ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Νέα στρατηγική στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες και όχι με βάση ψευδαισθήσεις και «υποσχέσεις φίλων»

Δικαιολογημένη η δυσφορία και η αντίδραση του Προέδρου της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της έκθεσης του Γενικού Γραμματέα το οποίο θεωρείται το χειρότερο των τελευταίων χρόνων. Είναι η δεύτερη φορά που πρόδωσαν τον Πρόεδρο οι «φίλοι» του.

Την πρώτη φορά με το κούρεμα των κυπριακών καταθέσεων και τις τεράστιες οικονομικές  επιπτώσεις που επέφερε στην οικονομία και στο βιοτικό επίπεδο του λαού μας.

Και τώρα, ο Πρόεδρος προδίδεται για δεύτερη φορά από τους ατλαντικούς «εταίρους» του. Αφού αξιοποίησαν τη στάση του για αποδοχή θέσεων οι οποίες μπορούν να αποτελέσουν πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στην τουρκική πλευρά, όπως το θέμα της κυριαρχίας και του κατάλοιπου εξουσίας που περιλαμβάνονται στο κοινό ανακοινωθέν της 11ης Φεβρουαρίου 2014 και τα οποία οδηγούν σε λύση συνομοσπονδίας και όχι ομοσπονδίας, σήμερα επιχειρείται δια μέσου του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών να προσφέρουν πρόσθετα πολιτικά κεκτημένα στην Τουρκία με την εμπλοκή της στην εκμετάλλευση και την διαχείριση των υδρογονανθράκων της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Είναι προφανές ότι με τη μέχρι σήμερα μονόπλευρη πολιτική του Προέδρου και της Κυβέρνησης του η Κύπρος κινδυνεύει να στερηθεί της πρακτικής βοήθειας παραδοσιακών συμμάχων και να βρεθεί ακόμα πιο απομονωμένη και ευάλωτη στις απαράδεκτες επιδιώξεις της Τουρκίας και των συμμάχων της.  

Από την πλευρά της ΕΔΕΚ δηλώνουμε έτοιμοι να προσφέρουμε κάθε δυνατή υποστήριξη στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας εάν αναλάβει την ευθύνη της χάραξης μιας νέας στρατηγικής στο Κυπριακό η οποία να βασίζεται στις πραγματικότητες και όχι στις ψευδαισθήσεις και στις «υποσχέσεις» τρίτων. Μιας στρατηγικής που:

  • θα επανατοποθετεί το Κυπριακό στη σωστή του αντικατοχική βάση,
  • θα δρομολογεί την ετοιμασία ενός περιγράμματος λύσης του Κυπριακού στη βάση των ομόφωνων αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου του 2009
  • θα διεκδικεί την επιβολή κυρώσεων σε βάρος της Τουρκίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση αν δεν υλοποιήσει τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει και τέλος
  • θα αξιοποιεί με τρόπο ουσιαστικό τα νέα γεωστρατηγικά δεδομένα όπως έχουν διαμορφωθεί στην περιοχή μας.

Λεμεσός, 16 Ιανουαρίου 2015

You may also like