ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η ΕΔΕΚ Η.Β. τίμησε την 55η επέτειο από την ανακήρυξη της Κυπριακής Δημοκρατίας

Πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή, 02/10/15, στο οίκημα της Κυπριακής Αδελφότητας, σε μια πατριωτικά  ηλεκτρισμένη ατμόσφαιρα, η εκδήλωση της ΕΔΕΚ Ηνωμένου Βασιλείου με την ευκαιρία της 55ης επετείου της ανακήρυξης της Κύπρου σε Ανεξάρτητη Δημοκρατία.

Η αίθουσα ήταν κατάμεστη από συμπατριώτες μας οι οποίοι ήλθαν για να τιμήσουν την Εθνική Μέρα της Κύπρου. Παρέστησαν η Α.Ε ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας Ευριπίδης Ευρυβιάδης, ο επίσκοπος Τροπαίου Αθανάσιος, ο πρόεδρος της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας κ. Χρίστος Καραολής, ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Αγγλίας κ. Μ. Έλληνας, ο αντιπρόεδρος της Κυπριακής Αδελφότητας κ. Νίνος Κουμέτος, ο πρόεδρος του Lobby for Cyprus κ. Θεόδωρος Θεοδώρου και εκπρόσωποι 14 προσφυγικών σωματείων. Αισθητή ήταν επίσης η παρουσία εξεχουσών προσωπικοτήτων της Παροικίας μας όπως ο καθηγητής Κύπρος Νικολαΐδης, ο καθηγητής Πάρης Τεκκής, ο Δρ. Μανώλης Γαβαλάς, ο νομικός Άδωνης Κυριακίδης, ο Δρ. Χαράλαμπος Σώζου οι κ.κ Κυριάκος Τσιούπρας, Βασίλης Μαύρος, Βάσος Ιωάννου, Χρίστος Παπαδόπουλος, Σαββάκης Χρυσάνθου, Τζίμης Αποστόλου,  ο κος και η κα Καραολή, ο κ. Σάββας Παυλίδης, η  κ. Κάτια Χαρμαντά και πολλοί άλλοι.

Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος και ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης οι οποίοι είχαν ξεχωριστή συνάντηση με τους εκπροσώπους των προσφυγικών σωματείων καθώς και της επιτροπή Lobby for Cyprus. Πρόεδρος της εκδήλωσης ήταν  το μελος της επιτροπής ΕΔΕΚ  Η.Β  κ. Γιώργος Κουττούκης.

Στην εισαγωγική του  ομιλία ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Η.Β Μιχάλης Κασιής,έκανε μια  αναδρομή της ιστορίας της Κύπρου ανάμεσα στους αιώνες. «Στις 3500 χρόνια της ιστορίας της», είπε, «η Κύπρος ουδέποτε υπήρξε ένα ανεξάρτητο ελεύθερο κράτος. Πάντοτε υπήρξε αποικία των κατά καιρούς μεγάλων δυνάμεων, με τελευταία την Μεγάλη Βρετανία. Παρόλο όμως που πέρασαν πολλοί κατακτητές από την Κύπρο οι Κύπριοι έμειναν ουσιαστικά  Έλληνες.

Το 1955 οι Έλληνες Κύπριοι επανεστάτησαν εναντίον της αποικιοκρατικής Μεγάλης Βρετανίας. Μετά από πέντε χρόνια ένοπλου αγώνα και πολλών θυσιών, την 1η Οκτωβρίου το 1960, η Κύπρος ανακηρύσσεται για πρώτη φορά στην ιστορία της ανεξάρτητο κράτος και γίνεται μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Είναι αυτό το γεγονός που θυμόμαστε σήμερα. Τιμούμε και ευγνωμονούμε  αυτή τη στιγμή  όλους όσους αγωνίστηκαν για την ελευθερία της Κύπρου. Η 1η Οκτωβρίου 1960 είναι η πιο σημαντική μέρα της σύγχρονης Ιστορίας της Κύπρου», κατέληξε ο κ. Κασιής.

Ακολούθως μίλησε ο Ευρωβουλευτής της ΕΔΕΚ Δημήτρης Παπαδάκης  ο οποίος αναφέρθηκε στη σημερινή δύσκολη θέση που βρίσκεται η Κύπρος και ανέλυσε τις προσπάθειες που καταβάλλουν οι Κύπριοι ευρωβουλευτές μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γαι μια δημοκρατική , δίκαιη λύση του προβλήματος για το καλό όλων των κατοίκων της Κύπρου, Ελληνοκυπρίων, Τουρκοκυπρίων, Μαρωνιτών και άλλων. Αναφέρθηκε στο γεγονός ότι ο αριθμός των Κυπρίων ευρωβουλευτών είναι πολύ μικρός (6 από τους 751) αλλά με την υποστήριξη των Ελλήνων  Ευρωβουλευτών και των Σοσιολδημοκρατών κατορθώνουμε να κερδίσουμε πολλά ψηφίσματα υπέρ της Κύπρου, σημείωσε ο κ. Παπαδάκης

Κεντρικό πρόσωπο της εκδήλωσης ήταν ο νέος πρόεδρος της ΕΔΕΚ Δρ. Μαρίνος Σιζόπουλος. Με μια τεκμηριωμένη ομιλία που κράτησε το ενδιαφέρον  του ακροατηρίου, ανέλυσε με έγγραφα την πάγια πολιτική της Τουρκίας για επανάκτηση της Κύπρου. Αναφέρθηκε σε έγγραφα του 1955-59 και το σχέδιο Νιχάτ Εριμ  με το  οποίο αναλύεται η τακτική  σταδιακής επανάκτησης της Κύπρου. Το σχέδιο αυτό ακολουθεί και εφαρμόζει η Τουρκία, χωρίς την παραμικρή απόκλιση, μέχρι σήμερα.

