ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ποιον Αναστασιάδη να εμπιστευτούμε;

Ποιον Πρόεδρο Αναστασιάδη να εμπιστευτεί

ο κυπριακός λαός; Τον Πρόεδρο που αποδέχεται

εγγυημένες πλειοψηφίες και μόνιμες παρεκκλίσεις;

Ή τον Πρόεδρο που απορρίπτει εγγυημένες

πλειοψηφίες και ακρωτηριασμό του κεκτημένου;

 

Λυπούμαστε να παρατηρήσουμε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συστηματικά αυτοδιαψεύδεται υιοθετώντας ουσιαστικά αντιφατικές θέσεις αναλόγως του ακροατηρίου του. Αυτό το γεγονός μας δημιουργεί πρόσθετες ανησυχίες για τη δυνατότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας να διασφαλίσει αποτελεσματικά στις συνομιλίες τα δικαιώματα των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ποιον Πρόεδρο Αναστασιάδη πρέπει να εμπιστευτεί ο κυπριακός λαός; Τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που πριν δύο εβδομάδες αποδεχόταν εγγυημένες πλειοψηφίες και μόνιμες παρεκκλίσεις στο πλαίσιο μιας λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας; Ή μήπως τον Πρόεδρο Αναστασιάδη που απορρίπτει κάθε ενδεχόμενο να αποδεχθεί εγγυημένες πλειοψηφίες και ακρωτηριασμό του κοινοτικού κεκτημένου;

Υπενθυμίζουμε ότι πριν από 13 μέρες ο Πρόεδρος Αναστασιάδης (μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά το πέρας συνομιλιών του με τον κ. Ακιντζί) δήλωσε τα παρακάτω:

  • «(…) Από εκεί και πέρα υπάρχει η δικοινοτικότητα, και, χωρίς να αφαιρούμε δικαιώματα από τους πολίτες, προσπαθούμε να δούμε πώς είναι δυνατόν -διασφαλίζοντας τις τέσσερις ελευθερίες ή και ρυθμίζοντας τα περιουσιακά θέματα- να μην επηρεάζεται όχι μόνο η τουρκοκυπριακή, αλλά και η ελληνοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία από ‘μόλυνση’ ενδεχομένως ή αλλοίωση, αν θέλετε, της πληθυσμιακής αναλογίας ώστε να ανατραπούν οι πλειοψηφίες που θα πρέπει να υπάρχουν στην κοινοτική βάση». (ΚΥΠΕ, 10 Ιουλίου, 16:03).

Τι σημαίνει όμως στην πράξη η μη διατάραξη της πληθυσμιακής αναλογίας που επικαλείται ο Πρόεδρος; Δεν υποδηλώνει αποδοχή εγγυημένων πλειοψηφιών και μόνιμες παρεκκλίσεις από το κοινοτικό κεκτημένο;

  • Χθες ωστόσο, στο περιθώριο αντικατοχικής εκδήλωσης των Κερυνειωτών, ο Πρόεδρος απέρριψε το ενδεχόμενο να αποδεχθεί μόνιμες παρεκκλίσεις και εγγυημένες πλειοψηφίες λέγοντας ότι «δεν υπάρχει τέτοιο θέμα». Στην ομιλία του πρόσθεσε ότι «επιδιώκουμε να διασφαλιστεί το δικαίωμα του κάθε Κύπριου πολίτη –το τονίζω- και βεβαίως των Κερυνειωτών μη εξαιρουμένων και όποιων κατεχομένων μας, να επιλέγει το χώρο διαμονής του». (ΚΥΠΕ, 10 Ιουλίου, 16:03)

Λευκωσία, 23 Ιουλίου 2015

 

 

You may also like