ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ρ. ΜΑΥΡΟΝΙΚΟΛΑ: Ερωτήματα για τη λειτουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στην Αραδίππου

Η λειτουργία μονάδας επεξεργασίας χρυσού στη Β’ Βιομηχανική Περιοχή Αραδίππου μας προκαλεί ιδιαίτερες ανησυχίες που αφορούν την υγεία και την ασφάλεια των κατοίκων της περιοχής αλλά και τις ευρύτερες περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Το μεγαλύτερο ερώτημα που πλανάται στον αέρα είναι η μετάταξη της άδειας του συγκεκριμένου εργοστασίου από άδεια κατηγορίας «Α» (που αφορά αναπτύξεις βαριάς βιομηχανίας) σε κατηγορία «Β» (δηλαδή ελαφριάς βιομηχανικής ανάπτυξης). Το ερώτημα αυτό ενισχύεται:

• με την παραδοχή ότι υπάρχουν συγκεκριμένοι κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια από τη συγκεκριμένη ανάπτυξη,
• το γεγονός ότι στη βιομηχανική περιοχή «Α» ήδη λειτουργούν παρόμοια εργοστάσια βαριάς βιομηχανικής λειτουργίας και,
• το γεγονός ότι η περιοχή «Α» βρίσκεται σε πολύ κοντινό σημείο από το σημείο όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη του εργοστασίου.

Επίσης, μέχρι στιγμής προκύπτει ότι οι κάτοικοι και οι κοινότητες της γύρω περιοχής δεν έχουν σοβαρές ενστάσεις για ανάπτυξη της συγκεκριμένης μονάδας στη βιομηχανική περιοχή «Α».

Η εμμονή ωστόσο να μεταταχθεί η μονάδα σε βιομηχανική περιοχή «Β» μας δημιουργεί άλλα εύλογα ερωτήματα. Μήπως υπάρχουν και άλλα συμφέροντα; Γιατί δεν έγινε με το σωστό τρόπο η διαδικασία διαβούλευσης με τους επηρεαζόμενους κατοίκους;

Θέλουμε την ανάπτυξη και τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά την ίδια ώρα οφείλουμε να διασφαλίσουμε τη δημόσια υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Ως ΕΔΕΚ καλούμε το Δημοτικό Συμβούλιο Αραδίππου όπως ξαναδεί το θέμα, έχοντας μπροστά του όλα τα στοιχεία και απόψεις και να λάβει την σωστή απόφαση που θα είναι προς το συμφέρων όλων των εμπλεκομένων.