Οι λίστες του τρόμου

Από μια κυβέρνηση δεν περιμένεις θαύματα. Περιμένεις να κάνει τα απλά. Τα βασικά. Τα απολύτως απαραίτητα για να μπορούν οι (βαριά φορολογούμενοι) πολίτες να ασχοληθούν με όλα τα άλλα. Τα καθημερινά.

Να μπορούν να κάνουν μια τομογραφία σε ένα δημόσιο νοσηλευτήριο σε λογικό χρόνο. Και όχι να περιμένουν μήνες για μια απλή εξέταση που καθορίζει τη διαφορά μεταξύ ζωής και θανάτου. (Τρομακτικό. Αν δεν σου τύχει, δεν το καταλαβαίνεις. Και αν σου τύχει, εύχεσαι να το ‘χες προλάβει. Η απόλυτη φρίκη. Να θέλεις και να μην μπορείς).

Οι λίστες αναμονής δεν είναι φαινόμενο σημερινό. Υπήρχαν και πριν. Και επί προηγούμενου Υπουργού, και επί παλαιότερου και πάει λέγοντας. Με την κρίση μεγάλωσαν. Όπως μεγάλωσαν και τα προβλήματα στα νοσοκομεία. Το ξέρουμε, αυτά «δεν λύνονται δια μαγείας». Ακόμα και μια ώριμη κυβέρνηση τριών σχεδόν χρόνων δεν μπορεί να κάνει θαύματα. Αυτά συμβαίνουν μόνο προεκλογικά.

Η απαίτηση είναι να κάνει τα βασικά. Να έχει ένα σχέδιο. Να μειώσει σιγά-σιγά τις λίστες, να δώσει προτεραιότητα σε αυτούς που πρέπει, να μην πεθάνει κανένας επειδή άργησε να γίνει μια απλή εξέταση.

Γιατί κανένας δεν επέλεξε να είναι άνεργος, κανένας δεν επέλεξε να περιμένεις μήνες για μια απλή εξέταση και κανένας δεν παίζει την υγεία του κορώνα-γράμματα.

Αντί αυτή η κυβέρνηση να λέει διαρκώς πως ΘΑ εφαρμόσει το ΓΕΣΥ, θα κάνει μεταρρυθμίσεις και θα διαλύσει τις εστίες διαφθοράς, ας κάνει επιτέλους τα (πολλά) λόγια, (λίγες) πράξεις.

Οι Υπουργοί αλλάζουν, αλλά η λίστα μένει.

Και ο κοσμάκης πεθαίνει περιμένοντας σε μια λίστα. Απάνθρωπο.

You may also like