ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Πάμε πακέτο.. με την πακετοποίηση δανείων

Η ΕΔΕΚ είχε και έχει μια μόνο έγνοια σε σχέση με το πρόβλημα των μη εξυπηρετούμενων δανείων, να διασφαλιστεί η δίκαιη μεταχείριση και η προστασία των νοικοκυριών, κυρίως αυτών που ανήκουν στις ευάλωτες ομάδες.

Το θέμα όμως της πακετοποίησης δεν αφορά μόνο στα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, αλλά στο σύνολο των δανειοληπτών από τις τράπεζες. Αυτό μας το διευκρίνισαν οι Τροϊκανοί κατά την επίσκεψη τους στα γραφεία της ΕΔΕΚ την περασμένη Πέμπτη.

Αυτό σημαίνει ότι οι τράπεζες κατά το δοκούν, θα ομαδοποιούν δάνεια- εξυπηρετούμενα η μη- και θα τα πουλούν ως πακέτο σε άλλες εταιρίες διαχείρισης δανείων, σε χαμηλότερη τιμή από την αξία τους, ώστε να ρευστοποιούν άμεσα και να αποκαθιστούν τα ελλείμματα τους. Θα διερωτάστε γιατί να πωλούν μη προβληματικά δάνεια;

Η απάντηση είναι απλή. Για να δελεάσουν τους υποψήφιους αγοραστές και για να ξαλαφρώσουν από δάνεια, εξυπηρετούμενα μεν , επισφαλή δε.

Η μη σύσταση ενός κρατικού οργανισμού διαχείρισης προβληματικών δανείων, ώστε να παρέχεται ένα δίχτυ προστασίας δημιουργεί ένα μεγάλο κενό και αφήνει εκτεθειμένους τους δανειολήπτες, τουλάχιστον για δάνεια που αφορούν τη κύρια κατοικία και τη μικρομεσαία επαγγελματική στέγη. Η ψήφιση από τη Βουλή του νόμου για την πακετοποίηση και πώληση δανείων είναι μια επικίνδυνη εξέλιξη. Ο ΔΗΣΥ και το ΔΗΚΟ θα πρέπει να λογοδοτήσουν στο λαό για τις επιλογές τους επί αυτού του θέματος

Ένα άλλο μεγάλο κεφάλαιο αποτελεί και το παρεμφερές θέμα, αλλά άκρως ουσιαστικό, της πιθανότητας να ανοίξουμε δρόμο στο ενδεχόμενο εταιρείες τουρκικών συμφερόντων να ελέγξουν με άμεσο ή έμμεσο τρόπο μεγάλες περιουσίες στις ελεύθερες περιοχές δια μέσου της αγοράς των ενυπόθηκων δανείων. Για λόγους εθνικού συμφέροντος επιβάλλεται να αποκλειστεί εντελώς αυτή η πιθανότητα. Θέσαμε και αυτή την ερώτηση ενώπιον των εκπροσώπων της Τρόικα, το πρωί της 12ης Νοεμβρίου. Πως, δηλαδή, μπορεί να διασφαλιστεί, με απόλυτο τρόπο, ότι πίσω από οποιανδήποτε εταιρία διαχείρισης δανείων -τα λεγόμενα funds- δεν θα υπάρχουν τούρκικα συμφέροντα. Η απάντηση ήταν σαφής και ειλικρινής. Δεν μπορεί να διασφαλιστεί κάτι τέτοιο.

Είμαστε απόλυτα πεπεισμένοι, ότι όπως μίλησαν σε εμάς οι Τροικανοί, με τον ίδιο τρόπο μίλησαν και σε όλα τα άλλα κόμματα.

Τι δεν κατάλαβαν οι του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ και υπερψήφισαν ένα τόσο επικίνδυνο νομοσχέδιο;

Είναι ξεκάθαρο ότι το κυβερνητικό νομοσχέδιο για τη πακετοποίηση και πώληση δανείων γίνεται ακόμα πιο επώδυνο με τη καταψήφιση της τροπολογίας της ΕΔΕΚ , δια της οποίας θα υποχρεώνετο η τράπεζα να δίνει προτεραιότητα στον πρωτοφειλέτη και στους εγγυητές του για αγορά του δανείου σε μειωμένη τιμή. Και αν η τράπεζα απέρριπτε τη πρόταση τους να μη είχε δικαίωμα να πουλήσει το δάνειο σε χαμηλότερη τιμή σε τρίτους, από αυτή που της είχε προταθεί αρχικά από τους άμεσα ενδιαφερόμενους.

Ούτε αυτή η βελτιωτική τροποποίηση της ΕΔΕΚ δεν έγινε αποδεκτή από τους υπέρμαχους του νομοσχεδίου στη Βουλή, με αποτέλεσμα σήμερα να βρίσκεται ο κόσμος απροστάτευτος, στη κρίση των τραπεζών και των απρόσωπων εταιριών αγορας δανείων, που σίγουρα δεν πρόκειται να κάνουν δεύτερες σκέψεις να ξεσπιτώσουν οικογένειες και να καταστρέψουν βιοποριστές επιχειρηματίες.

You may also like