ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ

H απαξίωση των δικαιωμάτων του ανθρώπου

Τα ανθρώπινα δικαιώματα ανήκουν στον κάθε ένα πολίτη μιας ευνομούμενης κοινωνίας.

Αποτελούν την ασπίδα προστασίας του Ανθρώπου απέναντι σε κάθε μορφή εξουσίας. Του κάθε ενός ανθρώπου ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης, ανεξαρτήτως του αν κάποιος είναι πλούσιος ή φτωχός, γυναίκα ή άνδρας, ανεξαρτήτως χρώματος, εθνικότητας, θρησκείας ή γλώσσας.

Είναι αναπαλλοτρίωτα, υπο την έννοια ότι κανείς δεν μπορεί να τα καταργήσει, να τα μεταβιβάσει ή να βλάψει. Κανένας π.χ. δεν μπορεί να παραιτηθεί απο το δικαίωμα του της ζωής, να επιτρέψει δηλαδή στον άλλο να τον σκοτώσει ή να τον ακρωτηριάσει  . Ουδείς δύναται να βασανίσει κάποιον ή να τον ξυλοκοπήσει γιατί έτσι θέλει ή έτσι νομίζει πως πρέπει να γίνει. Το «σφάξε με Αγά μου να αγιάσω» δεν συνάδει με τον Άνθρωπο και την αξία του. Ούτε βεβαίως η εθελούσια δουλεία, το να μετατρέπεται κάποιος σε δούλο με δική του θέληση.

Όπως επιβάλλουν τον σεβασμό προς την ανθρώπινη ιδιότητα , τα Ανθρώπινα δικαιώματα απαιτούν την εφαρμογή τους.  Αποτελεί εξ’αλλου ένα από τα πλέον βασικά δικαιώματα , η απαίτηση του κάθε ανθρώπου όπως τα δικαιώματα του τύχουν του μέγιστου βαθμού προστασίας και εφαρμογής τους.

Είναι γι αυτό το λόγο που προκαλεί κατάπληξη ο τρόπος με τον οποίο το ίδιο το Κυπριακό Κράτος, η Κυπριακή Δημοκρατία μεταχειρίζεται  τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα του Κύπριου Πολίτη, εν ονόματι της διαπραγμάτευσης προς επίλυση του Κυπριακού.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία όπου ο αρχηγός δημοκρατικού κράτους «διαπραγματεύεται» εισηγούμενος ή αποδεχόμενος εισηγήσεις για περιορισμό και επέμβαση στα βασικότερα  ανθρώπινα  δικαιώματα τρίτων, των πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας , δηλαδή  σε δικαιώματα τα οποία δεν είναι δικά του!

Παρακολουθούμε έκπληκτοι τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δηλαδή τον ανώτατο πολιτειακό άρχοντα να συζητεί κατάργηση ή υποβάθμιση των δικαιωμάτων των πολιτών,  των  οποίων την προστασία  τάχθηκε να  υπηρετήσει. Κλασσικό παράδειγμα αυτής της παραδοξότητας είναι οι χειρισμοί που τυγχάνουν  τα αναπαλλοτρίωτα  δικαιώματα  της  ιδιοκτησίας των ίδιων του των πολιτών, προκειμένου να …ικανοποιηθούν τα δικαιώματα του σφετεριστή, του προσώπου δηλαδή που χωρίς να δικαιούται έχει επέμβει, έχει υφαρπάσει, έχει παρανόμως καρπωθεί την περιουσία που δεν του ανήκει. Περιουσία που ανήκει σε άλλον.

Τα δικαιώματα επομένως που άπτονται της ανθρώπινης ύπαρξης ή ιδιότητας είναι αναπαλλοτρίωτα. Ουδείς δύναται να τα διαπραγματευτεί- στον βαθμό που μπορούν να τύχουν διαπραγμάτευσης- εκτός από τον κάτοχο τους. Ουδείς δύναται π.χ. να καταργήσει την περιουσία ή το σπίτι ή το δικαίωμα στην εργασία ή στην εγκατάσταση του οπουδήποτε προσώπου, εκτός από το ίδιο το πρόσωπο. Ούτε αυτός  ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Για τον απλούστατο λόγο ότι δεν είναι δικά του!

Στην Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και του Πολίτη , η Γαλλική Επανάσταση διατύπωσε μιαν αναλλοίωτη αρχή την οποία οι εδώ κρατούντες φαίνεται ότι δεν έχουν κατανοήσει. Ότι δηλαδή ο μεγαλύτερος εχθρός του ανθρώπου  και ο πρόξενος της ανθρώπινης δυστυχίας  είναι η άγνοια , η λήθη και η απαξίωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Οφείλουμε επομένως ως κοινωνία να γνωρίζουμε  ότι ο Έλληνας Κύπριος  πολίτης έχει ανθρώπινα, αδιαπραγμάτευτα και αναπαλλοτρίωτα δικαιώματα, ακριβώς  όπως και ο Τούρκος Κύπριος Πολίτης.

Επιβάλλεται  να μην ξεχνούμε ότι τα ανθρώπινα δικαιώματα δεν είναι ιδιοκτησία ουδενός,  εκτός από τον Άνθρωπο που τα έχει.

Και ασφαλώς δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε σε κανένα να τα αμφισβητεί ή να τα καθιστά κενά περιεχομένου. Διότι πράττοντας το αμφισβητούμε την ίδια μας την ύπαρξη ως ανθρώπων και μετατρεπόμαστε σε υποζύγια.

Ουδείς επομένως δικαιούται να δωρίζει ή να επεμβαίνει στα ανθρώπινα δικαιώματα κανενός. Ούτε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης.

Υ.Γ. Στην ομιλία του στους αποδήμους, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης  υπενθύμισε, προφανώς για να αιτιολογήσει τους χειρισμούς του στο θέμα, τα «δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων» που απορρέουν και προστατεύονται  από το Κυπριακό Σύνταγμα. Χωρίς να εξετάζεται το άκομψο και το άσχετο με την ουσία του Κυπριακού επιχειρήματος του,  ο ίδιος ο Πρόεδρος Αναστασιάδης θα πρέπει να μας απαντήσει εάν ενθυμείται τα δικαιώματα των Ελλήνων Κυπρίων, τα οποία είναι εξίσου σημαντικά με τα δικαιώματα  όλων των παρεπιδημούντων  εις Κύπρον, των Τουρκοκυπρίων περιλαμβανομένων .

You may also like