ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Ομιλία Ρούλλας Μαυρονικόλα στη Βουλή κατά τη συζήτηση του Προϋπολογισμού για το 2016

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού πραγματοποιείται σε μια συγκυρία γεγονότων, σημαντικών, υπό μία έννοια, που όμως ουδόλως αλλοιώνουν τη ζοφερή εικόνα της σκληρής πραγματικότητας της κυπριακής κοινωνίας και οικονομίας.

Από τη μια καταγράφουμε το γεγονός ότι η Βουλή των Αντιπροσώπων με τη σημερινή της σύνθεση συζητά για τελευταία φορά κρατικό προϋπολογισμό, αλλά δυστυχώς δεν μπορούμε να είμαστε ευτυχείς.

΄Όχι γιατί ολοκληρώνουμε τη θητεία μας, αλλά γιατί τα τελευταία χρόνια είχαμε και έχουμε ενώπιον μας ένα προδιαγεγραμμένο προϋπολογισμό. Δοτό εν πολλοίς και επιβαλλόμενο από τις αξιώσεις των τροϊκανών δανειστών μας.

Το δεύτερο στοιχείο αφορά το γεγονός ότι ο υπό συζήτηση προϋπολογισμός είναι ο τελευταίος που εντάσσεται στο πλαίσιο του Μνημονίου.

Δυστυχώς όμως δεν μπορoύμε να υιοθετήσουμε την ευφορία με την οποία διακατέχεται η κυβέρνηση και να ακολουθήσουμε τους πανηγυρικούς τόνους που επιχειρεί να δώσει ενόψει αυτού του γεγονότος.

Όχι βεβαίως γιατί καθοδηγούμαστε από αντιπολιτευτική διάθεση, αλλά γιατί δυστυχώς ευημερούν μόνο οι αριθμοί.

Έννοιες όπως η αναδιάρθρωση, η επανεκκίνηση της οικονομίας και η ανάπτυξη δυστυχώς έχουν καταστεί ανέκδοτο και βασικό θέμα σατιρικών εκπομπών.

Μπορεί η Κύπρος να εξέρχεται του Μνημονίου αλλά:

-Η ανεργία εξακολουθεί να καταγράφει υψηλά ποσοστά

-Η πραγματική εικόνα στον τομέα της εργασίας δυστυχώς αποτυπώνεται στην παντελή έλλειψη νέων θέσεων εργοδότησης, έργων ανάπτυξης στη μαζική μετανάστευση νέων ανθρώπων κυρίως προσοντούχων και πτυχιούχων.

-Η δυστυχία των ανθρώπων είναι εμφανής σε όλες τις εκφάνσεις της κοινωνικής ζωής του τόπου. Γι αυτό και για άλλη μια χρονιά τα κοινωνικά παντοπωλεία θα έχουν την τιμητική τους.

-Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια αυξάνονται μέρα με τη μέρα.

-Το Γενικό Σχέδιο Υγείας εξακολουθεί να παραμένει μια πονεμένη ιστορία και είναι αμφίβολο αν θα υλοποιηθεί, όχι μόνο στα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα αλλά και στο διηνεκές που σημαίνει οριστική ματαίωση του μεγαλεπήβολου αυτού σχεδιασμού που αποτελεί πολιτική υψίστης σημασίας.

Ο τομέας της υγείας νοσεί και ήδη τα πρώτα σημάδια της σήψης είναι πλέον ορατά. Προειδοποιούμε ότι εάν η υλοποίηση του Σχεδίου Υγείας δεν προωθηθεί τάχιστα στη βάση του συμφωνημένου πλαισίου πολύ φοβούμαστε ότι η δημόσια υγεία θα καταρρεύσει με όλες τις οδυνηρές συνέπειες μιας τέτοιας εξέλιξης.

Καλούμε την κυβέρνηση και το Υπουργείο Υγείας ειδικά να ασχοληθούν σοβαρά με το θέμα και να πάψουν κα κοροϊδεύουν το λαό χρυσώνοντας το χάπι με θεωρίες περί μίνι Σχεδίου Υγείας.