Με πίκρα αλλά και καυστικότητα αναφέρθηκε στις προδοτικές ενέργειες της ελληνικής χουντικής κυβέρνησης  και των συνοδοιπόρων της στην Κύπρο, οι οποίοι με το πραξικόπημα τους το  1974 έδωσαν στην Τουρκία την ευκαιρία να εφαρμόσει τα σχέδια της.

Ανέλυσε επίσης τους κινδύνους που ελλοχεύουν στις σημερινές συνομιλίες με τες συνεχείς υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς ιδιαίτερα τον κίνδυνο διάλυσης της Κυπριακής Δημοκρατίας και δημιουργίας ενός νέου κράτους. Στάθηκε στα θέματα  μορφής λύσης του Κυπριακού (Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδία),  το περιουσιακό , το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των Τουρκικών στρατευμάτων και το θέμα των εποίκων.

Επικαλέστηκε τη γνωμάτευση του πρώτου μεσολαβητή των Η.Ε για το Κυπριακό Γκάλο Πλάζα, ο οποίος στην έκθεση του αναφέρει ότι ο όρος Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία είναι καινός όρος χωρίς περιεχόμενο και μια ενδεχόμενη διευθέτηση με βάση τη ΔΔΟ δεν θα είναι λύση αλλά διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Έφερε παράδειγμα τη Βοσνία.   «Στη Βοσνία», τόνισε, «επεβλήθηκε η ΔΔΟ. Δεκαπέντε  χρόνια μετά την  εφαρμογή της τίποτε δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή η Βοσνία να διοικείται από τον αρχηγό του ΝΑΤΟ.  Αποτέλεσμα αυτής της δυσλειτουργικότητας είναι, η Βοσνία να είναι σήμερα η φτωχότερη χώρα της Ευρώπης και να  δημιουργούνται τάσεις αποσχισμού». Στη δική μας περίπτωση ένα κράτος με τρεις κυβερνήσεις, τρεις κυβερνητικές υπηρεσίες, τρεις αστυνομίες , τρεις βουλές θα ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο .Η μορφή λύσης που προωθείται είναι επικίνδυνα δυσλειτουργική με ορατές τις διαφορές ερμηνειών των προνοιών οι οποίες θα οδηγήσουν σε νέες περιπέτειες. Απο την άλλη μεριά το κράτος δεν θα μπορεί να συντηρεί οικονομικά την τεράστια κρατική μηχανή.

Η υποχώρηση της δικής μας πλευράς στο περιουσιακό όπου ο νόμιμος ιδιοκτήτης εξισούται με την παράνομο έποικο χρήστη θα οδηγήσει στην τελική απώλεια της ιδιοκτησίας μας. Όλοι οι τουρκοκύπριοι μετατρέπονται σε χρήστες της δικής μας περιουσίας αλλα ταυτόχρονα είναι και ιδιοκτήτες της δικής τους περιουσίας. Η αριθμητικά ίση εκπροσώπηση των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων στα δικαστήρια που θα εκδικάζουν περιουσιακές διαφορές ,δίνει ουσιαστικά το δικαίωμα σε ένα ξένο άτομο να αποφασίζει για περιουσιακά θέματα της Κύπρου.

Για το θέμα των εγγυήσεων και της αποχώρησης των τουρκικών στρατευμάτων ο κ. Σιζόπουλος ήταν κάθετος. Δεν μπορεί να υπάρξει  λύση αν δεν αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα από την Κύπρο και καταργηθούν οι εγγυήσεις. Ούτε οι Ελληνοκύπριοι ούτε οι Τουρκοκύπριοι θα νιώθουν ασφάλεια και ελευθερία ενόσω υπάρχουν στρατεύματα στην Κύπρο. Ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων Μουσταφά Ακιντζί δεν μπορεί να πάρει αποφάσεις χωρίς την έγκριση του στρατού και της τουρκικής κυβέρνησης, σημείωσε.

Μίλησε επίσης για ηγεμονικές τάσεις της Τουρκίας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου και υπερασπίστηκε τη δημιουργία ενός τόξου Ελλάδας-Ισραήλ-Κύπρου-Αιγύπτου για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Μετά το πέρας της ομιλίας του, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ απάντησε σε ερωτήσεις από το ακροατήριο και ακολούθησε συζήτηση.

04970072

04970083

04970036

04970023

You may also like