ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Πράξεις και παραλείψεις της κυβέρνησης οδηγούν σταδιακά σε αναβάθμιση των σχέσεων ψευδοκράτους – Ε.Ε.

 

Η ενδεχόμενη εισαγωγή του ευρώ ως νομίσματος στην κατεχόμενη Κύπρο θα αποτελέσει ακόμα ένα βήμα προς την ολοκλήρωση της προσπάθειας της Τουρκίας για περαιτέρω αναβάθμιση του ψευδοκράτους.

Την ίδια στιγμή θα αποτελέσει ακόμα μια διπλωματική ήττα της κυβέρνησης η στάση της οποίας είναι ακατανόητη.
Συγκεκριμένα ενδεχόμενη υλοποίηση αυτής της απόφασης:

1. Υπονομεύει το Πρωτόκολλο 10 της ένταξης της Κύπρου στην Ε.Ε. δεδομένου ότι στην Ευρωζώνη εντάσσονται μόνο κράτη-μέλη της ΕΕ. Η Κυπριακή Δημοκρατία εντάχθηκε ως σύνολο με εξαίρεση εφαρμογής του ευρωπαϊκού κεκτημένου στις κατεχόμενες περιοχές.

2. Διευκολύνει την προώθηση της θέσης της τουρκικής πλευράς για νομιμοποίηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα

3. Σε περίπτωση μη επίτευξης λύσης το ευρώ θα αποτελέσει ακόμα ένα πολιτικό κεκτημένο της Τουρκία και της τουρκοκυπριακής πλευράς

Είναι άξιον απορίας αφού ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του πιστεύουν ότι σύντομα θα υπάρξει κατάληξη σε συμφωνία γιατί τόση βιασύνη για την υιοθέτηση του ευρώ στα κατεχόμενα πριν από τη λύση.

Φυσικά αυτό αποτελεί συνέχεια μιας σειράς πράξεων ή και παραλείψεων της κυβέρνησης και όσους την υποστηρίζουν που οδηγούν σταδιακά στην αναβάθμιση των σχέσεων του ψευδοκράτους με την ΕΕ.

Να υπενθυμίσουμε την προσφώνηση του Μουσταφά Ακιντζί ως «προέδρου» κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στο Ευρωκοινοβούλιο, χωρίς να υπάρξει ουσιαστική και έντονη διαμαρτυρία από την πλευρά της κυβέρνησης καθώς επίσης και πρόσφατα την αποδοχή από πλευράς θεσμών της ΕΕ αλληλογραφίας με το ψευδοκράτος σε επιστολόχαρτα της λεγόμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου χωρίς επιστροφή όπως συνέβαινε στο παρελθόν και χωρίς επίσης διαμαρτυρία από την κυβέρνηση.

Δυστυχώς σε όλες τις περιπτώσεις η αντίδραση της κυβέρνηση ήταν από αναιμική έως ανύπαρκτη. Σε αυτή την επικίνδυνα αρνητική εκτροπή μεγάλη ευθύνη φέρει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας καθώς και οι ηγεσίες ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ που άκριτα στηρίζουν τις επιλογές του.

You may also like