Το μέτρο που εφαρμόζεται με την προώθηση ασθενών στον ιδιωτικό τομέα είναι σίγουρα θετικό και συμβάλλει στην απάμβλυνση του προβλήματος που δημιουργείται με τις λίστες αναμονής.

Να μην κοροϊδεύουμε όμως τον κόσμο. Αυτό δεν είναι Σχέδιο Υγείας, ούτε μίνι ούτε μάξι. Ένα απλό μέτρο είναι που αντιμετωπίζει προσωρινά μέρος μόνο του ευρύτερου τομέα της υγείας ο οποίος κατά γενική ομολογία ασθενεί. Και βαριά μάλιστα.

Η CYTA οδηγείται άρον-άρον σε ιδιωτικοποίηση με τη δικαιολογία ότι είναι προαπαιτούμενο. Το ΓΕΣΥ κύριε Πρόεδρε, αγαπητοί Συνάδελφοι δεν ήταν προαπαιτούμενο; Δεν είναι προαπαιτούμενο; Εκεί που περιμέναμε ότι θα ξεκινήσει η αυτονόμηση των κρατικών Νοσηλευτηρίων, έχει ξεκινήσει η αποδόμηση. Εκεί που περιμέναμε ότι τουλάχιστο σε αυτό το θέμα θα μας «έσωζε» η Τρόικα, αφού καμιά κυβέρνηση από το 2001 που ψηφίσαμε τον Νόμο, δεν τόλμησε να «σπάσει» τα εμπλεκόμενα συμφέροντα. Δυστυχώς, φαίνεται ότι, τα συμφέροντα είναι μεγαλύτερα και από τα Μνημόνια και από την Τρόικα.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Στο πλαίσιο της πολιτικής της μονόπλευρης λιτότητας και της φορολογικής καταιγίδας που επιβάλλονται αδιακρίτως το βιοτικό επίπεδο των πολιτών, και κυρίως των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού, υποβαθμίζεται δραματικά με ταυτόχρονη διεύρυνση του αριθμού όσων τα εισοδήματα βρίσκονται κάτω από το όριο της φτώχειας.

Εκτός αυτών στην κάποτε ευημερούσα Κύπρο, ως αποτέλεσμα των εκποιήσεων των κατοικιών, αναμένεται να δημιουργηθεί τα επόμενα χρόνια μια νέα τάξη, αυτή των αστέγων.

Μόνη ακτίδα φωτός στην ευρύτερη μίζερη κατάσταση, και δεν θα διστάσουμε να δώσουμε τα εύσημα στην Υπουργό Εργασίας, μπορεί να χαρακτηριστεί το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα το οποίο, παρά τα όποια προβλήματα και δυσκολίες αντιμετώπισε και αντιμετωπίζει, βοήθησε σε ικανοποιητικό βαθμό, κυρίως συμπολίτες μας που δεν ήταν δικαιούχοι, άνεργοι διαρκείας να επωφεληθούν από το μέτρο.

Έχουμε τη γνώμη ότι το όλο σύστημα χρειάζεται βελτιώσεις:
1. Αύξηση του ορίου για την ακίνητη ιδιοκτησία.
2. Προσπάθεια δημιουργίας κατάλληλων συνθηκών για δημιουργία προγραμμάτων, έτσι ώστε οι άνεργοι δικαιούχοι του ΕΕΕ να επιστρέφουν στην αγορά εργασίας.
3. Επιτάχυνση της διαδικασίας αξιολόγησης αναπήρων και υλοποίηση των εξαγγελθέντων σχεδίων ξεχωριστής Νομοθεσίας για τα άτομα με αναπηρία.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Τα πράγματα είναι δύσκολα και η κατάσταση άκρως επικίνδυνη.

Τις όποιες εξοικονομήσεις έγινε κατορθωτό να επιτευχθούν με τις θυσίες των πολιτών αυτά τα τρία χρόνια η κυβέρνηση θα μπορούσε να τις διοχετεύσει σε άλλους τομείς.

