ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Άμεση ενημέρωση για τις εξελίξεις στον τομέα της Ενέργειας

ΓΡΑΠΤΗ ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ ΤΟΥ Κ.Σ. ΕΔΕΚ ΔΡ. ΠΟΛΥ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗ

1. Εξ’ αφορμής της πρόσφατης επίσκεψης (11&12 Ιαν. 2016) στην Κύπρο του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και επιτρόπου Ενέργειας Μ. Σέφκοβιτς αλλά και των εξελίξεων με τη συμμετοχή της εταιρείας BG στην κοινοπραξία που εκμεταλλεύεται το τεμάχιο «Αφροδίτη», η ΕΔΕΚ ζητά από την Κυβέρνηση και ειδικότερα από το Υπουργείο Ενέργειας να πληροφορήσει την πολιτική ηγεσία, σε τι απέληξαν οι συνομιλίες των δύο πλευρών και πως σκοπεύει η Ε.Ε να περιλάβει τους υδρογονάνθρακες (Υ/Α) της Ανατολικής Μεσογείου στους σχεδιασμούς της, στα πλαίσια της νέας Ενιαίας Ενεργειακής Πολιτικής της, προκειμένου ν’ αυξηθούν οι πηγές προμήθειας της σε φυσικό αέριο και πετρέλαιο, καθώς και ν’ αναβαθμισθεί η ασφάλεια στη διοχέτευση τους.

2. Η ΕΔΕΚ ζητά επίσης να συγκληθεί από το Υπουργείο Ενέργειας, το ταχύτερο δυνατό, διακομματική συνεδρία με σκοπό να γίνει ενημέρωση, συζήτηση και κατάθεση εισηγήσεων για τους σχεδιασμούς και στόχους της κυβέρνησης σχετικά με:
α) με τις τρέχουσες προσπάθειες γι’ αξιοποίηση του κοιτάσματος Αφροδίτη στο τεμάχιο 12 της Κυπριακής ΑΟΖ
β) με τις εργασίες / έρευνες, στις οποίες δεσμεύτηκαν οι διεθνείς εταιρείες που επιχειρούν στην Κυπριακή ΑΟΖ
γ) με το ενδεχόμενο να προκηρυχθεί 3ος γύρος προκήρυξης / αδειοδότησης των ελεύθερων θαλασσοτεμαχίων της Κυπριακής ΑΟΖ, έχοντας υπ’ όψη την επικρατούσα δυσμενή πολιτικο-οικονομική συγκυρία στη διεθνή αγορά του Υ/Α, και

3. Με βάση τα πιο πάνω, το Κ.Σ. ΕΔΕΚ επαναφέρει την εισήγηση του, όπως συσταθεί θεσμικά Εθνική Συμβουλευτική Επιτροπή Υδρογονανθράκων από εκπροσώπους όλων των κοινοβουλευτικών κομμάτων, που θα συνέρχεται τακτικά υπό την προεδρία του Υπουργού Ενέργειας με σκοπό την στήριξη του έργου του μέσω εισηγήσεων ή / και άλλων δράσεων.

4. Τέλος, είναι η άποψη μας ότι το θέμα των Υ/Α είναι υψίστης στρατηγικής σημασίας για την οικονομία, το κύρος και το μέλλον της Κυπριακής Δημοκρατίας, ταυτόχρονα όμως και περίπλοκο λόγω (και) διαπλοκής πολλών εξωγενών συμφερόντων, ώστε να καθίσταται αναγκαίο, όπως οι χειρισμοί και σχετικές αποφάσεις να τυγχάνουν έγκαιρα της μεγαλύτερης δυνατής συναίνεσης απ’ όλες τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου μας, μακριά από κομματικές σκοπιμότητες και αχρείαστες εντυπώσεις! Λάθη και παραλείψεις δεν χωρούν, διότι οι –αρνητικές- συνέπειες τους είναι δυνατό ν’ αποβούν μη αναστρέψιμες, μοιραίες.