ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Χαιρετισμός του Προέδρου της ΕΔΕΚ στο Συνέδριο των Αποδήμων

Από μέρους της ΕΔΕΚ θέλω να χαιρετίσω την παρουσία σας στην Κύπρο για μια ακόμα φορά και να ευχηθώ το Συνέδριό σας να στεφθεί από επιτυχία. Ταυτόχρονα, καταθέτω τη βαθιά μας εκτίμηση για τη δράση και τις πρωτοβουλίες σας και το αδιάπτωτο ενδιαφέρον σας για την πατρίδα μας.

Κυρίες και Κύριοι, αγαπητοί σύνεδροι,

το φετινό σας συνέδριο πραγματοποιείται σε περίοδο όπου οι διαφοροποιήσεις και τα νέα δεδομένα αφορούν περισσότερο τις περιφερειακές εξελίξεις και λιγότερο την πορεία του διαλόγου για επίλυση του κυπριακού.

Η κατάσταση στη Μ. Ανατολή, με την ισλαμική τρομοκρατία να επεκτείνεται στην Ευρώπη και την Τουρκία να αποδεικνύεται ότι είχε άμεση εμπλοκή και στήριξη του Ισλαμικού κράτους, καθώς και την επεκτατική και άκρως προκλητική συμπεριφορά που παρουσιάζει στα γειτονικά κράτη αλλά και στην καταπάτηση των δικαιωμάτων των εντός της Τουρκίας μειονοτήτων.

Τα όσα επακολούθησαν του αποτυχημένου πραξικοπήματος στην Τουρκία, επιβεβαιώνουν ακόμα περισσότερο τους φόβους μας για τη συμπεριφορά του τουρκικού κράτους. Καθιστούν κατά τρόπο αναμφισβήτητο τον Ερτογάν και την κυβέρνησή του άκρως επικίνδυνους και αναξιόπιστους συνομιλητές.

Οι ανησυχίες μας από αυτές τις εξελίξεις καθίστανται ακόμα μεγαλύτερες από το γεγονός ότι τις τελικές αποφάσεις για την επίλυση του κυπριακού θα τις καθορίσει η Τουρκία και είναι βέβαιο ότι δια μέσω αυτών θα επιχειρήσει να υλοποιήσει τους στρατηγικούς της στόχους οι οποίοι όχι μόνο παραμένουν αναλλοίωτοι, αλλά αντίθετα με την ανεύρεση των Υδρογονανθράκων έχουν αναβαθμιστεί.

Κατά τρόπο απροκάλυπτο τη στιγμή που επιχειρείται η αναβάθμιση των σχέσεων της με την Ε.Ε. εξακολουθεί να μην υλοποιεί τη συμφωνία του 2005 που αφορά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε και αφορούν την Κύπρο. Την ίδια στιγμή με επίσημα έγγραφα αναφέρει ότι η Κυπριακή Δημοκρατία είναι «εκλιπούσα»

Στις τοπικές εξελίξεις και με επίκεντρο το εθνικό μας πρόβλημα δεν έχει κατά την άποψή μας παρατηρηθεί οποιαδήποτε σημαντική εξέλιξη σε σχέση με πέρσι. Παρά τις συνεχείς υποχωρήσεις της πλευράς μας, δεν υπήρξαν τα ανάλογα ανταλλάγματα από την Τ/Κ πλευρά, αλλά αντίθετα παρατηρήθηκε και αναβάθμιση των διεκδικήσεών της. Η πρόοδος ήταν ουσιαστικά ανύπαρκτη.

Η υπερφίαλη αισιοδοξία που καλλιεργήθηκε από ορισμένους κύκλους, από την εκλογή του Μ. Ακκιντζί ως ηγέτη των Τ/Κυπρίων αποδείχθηκε πλασματική. Επιβεβαιώθηκε για μια ακόμα φορά ότι κανένας Τ/Κ εκπρόσωπος δεν μπορεί να αγνοήσει τις απαιτήσεις και τις προσταγές της Άγκυρας όσο παραμένουν στην Κύπρο τα τουρκικά στρατεύματα κατοχής.

Για αυτό και από την πλευρά μας απαιτούνται, προσεκτικοί και λεπτοί χειρισμοί, σχεδιασμοί εναλλακτικών σεναρίων και αξιοποίηση ευκαιριών που δίνονται καθώς και σύμπτωσης συμφερόντων. Απαιτείται η αξιοποίηση κάθε ευκαιρίας για να επιτυγχάνουμε έστω και μικρές επιτυχίες οι οποίες σταδιακά και αθροιστικά να βελτιώνουν την διαπραγματευτική μας θέση.

Ο διάλογος ενάμιση χρόνο μετά την επανέναρξή-του εξακολουθεί να περιορίζεται μόνο στα κεφάλαια που η δική μας πλευρά αποδίδει οφέλη στην άλλη. Συγκεκριμένα συζητούνται τα κεφάλαια Διακυβέρνηση, Δικαστική και Νομοθετική εξουσία, Οικονομία, Ε.Ε. και περιουσιακό.

Δεν έχει συζητηθεί κανένα από τα κεφάλαια που η άλλη πλευρά θα αποδώσει οφέλη στη δική μας, όπως το εδαφικό, η ασφάλεια, η αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων και των εποίκων.