Με την ενίσχυση ευάλωτων ομάδων όπως πολύτεκνοι, μονογονιοί, ανάπηροι, σε μια στοχευμένη κοινωνική πολιτική. Θα μπορούσε να συζητηθεί και η επέκταση της άδειας μητρότητας, η άδεια πατρότητας και η πληρωμένη γονική άδεια για εξυπηρέτηση των εργαζόμενων γονιών.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Θεωρούμε ότι και η μείωση του προϋπολογισμού του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας, τη στιγμή που αυξάνονται οι χορηγίες των Κομμάτων, και παραμένουν σε υψηλά επίπεδα οι χορηγίες άλλων οργανώσεων. Αποτελεί άνιση μεταχείριση σε σχέση με τις Γυναικείες Οργανώσεις. Ενόψει και των εκλογών του ερχόμενου Μαΐου θα πρέπει να δοθούν κίνητρα για αύξηση του ποσοστού γυναικών στην Πολιτική, αφού και εδώ κατέχουμε το ρεκόρ, τρίτη από το τέλος στην Ευρώπη.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Παρά τους πανηγυρισμούς το καμπανάκι κτυπά δυνατά. Και εμείς ως πολιτεία και οργανωμένο κράτος δεν μπορούμε να αδιαφορούμε. Οφείλουμε να αντιδράσουμε άμεσα, ουσιαστικά και αποφασιστικά.

Για άλλη μια φορά δρώντας αλαζονικά και ετσιθελικά προχώρησε σε ρύθμιση του ωραρίου των καταστημάτων, απορρυθμίζοντας πλήρως τον οικογενειακό και κοινωνικό ιστό. Εμείς καλέσαμε, και καλούμε την Υπουργό έστω και την υστάτη, και πριν τις 2 του Γενάρη να προσέλθει σε διάλογο με τους εμπλεκόμενους ρυθμίζοντας την αγορά με σωστό αντικειμενικό και δίκαιο τρόπο, καλύπτοντας τις ανάγκες όχι μόνο των μεγαλοεπιχειρηματιών, αλλά και των μικρομεσαίων και πάνω από όλα των εργαζομένων. Αλλιώς η ευθύνη θα βαραίνει αποκλειστικά τη Κυβέρνηση.

Μέσα στη γενικότερη μίζερη κατάσταση που επικρατεί στην Κύπρο,
κύριε Πρόεδρε, οι πολίτες είναι αγανακτισμένοι και θυμωμένοι.

Είναι θυμωμένοι και μαζί μας. Τους βουλευτές, τα κόμματα. τους υπουργούς, τους υψηλόμισθους δημοσίους υπαλλήλους και τους κρατικούς αξιωματούχους.

Δικαιολογημένα ή όχι εξοργίζονται ακούγοντας νούμερα που αφορούν τα εισοδήματα όλων ημών.

Και σε τελική ανάλυση δεν τους ενδιαφέρει αν το σύνολο του συγκεκριμένου ποσού είναι αποτέλεσμα αντιμισθίας, αποζημίωσης, επιδομάτων κ.λ.π.

Αυτό που τους ενδιαφέρει και τους αφορά είναι η συνεχής ύφεση, η φτώχεια, οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία. Η οικονομική και κοινωνική εξαθλίωση.

Οφείλουμε λοιπόν ως πολιτεία και ως εκπρόσωποι των θεσμών να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, να σεβαστούμε αυτό το θυμό και με τις αποφάσεις μας να δρομολογήσουμε τις εξελίξεις για σύντομη έξοδο από τα ασφυκτικά αδιέξοδα και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες μέσα στις οποίες θα εξαλειφθούν όλοι οι αρνητικοί παράγοντες σε βαθμό που η σημερινή μιζέρια να αντικατασταθεί από ένα σύγχρονο κοινωνικό κράτος της περηφάνιας και της αξιοπρεπούς διαβίωσης. Αυτό περιμένουν οι πολίτες από εμάς.

Κύριε Πρόεδρε,
Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι

Η θέση της ΕΔΕΚ και η απόφαση για καταψήφιση των προϋπολογισμών έχει επεξηγηθεί επαρκώς από τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο χθες το απόγευμα.

Εγώ απλά να ευχηθώ Χρόνια Πολλά και Καλή Χρονιά σε όλους.