ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

ΣΙΖΟΠΟΥΛΟΣ: Δώρα εκατομμυρίων σε μεγαλοεπιχειρηματίες και χαράτσι σε μικροιδιοκτήτες

Δεν διαφωνούμε στην επιβολή μιας λογικής φορολογίας στα ακίνητα η οποία να είναι δίκαιη και ισοβαρής. Όμως είναι πια ξεκάθαρο ότι αυτή η κυβέρνηση έχει ως βασικό στόχο να εξυπηρετήσει τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα μιας ολιγαρχίας στραγγαλίζοντας παράλληλα τους μικρομεσαίους ιδιοκτήτες.

Την ίδια ώρα που η κυβέρνηση παραχωρεί πλουσιοπάροχη απαλλαγή του φόρου κεφαλαιουχικών κερδών (δυστυχώς με τη συναίνεση της Βουλής) και νόμιμες παρεκκλίσεις εκατομμυρίων στους ίδιους πάντα μεγαλοεπιχειρηματίες επιμένει στην επιβολή δυσβάστακτων φόρων εις βάρος της μικρομεσαίας τάξης.

Οι προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι ξεκάθαρες. Από τη μια ξεχνά ότι δεσμεύτηκε τον Απρίλιο του 2013 να καταθέσει μια «πολύ πιο δίκαιη και πιο ισομερή» πρόταση για το φόρο ακίνητης ιδιοκτησίας και από την άλλη παραχωρεί εκπτώσεις εκατομμυρίων σε μια ολιγαρχία επιχειρηματικών συμφερόντων.

Η απόκτηση μιας μικρής ακίνητης περιουσίας που ήταν πάντα η έγνοια κάθε Κύπριου πολίτη αυτή τη στιγμή είναι το πλέον βαριά φορολογημένο τεκμήριο.

Η ΕΔΕΚ δεν πρόκειται να συναινέσει στη συνέχιση της βαριάς και ισοπεδωτικής φορολόγησης των μικρομεσαίων την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση προχωρεί σε γενναίες προσφορές σε μεγαλοεπιχειρηματίες.

Η ΕΔΕΚ θα καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση για μια λογική και κλιμακωτή φορολόγηση του φόρου ακίνητης ιδιοκτησίας προς όφελος κυρίως των μικρομεσαίων, των βιομηχανικών και επαγγελματικών μονάδων και της απαλλαγής των αγροτικών κλήρων. Η κλιμακωτή φορολόγηση πρέπει να αφορά μόνο κατοικίες και οικόπεδα εντός οικιστικής περιοχής.

You may also like