ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρωσία

Οι επαφές που πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας με την ηγεσία της Ρωσικής Ομοσπονδίας και οι δημόσιες δηλώσεις που έγιναν, επιβεβαίωσαν τη σταθερή και διαχρονική υποστήριξη της φίλης και σύμμαχου χώρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία. Επίσης, ανέδειξαν τη σημασία του ρωσικού παράγοντα στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού αλλά και για ανόρθωση της κυπριακής οικονομίας.

Θα μπορούμε να αξιολογήσουμε συνολικά τα αποτελέσματα από τις επαφές της κυπριακής κυβέρνησης με τη Ρωσία όταν θα έχουμε τα τελικά κείμενα των συμφωνιών που υπογράφηκαν.

Με βάση τις δημόσιες δηλώσεις και τις επίσημες ανακοινώσεις, η πρώτη αποτίμηση της επίσκεψης Αναστασιάδης συνοψίζεται στα εξής:

1. Χαιρετίζουμε το γεγονός ότι η Ρωσία, σε αντίθεση  με άλλους δήθεν «εταίρους» μας, στηρίζει έμπρακτα και για πολλοστή φορά την Κυπριακή Δημοκρατία προχωρώντας σε αναδιάρθρωση και επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου μας συνολικού ύψους 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ.

2. Κρίνουμε ότι είναι θετική η επίσημη εκδήλωση ρωσικού ενδιαφέροντος  για εμπλοκή στην εκμετάλλευση του Φυσικού μας Αερίου, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας ανέφερε.

3. Εκ πρώτης όψεως φαίνεται  ότι δυστυχώς έχουν επιβεβαιωθεί οι φόβοι και οι ανησυχίες που είχε εκφράσει η ΕΔΕΚ για μη αναβάθμιση της συνεργασίας μας με τη φίλη και σύμμαχο χώρα σε θέματα στρατιωτικών  και ναυτικών διευκολύνσεων. Η συμφωνία Κύπρου-Ρωσίας φαίνεται να είναι υποδεέστερη σε σχέση με συμφωνίες που έχει υπογράψει η Κυπριακή Δημοκρατία με άλλες χώρες. Θέση της ΕΔΕΚ είναι ότι η συμφωνία για στρατιωτική συνεργασία με τη Ρωσία πρέπει να είναι τουλάχιστον παρόμοια με τις συμφωνίες που έχουμε με Γαλλία και Γερμανία ώστε να ενισχυθεί και ο ρόλος της στο χώρο της Ανατολικής Μεσογείου αυτή την κρίσιμη περίοδο.

Αναμένουμε και ελπίζουμε ότι οι συμφωνίες που υπογράφηκαν με τη Ρωσία θα αποτελέσουν την απαρχή για περαιτέρω ενδυνάμωση και ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών με εγκατάλειψη της μονοδιάστατης εξωτερικής πολιτικής από πλευρά της κυπριακής κυβέρνησης και αξιοποίηση των «εμπλεκομένων συμφερόντων» για εξυπηρέτηση των εθνικών στόχων.

Λεμεσός, 26 Φεβρουαρίου 2015

You may also like