ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Το κύμα της μετανάστευσης και ο Ευρωπαϊκός Βορράς

Το πρόβλημα της μετανάστευσης χιλιάδων ανθρώπων από χώρες της Ασίας και της Αφρικής προς τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν είναι βέβαια καινούριο. Είναι παλιό όσο σχεδόν και η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι λόγοι της μετανάστευσης είναι πάντα οι ίδιοι: ο πόλεμος, η καταπίεση, η καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η έλλειψη κράτους δικαίου, η φτώχεια, η πείνα, η στέρηση, οι αρρώστιες, ο θάνατος.

Οι άνθρωποι που μεταναστεύουν φεύγουν από την κόλαση αναζητώντας τον παράδεισο που τώρα είναι η Ευρωπαϊκή Ένωση. Παλαιότερα, για να μη τα ξεχνούμε, η μετανάστευση ήταν περισσότερο ενδοευρωπαικό φαινόμενο από τον φτωχό για Νότο προς των πλούσιο Βορρά. Ελλάδα, Ιταλία, Γιουγκοσλαβία, Τουρκία, Ισπανία, Πορτογαλία ήταν οι χώρες προέλευσης των μεταναστών.

Τώρα, παρόλο που μετανάστες εξακολουθούν να προέρχονται και από χώρους του ευρωπαϊκού νότου το σκηνικό έχει αλλάξει άρδην. Η αποσταθεροποίηση που προκάλεσε η επέμβαση των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μια σειρά χώρες, με διάφορες δικαιολογίες (ανθρώπινα δικαιώματα, προστασία δήθεν εθνικών συμφερόντων και εθνικής ασφάλειας) δημιούργησαν πολέμους, αιματοχυσία, καταστροφές, βαρβαρότητα, ανασφάλεια, φτώχεια, πείνα και το χάος.
Με αποτέλεσμα τη δημιουργία ενός τεράστιου κύματος προσφύγων από τις χώρες αυτές, που έχει πάρει τις διαστάσεις εισβολής στην Ευρώπη.

Λόγω γεωγραφίας το κύμα των προσφύγων κατακλύζει τις χώρες του Ευρωπαϊκού Νότου που συνορεύουν με τις εμπόλεμες χώρες, δημιουργώντας τους ανυπέρβλητα προβλήματα που δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσουν και συνεπώς χρειάζονται βοήθεια. Ο πλούσιος βορράς μέχρι τώρα αρνείται ή δείχνει απροθυμία να επωμισθεί το ανάλογο βάρος του προσφυγικού προβλήματος. Χάριν ενημέρωσης να αναφερθεί ότι στα σύνορα της Ευρωπαϊκής ένωσης με την Ρωσία, όπου οι Ευρωπαίοι ειδικοί ανέμεναν μεγάλη ροή μεταναστών ή/και προσφύγων, υπάρχει απόλυτη ησυχία με σχεδόν μηδενική μετανάστευση.
Σε επίσκεψη μου, ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης το 2004 στις Βαλτικές χώρες, στη Φιλανδία, στη Σουηδία και την Πολωνία, πληροφορήθηκα έκπληκτος από τις αρχές των χωρών αυτών ότι η μετανάστευση από Ρωσία προς Ε.Ε. ήταν σχεδόν μηδενική ενώ την ίδια ώρα η Κύπρος κατακλυζόταν κυριολεκτικά από παράνομους μετανάστες μέσω κατεχομένων.

Σε σύνοδο ή μάλλον συνόδους του Συμβουλίου Εσωτερικών και Δικαιοσύνης έθεσα επανειλημμένα το θέμα ζητώντας τη δημιουργία ενιαίου ταμείου με αναλογική συνεισφορά των κρατών μελών για αντιμετώπιση του προβλήματος της μετανάστευσης.

Δύο πράγματα δεν θα ξεχάσω από αυτές τις συνόδους: Το πρώτο ήταν η σιωπή των υπουργών των άμεσα επηρεαζόμενων κρατών του νότου, που πράγματι με ξένισε και το δεύτερο ήταν η άτεγκτη και κάθετη στάση κυρίως του Γερμανού Υπουργού Εσωτερικών ο οποίος όχι μόνο δεν δεχόταν συζήτηση αλλά ήταν και ιδιαίτερα προκλητικός και προσβλητικός. Είπε ότι εμείς ζητήσαμε να μπούμε στην Ένωση, ότι ξέραμε τι ήταν, ότι ήταν δική μας ευθύνη και υποχρέωση η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και ότι πρέπει να ξεχάσουμε τα ταμεία τις αναλογικές εισφορές. Μόνο αυτός μιλούσε, οι υπόλοιποι άκουγαν απλώς και τότε φυσικά κατάλαβα γιατί δεν μιλούσαν.

Η Γερμανία και γενικά οι χώρες του Βορρά θέλουν τις νότιες ευρωπαϊκές χώρες σαν ανάχωμα για την αναχαίτιση του μεταναστευτικού ή του προσφυγικού κύματος. Από τους πρόσφυγες παίρνουν μόνο όσους χρειάζεται η οικονομία τους. Αυτή ήταν και είναι η Γερμανία και Βόρειες ευρωπαϊκές χώρες.

Όσο για τα περί Ευρωπαϊκής αλληλεγγύης τα βλέπουμε καθημερινά και όχι μόνο στο τομέα της μετανάστευσης.
Πρόκειται για διακηρύξεις που περιμένουν την υλοποίηση και αυτή είναι δουλειά των φτωχών ευρωπαϊκών κρατών που όμως μέχρι πρότινος σιωπούσαν για το φόβο των Ιουδαίων. Καιρός είναι να διεκδικήσουν και αν διεκδικήσουν ενωμένες και αλληλέγγυες μπορούν να επιτύχουν πολλά. Μπορούν να κάνουν την Ευρώπη, Ευρώπη των Λαών.

ΥΣΤΕΡΟΓΡΑΦΟ

Το άρθρο αυτό γράφτηκε πριν η Γερμανία αποφασίσει να ανοίξει τα σύνορα της στους πρόσφυγες και πριν αποφασίσει να δεχτεί τη χρονολογούμενη από δεκαετίες και πλέον πρόταση για κοινό ταμείο για κατανομή των βαρών του μεταναστευτικού. Και αναφέρονται στα επόμενα πέντε χρόνια. Δηλαδή να περιμένουμε ότι αυτή η ακατάσχετη ροή των προσφύγων θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια; Ότι δεν θα τερματιστούν τα αίτια της δημιουργίας προσφύγων; οι πόλεμοι; Οι αποσταθεροποιήσεις; Αλίμονο στους λαούς της περιοχής μας. Οι μεγάλοι δυτικοί αντί να εξαλείψουν τα αίτια θεραπεύουν τις συνέπειες. Και μη ρωτάτε γιατί. Απλά διότι έτσι τους συμφέρει.

You may also like