ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ: Το Υπουργείο Εργασίας να εφαρμόσει το πνεύμα του νόμου για το ΕΕΕ

Συζητήσαμε σήμερα στη Βουλή τον προϋπολογισμό του Υπουργείου Εργασίας , Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Πρώτη προτεραιότητας της Κυβέρνησης πρέπει να είναι η αποτελεσματική αντιμετώπιση των καυτών προβλημάτων της πραγματικής οικονομίας: η ανεργία, η αδήλωτη εργασία, η οποία βρίσκεται σε πολύ ψηλά επίπεδα καθώς 24% των εργαζομένων δεν είναι δηλωμένοι, η αναχαίτιση του υψηλού ρυθμού μετανάστευσης των νέων μας και οι κοινωνικές συνέπειες της παρατεταμένης ύφεσης.

Δεν αρκεί να ευημερούν οι αριθμοί, όπως πανηγυρίζει η Κυβέρνηση, αλλά πρέπει επιτέλους να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά και άμεσα τα πολλαπλά προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η κυπριακή κοινωνία και ειδικότερα οι εργαζόμενοι, οι χαμηλοσυνταξιούχοι και οι κοινωνικά ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Αυτοί δηλαδή που πληρώνουν εδώ και πέντε περίπου χρόνια το βαρύτερο κόστος της κρίσης.

Για παράδειγμα, η μεταρρύθμιση στην κοινωνική πολιτική, με την εφαρμογή του ΕΕΕ έχει δημιουργήσει νέους δικαιούχους και πολύ σωστά το Υπουργείο Εργασίας προσπαθεί να στηρίξει τους συμπολίτες μας που έχουν πραγματική ανάγκη, αλλά την ίδια ώρα υπάρχουν σοβαρές στρεβλώσεις που πρέπει να διορθωθούν. Δεν μπορεί να αποκλείονται συμπολίτες μας για τεχνικούς και όχι ουσιαστικούς λόγους, όπως λόγου χάρη ότι η ακίνητη περιουσία τους είναι μεγαλύτερη από την αξία που προβλέπεται στο Νόμο.

Το Υπουργείο Εργασίας πρέπει να δείξει μεγαλύτερη κατανόηση και ευελιξία σε αυτούς τους ανθρώπους, εφαρμόζοντας το πνεύμα της μεταρρύθμισης που είναι η στήριξη των συμπολιτών μας που έχουν ανάγκη. Όλοι γνωρίζουν ότι η οικονομική κρίση αποτελεί αντικειμενικό εμπόδιο για πώληση ή ρευστοποίηση ακίνητης περιουσίας και δεν μπορεί να χρησιμοποιείται ως δικαιολογία για να μη δοθεί επίδομα σε όδους δίνουν καθημερινά τον αγώνα της επιβίωσης. Αναμένουμε ότι το Υπουργείο θα συναινέσει σε τροποποίηση του Νόμου για το ΕΕΕ προς τη σωστή κατεύθυνση.

Παράλληλα, εκφράζουμε την ευαρέσκειά μας για τη θετική αντιμετώπιση που τυγχάνει η πρόταση νόμου της ΕΔΕΚ, αναφορικά με τη Σύνταξη Χηρείας ανδρών από τις Κοινωνικές Ασφαλίσεις. Δεν μπορούμε δυστυχώς να πούμε το ίδιο για την αναλογική σύνταξη σε πρώην συζύγους όπου φαίνεται ότι προκύπτουν νομικά ζητήματα, τα οποία σύμφωνα με την Υπουργό είναι ανυπέρβλητα. Ως ΕΔΕΚ θεωρούμε ότι αυτά τα ζητήματα μπορούν να επιλυθούν γιατί πρόκειται για ένα δίκαιο αίτημα που ισχύει και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Τέλος, χαιρετίζουμε τη δήλωση της Υπουργού για την προώθηση του νομοσχεδίου για την επιχορηγημένη άδεια πατρότητας. Μία πρόταση Νόμου που έχει κατατεθεί την περασμένη εβδομάδα από την υποφαινόμενη εκ μέρους του Κ.Σ. ΕΔΕΚ και η οποία σκοπό έχει να ενισχύσει το θεσμό της οικογένειας. Ελπίζουμε ότι και αυτή η πρότασή μας θα προχωρήσει το συντομότερο προς ψήφιση.

You may also like