ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το παραμύθι της «εσωτερικής κατανάλωσης»

Είναι πραγματικά εντυπωσιακό. Οι ελληνόφωνες δικηγόροι του Μουσταφά Ακκιντζί, οι οποίοι είναι ικανοί να εφεύρουν «γραμμή υποστήριξης» ακόμη και στα πιο ντενκτασικά επιχειρήματα του τελευταίου, εσχάτως ανακάλυψαν τη νέα πατέντα. Όταν εκλείψουν και τα έσχατα σημεία που μπορούν να δικαιολογήσουν κάποια ηχηρά πολιτικά ατοπήματα του κ. Ακκιντζί, πλέον ακούμε ότι αυτά τα λέει …για εσωτερική κατανάλωση. Ότι δηλαδή, άλλα είναι αυτά που πραγματικά πιστεύει και στηρίζει στις συνομιλίες και άλλα αυτά που λέει δημόσια, τα οποία τα λέει απλώς για να γίνει αρεστός στο τ/κ ακροατήριό του και να καθησυχάσει τις εσωτερικές αντιδράσεις.

Το να υπάρχουν μόνιμες παρεκκλίσεις από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, το να ισχύουν εγγυημένες πλειοψηφίες στα συνιστώντα κρατίδια, το ότι θα μείνουν όλοι οι έποικοι, το ότι το περιουσιακό θα επιλυθεί σχεδόν αποκλειστικά δι’ αποζημιώσεων, το ότι η εκ περιτροπής προεδρία είναι εκ των ων ουκ άνευ κλπ είναι μόνο μερικά από τα πιο πρόσφατα χαρακτηριστικά της ακκιντζολογίας. Κι ενώ θα ανέμενε κανείς ότι σε όλα αυτά η αντίδραση θα ήταν με υπερκομματική ομοβροντία στην απ’ εδώ πλευρά, φευ οι δικηγόροι του είχαν άλλη άποψη. «Τα λέει αυτά για εσωτερική κατανάλωση», μας υποδεικνύουν με ελαφρύ κλείσιμο του ενός ματιού και με σαφή υπαινιγμό στο στυλ “μην ανησυχείτε, είναι δικός μας“.

Χάρη συζήτησης, ας δεχθούμε ότι όντως έτσι έχουν τα πράγματα. Αυτομάτως όμως, προκύπτουν τα εξής εύλογα ερωτήματα:

  1. Δηλαδή, ο κ. Ακκιντζί κοροϊδεύει τους Τουρκοκύπριους; Άλλα τους λέει κι άλλα εννοεί; Τόσο πολύ τους σέβεται;
  2. Εφόσον είναι για εσωτερική κατανάλωση που λέει αυτά που λέει, όταν αύριο καταλήξει σε Σχέδιο λύσης, πως θα πείσει τους τ/κ να το υπερψηφίσουν; Όταν υπόσχεσαι σε κάποιον διακοπές στη Χαβάη και τελικά τον πάρεις στο Μακένζι, ε όσο να πεις, θα του έρθει κάπως.
  3. Αφού ο κ. Ακκιντζί είναι για εσωτερική κατανάλωση που ισχυρίζεται τα πιο πάνω, γιατί όταν έλεγε ακριβώς τα ίδια ο Έρογλου τότε εκείνος ήταν απλά κακός που δεν θέλει λύση; Ακκιντζί λέει Χ = καλός, Έρογλου λέει Χ = κακός; Κάτι δεν κολλάει στην εξίσωση.
  4. Αν ο κ. Ακκιντζί δικαιούται να λέει για εσωτερική κατανάλωση ότι π.χ. θα παραμείνουν όλοι οι έποικοι, γιατί δεν βγαίνει και ο Αναστασιάδης να πει π.χ. όλοι οι πρόσφυγες στα σπίτια τους; Ή έστω «την πατρίδα ουκ ελάττω παραδώσω», που έλεγε και ο πνευματικός του πατέρας, μακαριστός Γλ. Κληρίδης; Εμείς δεν θέλουμε εσωτερική κατανάλωση;

Ως πότε θα είμαστε τόσο μαζόχες και κυρίως τόσο τυφλοί που να μη βλέπουμε ότι ο Ακκιντζί μια χαρά ειλικρινής είναι και μια χαρά εννοεί όλα όσα λέει; Το ότι συνηθίσαμε εμείς στους δικούς μας ηγέτες άλλα να «δεσμεύονται» και άλλα τελικά να υλοποιούν, δεν σημαίνει ότι ισχύει καρμπόν παντού και σε όλους. Ανέκαθεν οι Τούρκοι ήταν απλά ωμοί και κυνικοί στις διεκδικήσεις τους: αυτό που θέλουν, αυτό λένε και το διεκδικούν μέχρις εσχάτων. Ας διαβάσουν κάποιοι και λίγο το «Στρατηγικό Βάθος» του Νταβούτογλου: ακόμη και ούτε ένας Τουρκοκύπριος να μην υπήρχε, θα έπρεπε να τον εφεύρουμε για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας. Κι αυτός για εσωτερική κατανάλωση μιλούσε;

You may also like