ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Θέλω λύση!

ΔΕΡΥΝΕΙΑ ΛΙΜΝΙΤΗΣ ΟΔΟΦΡΑΓΜΑ ΚΟΚΚΙΝΑ

Σκέφτομαι συνέχεια, στροβιλίζονται εικόνες στο μυαλό μου από τα παιδικά μου χρόνια στο χωριό του πατέρα μου , τη Βατυλή. Αγαπώ τον τόπο μου, τον ήλιο, τη θάλασσα, τους ανοιχτόκαρδους ανθρώπους. Έζησα την εισβολή, ένοιωσα τον φόβο του πολέμου, η πληγή είναι φωλιασμένη μέσα στο στήθος μου και αιμορραγεί. Έχω τεράστια περιουσία στα κατεχόμενα. Έχω μνήμες στη Μεσαορία, στην Αμμόχωστο, μνήμες που με καθορίζουν. Γνωρίζω ότι μια λύση θα έχει στοιχεία συμβιβασμού, για όλους τους εμπλεκόμενους. Γνωρίζω ότι και οι Ελληνοκύπριοι και οι Τουρκοκύπριοι θα νιώθουμε ότι δεν είναι αυτή λύση που θα θέλαμε για να νιώσουμε δικαίωση. Ο καθένας βλέπει τα πράγματα από τη δική του οπτική.

Αλλά όλοι θα πρέπει να κάνουμε κάποιους συμβιβασμούς για να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μαζί. ΜΑΖΙ, αυτή είναι η μαγική λέξη. Όλοι οι νόμιμοι κάτοικοι αυτού του κράτους, της Κυπριακής Δημοκρατίας. ΜΑΖΙ, ισότιμα, με την Ευρωπαϊκή μας ταυτότητα, απολαμβάνοντας τα πολιτικά και τα ανθρώπινα μας δικαιώματα. Με την αξιοπρέπεια και τη περηφάνεια του να έχουμε κοινή πατρίδα, την οποία θα μπορούμε να εκπροσωπούμε σε όλα τα βήματα, ανεξάρτητα της εθνικής μας καταγωγής.

Θέλω λύση διακαώς. Θέλω όμως μια λύση, που θα εξασφαλίζει ασφάλεια και ευημερία όχι μόνο για μένα, αλλά και για τα παιδιά και τα εγγόνια μου. Θέλω μια λύση, που να είναι θεμελιωμένη σε αρχές νομιμότητας και διεθνούς δικαίου. Θέλω λύση που να μην διαχωρίζει την Κύπρο σε υποζώνες με κρατική υπόσταση που να έχουν κατά παρέκκλιση κάθε νομιμότητας και λογικής εθνοτικά κριτήρια πλειοψηφίας πληθυσμών. ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ και δέχομαι τον συμβιβασμό της ομοσπονδίας. Ποτέ όμως της συνομοσπονδίας δύο υφιστάμενων κρατιδίων, που αναπόφευκτα διχοτομουν, με τη δική μου υπογραφή, τον τόπο μου, προσφέροντας δύο ιθαγένειες και ανοίγοντας δύο ξεχωριστές πόρτες για ξέχωρες συμφωνίες με τρίτους.

ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ που να στηρίζεται σε ομοσπονδιακό καθεστώς των πολιτών που την απαρτίζουν και όχι δύο κρατών σε συνεταιρισμό. ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ που να μου διασφαλίζει ομαλότητα στη καθημερινότητα, στη επίλυση των διαφορών, στην εκπροσώπηση μου σε όλα τα επίπεδα. Ζητώ πολλά, όταν λέω ότι θέλω να έχω ένα Πρόεδρο, νόμιμα εκλελεγμένο από το σύνολο των νόμιμων ψηφοφόρων; Τουρκοκύπριο, Ελληνοκύπριο η όποιας άλλης εθνικότητας, φτάνει να είναι Κύπριος; Γιατί αν έχω να επιλέξω τον Ανώτατο Άρχοντα του τόπου, θα διαλέξω τον ικανό και τον τίμιο, όχι τον ομοίας καταγωγής που πιθανόν να είναι χαμηλής ηθικής η ικανότητας. Γιατί θα πρέπει να στριφογυρίζει με περιτροπή ο δικός μου Πρόεδρος;

ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ που να μου δίνει αξιοπρέπεια και αξιοπιστία διαχρονικά. Δεν θα μπορούσα να δεχτώ να δικάζουν τις όποιες διαφορές μας, που αναπόφευκτα προκύπτουν σε κάθε ευνομούμενο κράτος, αλλοδαποί δικαστές, διορισμένοι από κέντρα ξένων συμφερόντων και όχι ΔΙΚΟΙ ΜΑΣ Κύπριοι δικαστές, υψηλού κύρους και εμπειρίας ανεξάρτητα από την εθνοτική τους ρίζα και προέλευση. ΘΕΛΩ ΛΥΣΗ και ΟΧΙ ΔΙΧΟΤΟΜΙΣΗ. Ούτε θεωρώ ότι ο κάθε σκεπτόμενος άνθρωπος, πολίτης αυτού του τόπου, δεν δικαιούται να εκφράζει τους προβληματισμούς του η τις ανησυχίες του, να μοιράζεται το όραμα και την ελπίδα του για ένα ειρηνικό , βιώσιμο κοινό μέλλον χωρίς να φοβάται ότι θα προπηλακιστεί από κάποιους διαφωνούντες.
Δηλώνω ευθαρσώς ότι Θέλω λύση, αλλά όχι όποια λύση που πιθανόν να μου προσφερθεί στο πιάτο αύριο, μόνο και μόνο για να τελειώνουμε με αυτό το θέμα.

You may also like