ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

Η διζωνική και η εξωτερική μας πολιτική

Έχει επικρατήσει η άποψη ότι οι συνομιλίες που γίνονται για το Κυπριακό αφορούν μόνο την εσωτερική πτυχή του προβλήματος: τη δομή του κράτους, την δομή της εξουσίας, το εδαφικό, το περιουσιακό, τους πρόσφυγες κ.ά. Ενδοκυπριακές ονομάστηκαν οι συνομιλίες.

Είναι όμως έτσι τα πράγματα; Αφορούν οι συνομιλίες μόνο τα εσωτερικά θέματα και δεν έχουν σχέση με το στάτους του κράτους, τις σχέσεις με τις γειτονικές χώρες, την Ε.Ε, τις μεγάλες δυνάμεις, τις συνεργασίες με άλλες χώρες, την εκμετάλλευση του υποθαλάσσιου πλούτου και πολλά άλλα;

Κι αν είναι πράγματι η εσωτερική πτυχή που συζητείται, προς τι η ανάμιξη των Η.Ε ή της Ε.E ; Η πραγματικότητα είναι διαφορετική. Όσο και να προσπαθούν κάποιοι να παρουσιάσουν το Κυπριακό ως διακοινοτικό πρόβλημα, τούτο δεν έπαψε να είναι πρόβλημα διεθνές που προσλαμβάνει ολοένα και πιο έντονο στρατηγικό χαρακτήρα. Το Κυπριακό είναι κύρια θέμα γεωπολιτικής που ενδιαφέρει πολλούς: τους γείτονες, την Ε.Ε, τις μεγάλες δυνάμεις και ασφαλώς τα Η.Ε.

Η γεωστρατηγική σημασία της Κύπρου, που βέβαια ανέκαθεν την είχε αλλά εμείς δεν την αναγνωρίζαμε, και τα αποθέματα υδρογονανθράκων στην Αν. Μεσόγειο και στην Κυπριακή ΑΟΖ κατέστησαν το Κυπριακό ένα μείζονος σημασίας γεωπολιτικό πρόβλημα.

Έτσι οι «ενδοκυπριακές» συνομιλίες, που διεξάγονται ελάχιστα ενδιαφέρουν τους ξένους ενδιαφερόμενους για το αν θα ευνοηθούν ή θα αδικηθούν από τη λύση οι δύο κοινότητες. Ενδιαφέρονται όμως πάρα πολύ για το διεθνές καθεστώς της Κύπρου που θα προκύψει από τις συνομιλίες.

Αυτό είναι το κύριο στοιχείο, το κεντρικό χαρακτηριστικό, των συνομιλιών και της λύσης που θα προκύψει και υπό αυτή την έννοια οι συνομιλίες έχουν άμεση σχέση με την εξωτερική πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Οι προσπάθειες που καταβάλλονταν από τους δυτικούς σκόπευαν και στόχευαν στην ικανοποίηση της Τουρκίας με την παραχώρηση σ’ αυτήν του γεωστρατηγικού χώρου της Κύπρου υπό μορφή αρχικά μιας κάποιας συγκυριαρχίας στο νησί και αργότερα πλήρους κυριαρχίας. Ως μέσον προώθησης αυτού του στόχου εφάρμοσαν τις ενδοκυπριακές συνομιλίες και ως στόχο των συνομιλιών την εφαρμογή της διζωνικής ομοσπονδίας η οποία πράγματι προσφέρει στην Τουρκία το πρώτο ζητούμενο δηλ. την συγκυριαρχία.

Ας μη ξεχνούμε εξ’ άλλου ότι η διζωνική ήταν πρόταση και προτροπή από τον ίδιο τον Κίζιγκερ μετά την Τουρκική εισβολή.
Κι ας μη ξεχνάμε επίσης ότι η Τουρκία για σαράντα τόσα χρόνια τώρα επιμένει αταλάντευτα και απαρέγκλιτα σε αυτή τη λύση, η οποία, δυστυχώς, έχει κερδίσει και κάποιες πολιτικές ηγεσίες αυτού του τόπου που την έκαναν και παντιέρα τους.

Αυτή η λύση όμως και το κράτος που θα προκύψει από αυτήν ασφαλώς δεν ικανοποιεί ούτε τους γείτονές μας, Ισραήλ, Αίγυπτο ούτε τη Ρωσία και μετά βεβαιότητας δεν εξυπηρετεί τη λειτουργικότητα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Μου είναι δύσκολο να φανταστώ πως όσοι μας υποστηρίζουν σήμερα, και μιλώ για την Κυπριακή Δημοκρατία, θα συνεχίζουν αυτή την υποστήριξη αν η λύση που σκοπεύουν να φέρουν θα καταστήσει την Τουρκία συγκυρίαρχο στους υδρογονάνθρακες μας και επικυρίαρχο στην Αν. Μεσόγειο. Και δεν αμφιβάλλω ότι τόσο ο Νετανιάχου όσο και ο Σύσσι κατέστησαν σαφείς στον Πρόεδρό μας τις προθέσεις τους.

Αλλά και οι Αμερικανοί μετά τις προσβολές και την περιφρόνηση που η Τουρκία επέδειξε έναντί τους για πολλά ζητήματα ιδιαίτερα για το Ισλαμικό κράτος δεν νομίζω να είναι διατεθειμένη να ικανοποίηση πλήρως τις απαιτήσεις της Τουρκίας. Για τους Κούρδους, δεν πρέπει να είναι ιδιαίτερα πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν την Τουρκία στο Κυπριακό καθιστώντας την επικυρίαρχο στην Αν. Μεσόγειο.

Συνεπώς η αντίληψη ή η θεωρία ότι οι συνομιλίες αφορούν την εσωτερική πτυχή του Κυπριακού, και μόνον, είναι παραπλανητική και επικίνδυνη. Οι συνομιλίες είναι άμεσα συνδεδεμένες με το στάτους που θα προκύψει και με την εξωτερική μας πολιτική. Και δεν θα μπορούσε να ήταν αλλιώς γιατί το Κυπριακό είναι πλέον γεωστρατηγικό, γεωπολιτικό θέμα.

Αυτά ας τα έχει υπόψιν ο Πρόεδρος και ας συνειδητοποιήσει επιτέλους ότι η διζωνική ομοσπονδία είναι κομμένη και ραμμένη στα μέτρα και τους στόχους της Τουρκίας για την περιοχή της Αν. Μεσογείου.

You may also like