Που είναι η διαδικασία που ο πρόεδρος υποσχέθηκε ότι θα ακολουθήσει; Δηλαδή της διασταυρούμενης συζήτησης των κεφαλαίων και του πάρε-δώσε; Στις όσες μέχρι σήμερα παραχωρήσεις της πλευράς μας ποιες ήσαν οι αντίστοιχες τουρκικές;

Θέλω κατά τρόπο σαφή να ξεκαθαρίσω για μια ακόμα φορά. Όλοι θέλουμε λύση και πολύ περισσότερο όσοι το 1974 βιώσαμε την τουρκική εισβολή, τον εκτοπισμό, την προσφυγιά, την απώλεια των περιουσιών μας, αλλά και την εγκατάλειψη και την αδιαφορία του κυπριακού κράτους.

Με βάση τη συσσωρευμένη εμπειρία-μας αγωνιζόμαστε για λύση που δεν θα επιτρέπει την επανάληψη του παρελθόντος. Διεκδικούμε λύση δημοκρατική, λειτουργική, χωρίς εθνοτικούς ή θρησκευτικούς διαχωρισμούς, χωρίς ακρωτηριασμό των πολιτικών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κανενός Κυπρίου, στο πλαίσιο της συνέχειας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτους μέλους του ΟΗΕ και της Ε.Ε.

Η διεκδίκηση λύσης στηριγμένης στις παραπάνω αρχές δεν είναι απορριπτισμός όπως κάποιοι επιχειρούν να της αποδώσουν. Είναι πατριωτική υπευθυνότητα.

Σε στιγμές κρίσιμες για την πατρίδα μας, η ιστορική αυτογνωσία αποτελεί βασικό στοιχείο επιβίωσης. Η υιοθέτηση κοινής εθνικής πολιτικής, για την αντιμετώπιση του τουρκικού επεκτατισμού και τη λύση του κυπριακού είναι επιβεβλημένη όσο ποτέ άλλοτε.

Η υιοθέτηση αυτής της πολιτικής δεν είναι δυνατή όσο:

 • Το Ε.Σ. υπολειτουργεί και ο ρόλος του είναι περιθωριακός
 • Το ομόφωνο ανακοινωθέν του Ε.Σ. του Σεπτεμβρίου του 2009 παραβιάζεται με αθέτηση ουσιαστικών προνοιών του
 • Η πολιτική ηγεσία, τουλάχιστον ένα μέρος της, κρατείται σκόπιμα μακριά από την πλήρη ενημέρωση με την προβολή αστήρικτων δικαιολογιών
 • Όσο δεν διευκρινίζεται η επιδιωκόμενη μορφή λύσης εάν είναι ομοσπονδία ή συνομοσπονδία.

Εάν ο στόχος είναι η δημοκρατική, λειτουργική και βιώσιμη λύση τότε κάποιοι πρέπει να δικαιολογήσουν γιατί αποδέχονται πρόνοιες που συνάδουν με συνομοσπονδία, όπως είναι:

 • η ίδρυση ενός νέου συνεταιριστικού κράτους που θα προέλθει από τα δύο συνιστώντα κρατίδια το Ε/Κ και το Τ/Κ
 • ο γεωγραφικός διαχωρισμός σε εθνοτική βάση
 • η εγγυημένη πλειοψηφία πληθυσμού και ιδιοκτησίας
 • ο διαχωρισμός των πολιτών σε4 διαφορετικές κατηγορίες κατά παράβαση του ευρωπαικού κεκτημένου και της διακήρυξης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων
 • η παραμονή του κατάλοιπου εξουσίας στα συνιστώντα κρατίδια
 • η διχοτόμηση της κυριαρχίας ως προερχόμενης εξ΄ ίσου από τους Ε/Κ και τους Τ/Κ κατά παράβαση του ψηφίσματος 186 του Σ.Α. του Μαρτίου του 1964
 • η εξίσωση της μειοψηφίας του 18% με την πλειοψηφία του 82% δια μέσω της πολιτικής ισότητας των συνιστώντων κρατιδίων η οποία καταστρατηγεί την ισότητα των πολιτών και οδηγεί σε μόνιμη παραβίαση των πολιτικών και των ανθρωπίνων τους δικαιωμάτων.

Αγαπητοί φίλοι,

Η ωραιοποίηση των δυσχερειών και η απόκρυψη των κινδύνων δεν συνιστούν ούτε χρήσιμη, ούτε ωφέλιμη προσφορά προς την πατρίδα.

Το καθήκον μας είναι να δώσουμε το μήνυμα χωρίς αναστολές και δισταγμούς. Σε καμιά περίπτωση δεν θα αποδεχθούμε λύση η οποία θα είναι άδικη και ετεροβαρής, η οποία θα μετατρέπει τους Κύπριους σε Ευρωπαίους πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Όσοι περιμένουν ότι οι αντιστάσεις μας θα καμφθούν κάτω από το βάρος μιας πιθανής κόπωσης, ή της σημερινής οικονομικής κρίσης, ματαιοπονούν.

Είμαστε έτοιμοι για λύση έντιμη και δημοκρατική στην βάση της πολιτικής ισότητας όλων των πολιτών, ανεξάρτητα εθνικής ή θρησκευτικής τους προέλευσης. Είμαστε έτοιμοι να διασφαλίσουμε τις ανησυχίες των Τ/Κ, ακόμα και την παραχώρηση πρόσθετων προνομίων.

Δεν είμαστε όμως διατεθειμένοι να παραχωρήσουμε στην Τουρκία δικαιώματα τα οποία άμεσα ή έμμεσα θα την υποβοηθούν στην εφαρμογή των σχεδιασμών της για επανάκτηση της Κύπρου.

Με αυτές τις σκέψεις σας απευθύνω και πάλι θερμό αγωνιστικό χαιρετισμό και εύχομαι κάθε επιτυχία στις εργασίες του Συνεδρίου σας.

You may also like