότι “έκαναν και οι 2 πλευρές εγκλήματα, αλλά μόνο η δική μας τιμωρείται”;
 • Θα έδινε άλλοθι στην Τουρκία για τα δικά της εγκλήματα (επικαλούμενη ότι ήταν απάντηση στις δικές μας προκλήσεις);
 • Θα έδινε πρόσθετα επιχειρήματα στην τουρκική πλευρά ότι με τόσο βεβαρημένο παρελθόν, δικαιολογημένα οι Τ/Κ ζητούν εγγυήσεις;
 • Θα σχημάτιζε την εικόνα ακόμη και στον πιο καλόπιστο τρίτο παρατηρητή ότι είμαστε εξίσου συνένοχοι;

Ανεξαρτήτως των στόχων, προθέσεων ή επιβουλών του όποιου ανανιστή, ο απώτερος σκοπός της εξίσωσης ενόχων και συνενόχων, αθώων και συναθώων, δεν είναι άλλος από τον εξής απλό: να δημιουργηθούν στην ε/κ κοινωνία τα απαραίτητα ενοχικά σύνδρομα που θα υποβοηθήσουν τα μέγιστα στην αυριανή αποδοχή των αρνητικών προνοιών του υπό εκκόλαψη νέου σχεδίου. Αφού αγαπητέ συμπολίτη εκάμαμεν τζι εμείς πολλά, ήρθε η ώρα να πληρώσουμε. Γι’ αυτό δέξου και την εκ περιτροπής, δέξου και τη σταθμισμένη ψήφο, δέξου και την παραμονή όλων των εποίκων, δέξου τους χρήστες των περιουσιών μας, δέξου το ένα, το άλλο, το παράλλο. Έτσι είναι, τα λάθη πληρώνονται.

Δεν είμαι σε θέση να γνωρίζω αν οι νυν απολογητές της ε/κ πλευράς (αλήθεια, ποιος τους έχρισε ως τέτοιους ή με ποια νομιμοποίηση αναλαμβάνουν τέτοιες πρωτοβουλίες; ) το κάνουν από αφέλεια/ανοησία ή εκτελούν εντεταλμένες άνωθεν υπηρεσίες. Ευελπιστώ ότι είναι το πρώτο που ισχύει. Στην ουσία όμως, οι οπαδοί του “εκάμαμεν τζι εμείς πολλά” είναι το ένα και το αυτό με όσους βρίσκουν δικαιολογίες σε ένα βιαστή (π.χ. τα ήθελε κι αυτής ο κ… της, με τέτοιο μίνι που φορούσε καλά να πάθει). Ο βιαστής είναι βιαστής – τελεία και παύλα. Ανεξαρτήτως της οποιασδήποτε “πρόκλησης”, ο βιασμός είναι έγκλημα και μάλιστα από τα σοβαρότερα. Αν κάποιος είναι αρκούντως ανώμαλος που βλέπει το βιασμό με θετικό μάτι, ας κρατήσει τα μαζοχιστικά του ένστικτα για τον εαυτό του και να μην επιχειρεί να τα επιβάλει σε όλους. Υπάρχουν και άλλοι κυρία Ερατώ μου που το βιασμό (βλ. εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή) τον βλέπουν και σιχαίνονται..

You may also like